منصور بوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام در نشست با ای بی اس نیوز، شرایط عرضه دام و گوشت قرمز وارداتی، تولیدات داخلی و قیمت در بازار را بررسی کرد.
وضعیت عرضه دام و گوشت قرمز در حال حاضر چگونه است؟
بوریان: عرضه دام در حال حاضر بسیار زیاد است و دلیل آن طبق انتظارات قبلی بالا بودن زاد و ولد در فصول پاییز و زمستان است که خوشبختانه محقق شده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار، تعداد دام افزایش یافت و تعداد دام سبک به 71 میلیون و دام سنگین به 5.5 میلیون دام رسید.
با توجه به شرایط مناسب عرضه، قیمت دام در بازار چگونه است؟
بوریان: در حال حاضر عرضه زیاد دام منجر به کاهش قیمت گوشت و نزدیک شدن به قیمت واقعی در بازار شده است.
بر اساس آمار روزانه بین 250 تا 300 تن گوشت گرم به بازار عرضه می شود که علاوه بر توزیع گوشت منجمد و گوشت تولید داخل، موجب اشباع بازار و کاهش قیمت ها شده است. از گوشت گرم گوشت بره از ابتدای هفته در اکثر جاها موجود است.
استان خوزستان که معمولاً شاهد بیشترین قیمت دام زنده و گوشت قرمز است، در روزهای اخیر به دلیل افزایش عرضه، هر کیلوگرم گوشت گوساله با نرخ 400 تا 420 هزار تومان و گوشت بره 525 هزار تومان به مصرف کننده فروخته می شود. به 530 هزار تومان در قصابی های این فرمانداری.
آیا در شرایط فعلی با عرضه گسترده دام نیازی به خرید حمایت دام وجود دارد؟
بوریان: طبق پیش بینی های قبلی با گرم شدن هوا شاهد تغییر قیمت دام زنده و گوشت قرمز هستیم اما با توجه به گرم شدن هوا باید برای خرید دام حمایتی از دامداران و دامداران برنامه ریزی شود. صادرات
وزارت جهاد قیمت خرید هر کیلوگرم دام از دامدار را ۱۹۵ هزار تومان اعلام کرد اما قیمت خرید باید بیشتر از این رقم باشد. در خصوص صادرات دام نیز باید برنامه ریزی در راستای مدیریت بازار انجام شود.
در حال حاضر متوسط قیمت هر کیلو دام زنده در کشور 210 هزار تومان است که نسبت به هفته های گذشته بسیار متفاوت است.
وضعیت دام های متراکم کشور به دلیل واردات دام زنده و گوشت قرمز در پاییز و زمستان 1402 هجری شمسی به نقطه مطلوبی رسیده است و از این رو پیش بینی می شود قیمت گوشت های تولید داخل در هفته های آینده کاهش یابد.
آیا آماری از تعداد دام های قابل ذبح در کشور وجود دارد؟
بوریان: امسال باید معادل 18 میلیون راس دام سبک از تولید خارج شود که با توجه به زاد و ولد بهاره رقم بسیار زیادی است.
در حال حاضر تعداد دام های مازاد قابل ذبح در بخش سبک 2 تا 3 میلیون و بخش سنگین 300 تا 350 هزار دام است که باید فضا و امکانات برای ذبح این تعداد دام فراهم شود.
با توجه به جمعیت گاو سبک آماده کشتار در حدود 3 میلیون راس، خرید حمایتی و صادرات حداقل 500000 راس باید انجام شود.
آمارها حاکی از آن است که کل کشتار دام در سال های اخیر بین 7.5 تا 8 میلیون راس بوده و از امسال 18 میلیون راس باید از تولید خارج و کشتار شود و صاحبان مزارع از نظر نگهداری و تغذیه با مشکلات زیادی مواجه خواهند شد.
با گرم شدن هوا، حفظ تعداد دام برای تولیدکنندگان سخت می شود، بنابراین انتظار می رود به زودی مجوز صادرات صادر شود تا دامداران برای نگهداری دام تحت فشار قرار نگیرند.
وضعیت عرضه و بازار گوشت منجمد چگونه است و ساماندهی بازار چگونه است؟
بوریان: برای اولین بار در کشور بازار گوشت گرم محلی به حاشیه رانده شده و گوشت منجمد در بازار حرف اول را می زند، دلیل آن تفاوت قیمت گوشت های منجمد وارداتی با گوشت های داخلی است. بنابراین متقاضیان بیشتر
او آن را دریافت کرد.
لازم به ذکر است که گوشت منجمد نقش مهمی در ساماندهی بازارهای ماه مبارک رمضان و عید داشت.
قیمت فعلی هر کیلو گوشت گوساله منجمد 315 هزار تومان، گوشت پای بره منجمد 285 هزار تومان، گوشت سر بره 275 هزار تومان و بقیه برش ها کمتر از 265 هزار تومان و گوشت گرم است. در کشور. بین 300 تا 450 هزار تومان متغیر است.
در حال حاضر بازار داخلی از گوشت های منجمد و گرم وارداتی اشباع شده است و در این زمینه کمبودی نداریم.
نهاده های دامی چگونه تامین می شود؟
بوریان: در دولت سیزدهم اتفاق خوبی در زمینه تامین و عرضه مستمر نهاده های دامی افتاد به گونه ای که تداوم عرضه در واردات و توزیع نهاده ها باعث شد نهاده های دامی در اختیار دامداران قرار نگیرد تا دچار مشکل نشوند. کمبود مانند سال های گذشته