سالم الخبر: یک متخصص مغز و اعصاب از 20 درصد تومورهای شایع دوران کودکی تومورهای مغزی خبر داد و گفت: برای اجرای رویکرد چند رشته ای در درمان تومورهای مغزی کودکان نیازمند اراده قوی هستیم.
صبح روز چهارشنبه 6 اردیبهشت 1403 هجری شمسی اولین کارگروه «کنفرانس بین المللی دوسالانه انکولوژی کودکان (پروفسور پروانه فزک)» با رویکرد چند رشته ای به تومورهای شایع مغزی در کودکان در مؤسسه Mohc برگزار شد.
مرتضی اشرفی، متخصص مغز و اعصاب بیمارستان ماهیک، برای اولین بار با بیان اینکه رویکرد چند رشته ای در درمان تومورهای مغزی یک ضرورت پزشکی در ایران است، گفت: وی بیان کرد: متأسفانه با وجود اینکه این روش علمی سال هاست در دنیا اجرا می شود اما در ایران مورد پذیرش قرار نگرفته است.
با تاکید بر اینکه مرکز ماهیک تنها مرکزی است که رویکرد چند رشته ای را در درمان تومورهای مغزی در کودکان اعمال می کند. وی افزود: در سایر مراکز درمانی ایران رویکرد چند رشته ای به تومورهای مغزی نداریم و اگر به جای حمایت از طب سنتی بر حمایت از رویکرد چند رشته ای تمرکز کنیم، نتایج بهتری برای درمان کودکان سرطانی حاصل می شود.
اشرفی 20 درصد تومورهای شایع دوران کودکی را تومورهای مغزی عنوان کرد و ادامه داد: تومورهای مغزی دومین نوع تومور شایع در کودکان و اولین عامل مرگ و میر در سرطان دوران کودکی است. اگر امروزه شانس زنده ماندن 80 درصد از کودکان مبتلا به سرطان در جهان وجود دارد، به دلیل استفاده از رویکرد چند رشته ای در درمان است.
این جراح مغز و اعصاب کودکان گفت: حدود 60 درصد کودکانی که تومور مغزی داشته اند و اکنون شانس زنده ماندن دارند به دلیل مشکلات جدی ناشی از درمان نیاز به توانبخشی دارند. این موضوع اهمیت توانبخشی کودکان مبتلا به تومور مغزی را به ما نشان می دهد زیرا ما در این زمینه بسیار ضعیف هستیم.
به گفته اشرفی، با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه درمان کودکان سرطانی در ایران، طیف وسیعی از روش های تشخیصی و درمانی وجود دارد که به همین دلیل می توان برنامه های درمانی موثری را در این همایش دنبال کرد.
وی با اشاره به اینکه برای اجرای رویکرد چند رشته ای در درمان تومورهای مغزی در کودکان نیازمند اراده قوی هستیم، خاطرنشان کرد: با اعمال رویکرد چند رشته ای در درمان کودکان شاهد افزایش امید به زندگی، رضایت بیماران و توسعه تحقیقات هستیم. برای اجرای یک رویکرد چند رشته ای، امکاناتی مانند ICU، MRI، PET scan، رادیوتراپی، ایزوله و غیره باید در دسترس باشد.
اشرفی به اهداف رویکرد چند رشته ای در درمان تومورهای مغزی در کودکان اشاره کرد و افزود: دسترسی سریع و آسان به بیماران قبل از عمل جراحی، انجام نوروپاتولوژی برای ادامه درمان، ارزیابی بیماران در بدو ورود و پیگیری درمان آنها، تشخیص زودهنگام و… از جمله اهداف هستند که رویکردی چند رشته ای است.
به گفته وی، والدین کودکان با این رویکرد باید از جزییات درمان فرزند خود آگاه باشند و پزشکان مسئول در تمامی تخصص ها را بشناسند.
