هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما و ورود سیستم های سرمایشی به شبکه برق، مصرف برق چندین برابر می شود و تامین برق پایدار در روزهای تابستان به موضوعی داغ تبدیل می شود.
به طور کلی در ایام پیک تابستان افزایش 12 هزار مگاواتی مصرف برق تنها از کولرهای آبی به برق کشور اضافه می شود و در مجموع 30 هزار مگاوات در بخش سرمایش مصرف می شود که معادل مصرف برق است. در مصر و این میزان اهمیت توجه به افزایش بهره وری در این بخش را نشان می دهد. در مجموع 20 میلیون کولر آبی در کشور داریم که 20 درصد پیک مصرف مربوط به این سیستم ها است.
در این راستا در اسفند 1401 هجری شمسی تفاهم نامه مشترکی بین وزارتخانه های نیرو، اجلاس سران و سازمان ملی استاندارد و اندازه شناسی به امضا رسید که بر اساس آن با بهبود از رشد بی رویه مصرف برق در کشور کاسته می شود. بهره وری انرژی. تجهیزات الکتریکی و لوازم خانگی و همچنین بهبود بهره وری انرژی الکتریکی در تولید تهویه مطبوع و موتورهای الکتریکی.
با اجرای این تفاهم نامه، تولید کولرهای آبی رده انرژی A به بالا با بررسی استاندارد مصرف برق این وسایل الکترونیکی و در راستای ارتقای بهره وری انرژی کولرهای آبی از ابتدای سال جاری آغاز شده است. ژانویه. 1402.
به گفته مسئولان صنعت برق، با جایگزینی 20 میلیون کولر آبی با موتورهای کم بازده، 4300 مگاوات در مصرف برق صرفه جویی می شود که معادل ساخت نیروگاه با وام ساخت و ساز 5 میلیارد دلاری است.
در ادامه محمدمهدی نبی زاده معاون بهره وری انرژی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی انرژی با اشاره به اهداف افزایش راندمان چیلرهای آبی گفت: به طور متوسط بین 800 هزار تا یک میلیون چیلر جدید در کشور تولید می شود. در طول یک سال، موتورهای فعلی در چیلرها موتورهای القایی وجود دارند که حداکثر 60٪ کارایی دارند. اما موتورهای BLDC در برنامه تولید دارای راندمان نزدیک به 90٪ هستند و برای اینکه چیلر به کلاس انرژی A و بالاتر برسد، باید از موتورهای با راندمان بالا استفاده کند. به عبارت دیگر، راندمان آن باید بالاتر از 80-85٪ باشد.
وی افزود: اگر این اتفاق بیفتد، برآورد ما این است که سالانه بین 300 تا 500 مگاوات کاهش مصرف برق از نظر چیلرها داشته باشیم.
همچنین مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل شرکت توفانیر در این خصوص گفت: در صورت استفاده از موتورهای پربازده در چیلرهای آبی میزان برق مصرفی چیلر نسبت به فعلی آن 50 درصد کاهش می یابد. میزان.
وی در پاسخ به این مسئول، تابستان امسال با افزایش راندمان سیستم های سرمایشی چقدر در مصرف برق صرفه جویی می شود؟ وی گفت: در حال حاضر طبق استاندارد تعیین شده برای صنایع سردخانه خطوط تولید این موتورها ایجاد شده است و امیدواریم تا تابستان امسال با جایگزینی موتورهای فرسوده یخچالی و جایگزینی موتورهای پربازده، پتانسیل لازم را داشته باشیم. تا حدود 50 مگاوات مصرف را در این منطقه کاهش دهد و میزان مصرف آن زیاد است.
لازم به ذکر است که بر اساس مصوبه شورای عالی نیرو، به دلیل عدم ترویج استفاده از این نوع کولر گازی در مناطق عادی که بار اضافی را به سیستم تهویه مطبوع تحمیل می کند، تبلیغ کولر گازی نیز ممنوع است. شبکه برق . با وجود کولرهای آبی، مشترکان این مناطق اساساً نیازی به استفاده از کولر ندارند و نصب این نوع وسایل خنک کننده منجر به افزایش شدید مصرف برق می شود. با توجه به اینکه اکثر مناطق کشور در رده مناطق عادی قرار می گیرند و الگوی مصرف در این مناطق 300 کیلووات ساعت است، استفاده از این کولرها باعث فراتر رفتن از این الگو و افزایش تعرفه برق در قبوض مشترکان می شود. بنابراین استفاده از کولر گازی تنها در مناطق گرمسیری کشور توجیه پذیر خواهد بود.
رجبی مشهدی گفت: مصرف 20 میلیون کولر آبی در کشور در فصل گرما بالغ بر 10 هزار مگاوات است و همچنین 10 میلیون کولر گازی در کشور داریم که دو برابر کولر آبی مصرف می کنند و معادل 20 هزار مگاوات برق هستند. . “.