4- تورم واردات: یکی دیگر از عوامل تورم، تورم ناشی از واردات است. اگر شرایط اقتصادی یک کشور وابستگی زیادی به واردات داشته باشد، طبیعتاً تغییرات قیمت کالاهای وارداتی (کالاهای سرمایه ای یا کالاهای واسطه ای یا اساسی) می تواند منجر به تورم شود.
absnews
اتخاذ سیاست صحیح در مواجهه با این مشکل (درآمد ناشی از افزایش قیمت نفت) بسیار حائز اهمیت است. زیرا اگر مدیریت خوبی به این معنا نباشد، خصلت اقتصادی برای اقتصاد کشور زیان آور است، به ویژه وقوع تورم بالا. تورم در اقتصاد ایران یک معضل دیرینه است و دولت ها قبل و بعد از انقلاب همیشه سعی در کنترل آن داشته اند، اما دلایل تورم متفاوت است. علل تورم در اقتصاد ایران را می توان در 4 مورد خلاصه کرد:
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، علاوه بر توجه به مزایای افزایش قیمت جهانی نفت، باید اندکی نگران پیامدهای منفی این اتفاق نیز بود. نحوه استفاده از افزایش درآمد ناشی از افزایش قیمت نفت یکی از سیاست های مهم دولت است که در صورت عدم اتخاذ سیاست صحیح در این زمینه، پیامدهای منفی برای اقتصاد کلان به همراه خواهد داشت. تورم واردات یکی از پیامدهایی است که معمولاً پس از افزایش درآمد ناشی از افزایش قیمت نفت در اقتصاد ایران رخ می دهد.
3- تورم بنیادی یا تورم ساختاری: یکی دیگر از عوامل ایجاد تورم، ساختار اقتصادی هر کشور است. به عنوان مثال اقتصاد ایران به شدت به نفت وابسته است و این می تواند یکی از دلایل تورم در اقتصاد ایران باشد.
1- تورم ناشی از افزایش حجم پول: در صورتی که سیاست های اقتصادی کشور به گونه ای باشد که منجر به افزایش نقدینگی و رشد در دنیای پولی اقتصاد و بالعکس در دنیای واقعی اقتصاد شود. یعنی کالاها و خدمات رشدی دیده نمی شود یا رشد آن کمتر از رشد پولی است. منجر به تورم می شود. این عامل می تواند در پوشش تقاضای رو به رشد نیز ظاهر شود.
تجربه کشور ما در سال 1974 با افزایش قیمت جهانی نفت یک تجربه یادگیری است. در آن زمان به دلیل افزایش قیمت نفت، بودجه کشور در وضعیت خوبی قرار داشت، بنابراین شاه پهلوی در مصاحبه ای با بیان اینکه «ما قبلاً دچار کسری بودجه شده ایم، بردیم، اما حالا با این همه پول چه کنیم. ?
این روزها در مورد افزایش قیمت نفت پس از حملات روسیه به اوکراین صحبت های زیادی می شود. در وهله اول، این خبر خوبی برای اقتصاد ایران است، اما بهتر است بدانید که همانطور که می تواند جنبه مثبتی داشته باشد، اگر به خوبی مدیریت نشود، اثرات منفی بسیاری نیز بر اقتصاد کشور خواهد داشت.
لازم به ذکر است که این عامل کشور را نسبت به تکانه های قیمت کالاهای وارداتی حساس کرده و تورم را در پی داشته است. همانطور که در این تحقیق نشان دادیم افزایش درآمد ناشی از افزایش قیمت جهانی نفت می تواند اثرات مخربی بر هر اقتصادی داشته باشد اما اگر بتوان آن را به درستی مدیریت کرد می تواند منشا رشد و توسعه کشور باشد.
همانطور که گفته شد یکی از علل تورم، تورم وارداتی است. اتخاذ سیاست های نامناسب و افزایش واردات در زمان افزایش قیمت جهانی نفت به جای اتخاذ سیاست های افزایش تولید و توسعه در سال 1353 منجر به وابستگی شدید اقتصاد ایران به واردات کالاهای واسطه ای، سرمایه ای و اساسی شد.
2- تورم ناشی از افزایش هزینه های تولید: در صورت افزایش قیمت عوامل تولید، طبیعتاً بر قیمت کالاها و خدمات تأثیر می گذارد و منجر به افزایش قیمت آنها می شود، به عنوان مثال اگر هزینه های نیروی کار مؤثر باشد، اجاره بهای کالاها و خدمات افزایش می یابد. شرکت تولیدی، هزینه آب. ، افزایش برق، گاز و غیره. در یک شرکت تولیدی بر قیمت نهایی محصول تأثیر می گذارد و منجر به افزایش قیمت آن می شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز