اخبار اقتصادی روز

صنعت نساجی کشور سالانه به 180 هزار تن پنبه نیاز دارد

شجاع الدین امامی رئوف گفت: تجربه اقتصاد جهانی ثابت کرده است که بسیاری از کشورها در توسعه خود کریدور نساجی را طی کرده و به موفقیت های بزرگی در این صنعت دست یافته اند.

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران تصریح کرد: بهره وری بالا در زمینه جذب و بکارگیری نیروی انسانی از مهمترین مزیت های این صنعت است.

وی بیان کرد: یکی از ویژگی های این صنعت تبدیل مواد اولیه اولیه به محصول دیگری با ارزش افزوده بسیار بالا است. بخش عمده ای از تامین مواد اولیه صنعت نساجی از کشاورزی تامین می شود و بخشی دیگر توسط پتروشیمی ها از الیاف مصنوعی که در زنجیره ارزش به الیاف، نخ و پارچه تبدیل می شوند و با رنگرزی، چاپ و تکمیل تامین می شود. در محصول نهایی، عموم مردم ممکن است پوشاک را یک محصول منسوجات تمام شده بدانند، اما فرش، پتو، پرده، قالیچه و غیره از محصولات صنعت نساجی محسوب می شوند.

رئوف تصریح کرد: در کشور ما 5 هزار واحد نساجی و ده ها هزار واحد توزیع و اتحادیه در کشور فعالیت می کنند. 12 درصد واحدهای صنعتی کشور را صنایع نساجی تشکیل می دهند. صنعت نساجی نیز 8 تا 10 درصد از اشتغال مستقیم صنعتی کشور را تشکیل می دهد.

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران تصریح کرد: یکی از مزیت های صنعت نساجی این است که یک کیلو مواد اولیه با قیمت 80 تا 100 هزار تومان با چند برابر قیمت مواد اولیه به پوشاک تبدیل می شود.

وی گفت: ترکیه با 85 میلیون نفر جمعیت و تولید ناخالص 819 میلیارد دلاری، 350 میلیارد دلار از کل صادرات کشور را صنایع نساجی تشکیل می دهد که معادل کل صادرات نفت و گاز ما است.

وی افزود: بنگلادش 59 میلیارد دلار صادرات دارد که نزدیک به 50 میلیارد دلار آن منسوجات است. ویتنام در سال گذشته 44 میلیارد دلار منسوجات صادر کرده است، اما ایران با جمعیتی برابر با کشورهای فوق الذکر 600 میلیون دلار منسوجات صادر کرده است.

رئوف تصریح کرد: طبیعی است که در حوزه تجارت نساجی و تامین نیازهای محلی نسبت به کشورهایی که از نظر جمعیتی مشابه ما هستند، با مشکلات اساسی مواجه هستیم. ارزش بازار منسوجات در ایران بین 12 تا 14 میلیارد دلار است که عمده آن باید به پوشاک اختصاص یابد. به این ترتیب بخشی از بازار ما مملو از کالاهای قاچاق است که متاسفانه به بیش از دو میلیارد دلار می رسد.

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران تصریح کرد: نهادهای فرهنگی و رسانه ای کشور باید مشارکت مردم را در تولید کالاهای باکیفیت افزایش دهند تا طبیعتا با کالاهای مرغوب ضریب قاچاق کاهش پیدا کند. همچنین باید با افزایش کیفیت تولیدات داخلی زمینه استفاده بیشتر از این کالاها و صادرات آن را با قوت بیشتری فراهم کنیم.

وی با اشاره به اهمیت بهره برداری از انرژی های مردمی در تولید منسوجات در کشور گفت: متأسفانه به دلیل مشکلات اقتصادی شاهد ارز چند قیمتی هستیم و وقتی این ارز را به کالاهای مختلف تخصیص می دهیم در واقع در حال دادن ارز هستیم. سود واقعی از حمایت برای بازرگانان

وی افزود: معتقدیم وزارت دفاع باید برای حمایت از تولید داخلی از تعرفه استفاده کند و اگر اجازه ورود کالاهای خارجی داده شود باید رژیم تعرفه ای متناسب با آن را شاهد باشیم. در تغییر تعرفه ها، صنعت نساجی متحمل زیان هنگفتی شد.