اشرفی ادامه داد: درمان چند رشته ای تومور مغزی در کودکان باید در بیمارستان های تخصصی کودکان انجام شود. هر مرکزی که بیشترین تعداد عمل جراحی را داشته باشد موفقیت آمیزتر است. دپارتمان نوروآنکولوژی نیز به متخصص در رشته های جراحی، پرتو انکولوژی، هماتولوژی، نوروپاتولوژی، مددکاری اجتماعی و روانشناسی نیازمند است. جلسات چند رشته ای باید به صورت تخصصی و منظم برگزار شود و پرونده بیماران در این جلسات بررسی شود.
وی به برگزاری جلسات اخبار بد با رویکرد چند رشته ای اشاره کرد و تصریح کرد: برای برگزاری جلسات بد خبری ممکن است خانواده شوکه شوند و تصمیم درمانی را به تعویق بیندازند، بنابراین روانشناسان باید در کنار خانواده ها حضور داشته باشند، بنابراین درمان طلایی برای کودکان باید انجام شود. از دست ندهید
اشرفی افزود: پس از بهبودی کودک باید تدابیری اتخاذ شود. همچنین برای کودکانی که شانس بهبودی کمتری از تومورهای مغزی دارند، باید از مراقبتهای تسکینی استفاده کنند.
وی درباره چالش های درمان بین رشته ای ادامه داد: از نظر فرهنگی در انجام کار گروهی مشکل داریم و همه متخصصان اغلب فکر می کنند که نظر دارند. بنابراین، برای اجرای بهتر رویکرد چند رشته ای، نیازمند کار گروهی هستیم.
اشرفی ادامه داد: این روند مستلزم صرفه جویی در منابع مالی، صرف زمان بیشتر و دستیابی به منابع علمی است. ممکن است به اطلاعات کافی دسترسی نداشته باشیم. برای مثال زمانی که بیمار در مرکز دیگری تحت درمان قرار می گیرد و اطلاعات مرکز اولیه به دست ما نمی رسد و والدین قادر به انجام آن نیستند.
وی با اشاره به موضع مسئولان در خصوص چندتخصصی شدن گفت: شاید تصمیم گیران در سازمان ها در وزارت بهداشت، چندتخصصی را هدر دادن پول بدانند در حالی که این گونه نیست.
اشرفی در پایان گفت: امیدوارم کودکان مبتلا به سرطان در تمامی مراکز درمانی کشورمان با رویکرد چند رشته ای درمان شوند. زیرا در این رویکرد امکان درمان کودکان و افزایش امید به زندگی، رضایت والدین و دسترسی به برنامه های درمانی جدیدتر وجود دارد.
سعید حری پور، پاتولوژیست بیمارستان محک نیز در خصوص «طبقه بندی تومورهای مغزی کودکان و چالش های کنونی آن» گفت: تومورهای سیستم عصبی مرکزی شایع ترین نوع تومور بعد از سرطان خون است و کودکان زیر یک سال بیشترین میزان را دارند. از تومورهای مغزی تومورها
وی بیان کرد: تومورهای مغزی پیچیده و ناهمگن هستند و درک طبقه بندی تومورهای مغزی برای طراحی و مدیریت درمان بسیار مهم است. وی گفت: ویرایش پنجم طبقه بندی جدید سازمان جهانی بهداشت رونمایی شد که در آن بر تحقیقات مولکولی تومورهای مغزی در کودکان تاکید شد.
هریبائر گفت در میان تومورهای مغزی، برخی از تومورها فقط به بررسی مولکولی نیاز دارند، اما این نوع غربالگری می تواند به یافتن برنامه های درمانی کمک کند.
اولین روز از «کنفرانس بین المللی دوسالانه انکولوژی کودکان (یادبود پروفسور پروانه فژوک)» با تشکیل کارگروه های تخصصی در موسسه ماهک ادامه دارد.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16792/%DB%B2%DB%B0-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%85%D9%88%D8%B1%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B4%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%BA%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%B5
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز