صادرات طلای سرخ به 400 تن رسید
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران در گفت و گو با ای بی اس نیوز به بررسی وضعیت بازار و راهکارهای رونق صادرات طلای سرخ و کاهش قاچاق پرداخت.
قیمت زعفران در بازار چگونه است؟
مریم: در حال حاضر قیمت زعفران در بازار تعدیل شده است، به طوری که قیمت زعفران کیلویی 77 میلیون تومان، بوشل 100 تا 102 میلیون تومان و خرطومی 105 تا 110 میلیون تومان است.
با توجه به کاهش عرضه زعفران در ماههای اخیر، انتظار میرود با افزایش تقاضای صادرات، قیمت آن افزایش یابد.
قیمت تمام محصولات از جمله زعفران تعیین کننده عرضه و تقاضا است به طوری که با افزایش تقاضا قیمت آن افزایش می یابد.
آیا مشکلات و موانع پیش روی صادرات زعفران برطرف شده است؟
مریم: مشکلات بازگشت ارز به سامانه نما همچنان وجود دارد و ادامه این روند صادرات را با چالش مواجه می کند. تا زمانی که مشکلات بازگشت ارز به سامانه نما حل نشود، روز به روز بر حجم قاچاق افزوده می شود.
با توجه به وضعیت زعفران ایران در بازارهای هدف و تا رفع مشکلات بازگرداندن ارز، زعفران بدون نظارت از کشورمان صادر و به نام سایر کشورها مجددا عرضه می شود.
از مسئولان می خواهیم با مراجعه به سازمان ها مشکلات را حل کنند زیرا در شرایط مساعد آب و هوایی تولید زعفران نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری خواهد داشت.
از سال 1396 تاکنون نامه های متعددی در رابطه با تجارت زعفران و چالش های این بخش به نهادهای ذیربط از جمله ریاست جمهوری، وزارت حراست، سازمان توسعه تجارت، بانک مرکزی، اتاق بازرگانی و … ارسال شده است. وزارت جهاد اما هیچ توجهی به آنها نشد.
راه حل اساسی برای حل مشکلات صادرکنندگان زعفران چیست؟
میری: اگر به صادرکنندگان اجازه داده شود ارز حاصل از صادرات را طبق توافق در بازار بفروشند، انگیزه ای برای قاچاق زعفران وجود نخواهد داشت. این در حالی است که اختلاف سامانه نما با بازار آزاد 30 میلیون تومان است.
اگر موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات حل شود و اجازه داده شود این ارزها را به قیمت توافقی بفروشیم و یا با قیمت توافقی به واردکنندگان کالاهای لوکس بفروشیم، بسیاری از چالش های این بخش حل خواهد شد.
زمانی که یک صادرکننده داخلی کالایی را صادر می کند، چون اعتبار اسنادی یا اعتبار اسنادی ندارد، تا زمانی که کالا به دست خریدار برسد، ریسک عدم برگشت پول را متحمل می شود. یعنی اگر کالا به هر دلیلی به دست خریدار نرسد صادرکننده پولی دریافت نمی کند.
آیا آماری از قاچاق زعفران به بازارهای هدف وجود دارد؟
میری: بر اساس برآوردها ماهانه 10 تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج می شود.
بر اساس آمار سال 2019، 325 تن زعفران به 47 کشور جهان صادر شده است، در حالی که سال گذشته حدود 220 تن زعفران به 67 کشور جهان صادر شده است و اگرچه مصرف زعفران در جهان کاهش نداشته است، اما می توان گفت که مابقی این مقدار قاچاق است. زعفران به 5 قاره نیز صادر می شود.
افغانستان اعلام کرد که ۷۹ تن زعفران صادر میکند در حالی که بر اساس آمار خود تنها ۱۲ تن زعفران تولید میکند. متاسفانه افغانستان 67 تن زعفران را به نام زعفران افغانستان در بازارهای جهانی به مشتریان ما می فروشد.
با رفع موانع صادرات تا چه اندازه می توان صادرات را افزایش داد؟
میری: در صورت رفع موانع صادرات، پیش بینی می شود صادرات زعفران به 400 تن برسد.