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران تصریح کرد: زمانی اشاره کرد که همه تعرفه های 10 تا 27 به 5 درصد تغییر می کند اما اگر این تغییرات حرفه ای نباشد برای همه مشکل ایجاد می کند.

به عنوان مثال، ما تعرفه الیاف، ماده اولیه اساسی کشور را 5 درصد و تعرفه نخ را 5 درصد تعیین کردیم. در ادامه پرونده سکه تخصیص یافت. تا پایان دولت قبل و ابتدای دولت فعلی همان 5 درصد دلار 4200 تومانی تعیین شده بود و با این حال به نظر می رسد این تعرفه صفر باشد. این نوع تعریف به محاسبات صحیح بستگی ندارد.

وی بیان کرد: در این روند با یک سری اتفاقات مواجه شدیم و احساس کردیم صنعت داخلی در خطر است. در ادامه این روند محدودیت هایی ایجاد شد که با امضاهای طلایی نیز به پایان رسید. پارسال حدود 850 میلیون دلار پارچه وارد کشور شد که بیشتر آن توسط تجار وارد شد و تولیدکننده نهایی ما احتمالا این پارچه را با همان قیمت ارز بازار خریداری کرده است.

وی افزود: یکی از بزرگترین مشکلات ما قاچاق است. مهمترین مزیت قاچاق، سود مالی آن است که در این زمینه باید آن را از بین ببریم. یکی از راه های کاهش سود قاچاق، کاهش قیمت مواد اولیه و قیمت کالاهای نهایی و افزایش تنوع و سلیقه مصرف کننده و کیفیت محصول است.

رئوف تصریح کرد: متاسفانه در زنجیره ارزش صنعت نساجی شاهد این انسجام نیستیم. برای کاهش قیمت تمام شده پارچه، باید تعرفه نخ و الیاف کاهش یابد، چیزی که در حال حاضر شاهد آن نیستیم. در حال حاضر 180 هزار تن پنبه در کشور مصرف می شود که عمده آن از داخل تامین می شود و بخشی نیز وارداتی است که باید با کمترین قیمت وارد شود. از وزارت حراست در بدو ورود 5 درصد عوارض واردات نخ و الیاف اخذ می شود که بر قیمت محصول نهایی تاثیرگذار خواهد بود.

دبیر انجمن صنایع نساجی ایران تصریح کرد: در ترکیه یک میلیون و 600 هزار تن پنبه نیاز دارند و بخشی دیگر را وارد می کنند، اما در عین حال حداقل واردات را می بینند عوارض و آزاد وارد می کنند و صادر می کنند اما در ایران می گویند پنبه ای که می خواهید تهیه کنید از هیچ کشوری نیست. در مقطعی می گویند باید محدودیتی برای عرضه پنبه تولید داخل وجود داشته باشد و بعد خرید خارجی انجام دهیم، اما پنبه یک محصول جهانی است و باید در فصل باشد.

وی گفت: امروز به دلیل تحریم ها با هزینه بیشتری خرید می کنیم. مثلا امروزه پنبه ای که از هند وارد می کنیم در کشور ثالث قرنطینه و ضدعفونی می شود. هر سال برای پذیرش سازمان حفظ نباتات کشور ثالث باید از شورای عالی امنیت ملی مجوز بگیریم. این مشکل باعث می شود که پنبه ما برای مدت طولانی خارج از گمرک بماند و علاوه بر آسیب، قیمت داخلی را نیز افزایش دهد.

وی افزود: صنعت پوشاک ما در سال های اخیر از نظر اندازه و تنوع پوشاک پیشرفت خوبی داشته است و قطعاً اگر در این زمینه به خوبی مورد حمایت قرار گیرند، می توانند به بالاترین سطح توان صادراتی خود برسند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *