** تغییر کاربری اراضی کشاورزی و جنبه های روانی و فرهنگی آن
علاوه بر این، شاید مهمترین پیامد تغییر کاربری اراضی، از بین رفتن مناظر بکر و آرامش بخش باشد که گردشگران طبیعت را برای بازدید از این مناطق جذب می کند و منجر به توسعه گردشگری پایدار می شود، اما خانه های ناهموار و ناسازگار با ساخت و ساز آنها، عموم مردم را زیر پا می گذارند و همچون زخمی بر پیکره طبیعت، آرامش و لطافت بصری مناظر بی نظیر کشور را برهم بزند. به تدریج این مکان های خاص شلوغ، آلوده و فاقد ارزش های معنوی و روانی می شوند که نمونه هایی از این تغییر کاربری لجام گسیخته را می توان در روستاهای زیارت گرگان دماوند و لواسان کلاردشت مازندران مشاهده کرد.
بررسی ها نشان می دهد که در بیشتر نقاط جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه، زمین های کشاورزی با کیفیت بالا بیشترین سهم شهرنشینی را به خود اختصاص داده اند. گسترش کاربری های نامطلوب و ناسازگار، پیامدهای زیست محیطی را در یک منطقه به همراه خواهد داشت. تبدیل زمین کشاورزی به ساخت و ساز به معنای تحمیل کاربری بر خلاف پتانسیل اکولوژیکی آن و محروم کردن جمعیت از یک زمین از این ظرفیت است. تغییر کاربری زمین یکی از مهم ترین مداخلات انسان در اکوسیستم است که بر فرآیندهای اکوسیستم، به ویژه کانی سازی کربن میکروبی و نیتروژن تأثیر می گذارد.
تغییر کاربری اراضی کشاورزی بیش از هر شکلی از تحول و توسعه در روستا، موجب تغییرات ساختاری در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی روستاها شده است. تغییر کاربری کشاورزی بر سطح توسعه اقتصادی-اجتماعی، نابرابری درآمد روستاییان، کاهش فعالیتهای کشاورزی و افزایش نرخ فعالیت در صنعت و خدمات تأثیر بسزایی دارد. علاوه بر این، تغییر کاربری اراضی کشاورزی به دلیل تقاضا برای فعالیت های تفریحی و ساخت خانه های دوم و گردشگری، طبیعت روستا را با تغییرات اجتماعی و اقتصادی مواجه کرده است.
یکی از پیامدهای ناگوار تغییر کاربری اراضی کشاورزی، جنبه روانی و فرهنگی آن است. طبق بررسی های انجام شده در بسیاری از روستاها اختلافات زیادی بین وراث بر سر تغییر کاربری و یا حفظ کشاورزی وجود داشت و همین امر به اختلافات خانوادگی دامن می زد. بسیاری از کشاورزان که در سال های اخیر زمین های خود را به قیمت پایین فروخته اند، از سوی خانواده هایشان به دلیل افزایش ناگهانی زمین مورد سرزنش قرار گرفته اند و برخی نیز دچار افسردگی و حتی بیماری های شدید روانی شده اند. برخی از کشاورزانی که به کشاورزی علاقه دارند توسط فرزندانشان مجبور به تغییر کاربری زمین می شوند و در سنین بالا احساس بیکاری و بی هویتی می کنند. البته این به معنای تایید کار کشاورزان سالمندی نیست که متأسفانه بیمه اجتماعی ندارند، بلکه بسیاری از سالمندان باید در سنین بالا هر چند بسیار سبک و تا حد امکان مفید به کشاورزی مشغول شوند که با تغییرات امکان پذیر است. . در زمین های کشاورزی آنها گرفته می شود. در واقع کشاورزی برای آنها بیش از یک شغل است، شما با از دست دادن زمین خود هویت خود را از دست خواهید داد. این امر پایه های خانواده ای را که مبتنی بر زندگی کشاورزی است متزلزل می کند.
** پیامدهای اقتصادی-اجتماعی تغییر کاربری اراضی کشاورزی
همچنین گاهی با ورود مردم شهر به روستا با فرهنگ متفاوت، احساس فرهنگ مضاعف مشکلاتی را برای روستاییان ایجاد می کند. در روستاهایی که جمعیت شهرنشینان مرفه افزایش یافته، روستاییان با زباله های خشک زیادی مواجه شده اند که قبلاً در روستا وجود نداشت و دانش و سازوکار دفع آن را ندارند. تشدید ناهنجاری های اجتماعی و اخلاقی در ویلاهای پراکنده و غیرمجاز در زمین های کشاورزی نیز از جمله این مشکلات است.
** با تغییر کاربری زمین های کشاورزی، مناظر بکر و آرامش بخش را از بین ببرید
علاوه بر این، او همیشه مایه امید کشاورزان بوده است. کشاورزان به امید نسل های آینده درخت کاشتند، اما در منطقه ای که آب و هوا برای زمین های کشاورزی در حال تغییر است و کشاورز انتظار دارد با تغییر کاربری زمین خود سود پرسودی به دست آورد، بدیهی است که برنامه ریزی و سرمایه گذاری بلندمدت برای کشاورزی یا باغ شما وجود دارد. نمی خواهد. اینها زوایای پنهان تأثیرات تغییر کاربری زمین بر نگرش کشاورزان است. در این شرایط، به دلیل از بین رفتن انگیزه برای برنامه ریزی بلندمدت، تولید کشاورزی قبل از تغییر کاربری از مزایای پایدار محروم می شود.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ روند رو به رشد تغییر کاربری اراضی در سال های اخیر خسارات جبران ناپذیری به عرصه های طبیعی در سرتاسر جهان وارد کرده است که نتیجه آن کاهش تولیدات کشاورزی و تهدید امنیت غذایی، از بین رفتن پوشش گیاهی، کاهش تنوع زیستی، فرسایش و کاهش حاصلخیزی خاک، بیابان زایی و طبیعی شدن است. بلایا و اثرات منفی پیامدهای زیست محیطی مانند آلودگی منابع آب و خاک توسط صنایع آلوده کننده غیرقانونی به ویژه در کنار رودخانه ها و سواحل و مناطق مجاور آب شرب و کشاورزی و در نهایت مرگ تدریجی کشاورزان.
absnews