سالم خبر: بسیاری از کارشناسان تغذیه بر این باورند که غذاهای فوری مانند نودل فوری نه تنها ارزش غذایی ندارند، بلکه مصرف نامتعادل آن می تواند مضرات زیادی را نیز به همراه داشته باشد زیرا این نوع غذاها در حین فرآوری با روغن و نمک فراوان طعم دار می شوند. روند. . تا خوشمزه تر بشه غذاهایی که برای بزرگسالان توصیه نمی شود قطعا برای کودکان مضر است.
به گزارش سالم خبر، غذاهای فوری جزو پرطرفدارترین غذاها در دنیای امروز هستند و یکی از این غذاها رشته فرنگی فوری است و در کشورمان شاهد تبلیغات و بیلبوردهای تلویزیونی گسترده برای این غذاهای وسوسه انگیز هستیم. تبلیغات بینندگان را به خوردن این رشته فرنگی با بسته بندی های وسوسه انگیز و ادویه های مختلف تشویق می کند. اما در عین حال، تبلیغات برای کودکان بحث برانگیز است.
بسیاری از متخصصان تغذیه بر این باورند که غذاهای فوری مانند نودل فوری نه تنها ارزش غذایی ندارند، بلکه مصرف نامتعادل آن ها نیز می تواند اثرات مضر زیادی داشته باشد. زیرا این نوع غذاها در فرآیند فرآوری با روغن و نمک فراوان طعم دار می شوند تا خوش طعم تر شوند. غذاهایی که برای بزرگسالان توصیه نمی شود قطعا برای کودکان مضر است. با این حال کودکان به دلیل طعم لذیذی که دارد به این غذای سریع التهیه علاقه مند هستند و والدین به دلیل سهولت در تهیه آن می خواهند آن را با غذای سالم برای کودکان جایگزین کنند.
ماکارونی چیست؟
نودل یک غذای اصیل آسیایی است. غذایی شبیه اسپاگتی که عمدتاً از آرد گندم تهیه می شود. این غذای فوری ابتدا در روغن سرخ می شود، سپس خشک می شود و در نهایت در بسته بندی های کوچک با ترکیب طعمی از ادویه های مختلف به فروش می رسد. معمولا رشته فرنگی فوری در آب جوش پخته می شود. پس از مدت کوتاهی می توان پاستا را خورد. البته ممکن است روش استفاده از جایی به جای دیگر متفاوت باشد یا برخی در حین مصرف موادی به آن اضافه کنند.
در زیر درباره مضرات این غذای فوری با خانم سمیرا ابراهیم اف، متخصص تغذیه و رئیس پژوهشکده تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت و گو کرده ایم:
این متخصص تغذیه درباره ارزش غذایی ورمیشل می گوید: رشته فرنگی در واقع از گندم درست می شود و مانند دیگر غذاهای ورمیشل موجود در بازار است. ترکیب آن برای هرکسی که می خواهد از آن استفاده کند اجباری است و از نظر علم تغذیه مخلوط مفیدی نیست زیرا کالری بسیار بالایی دارد. این بسته بندی بسیار کوچک به نظر می رسد، اما در همان بسته بندی بسیار کوچک تقریباً 400 کالری دارد. جدا از کالری بالا، مقدار مواد نیز چندان جالب نیست. حدود 35 درصد انرژی آن از چربی تامین می شود. این درصد بالایی است. به طور معمول، توصیه بهینه رژیم غذایی ما این است که حداکثر انرژی 30 درصد از چربی باشد. اما با خوردن پاستا در وعده غذایی، 35 درصد انرژی از چربی حاصل می شود. حدود 55 درصد کربوهیدرات است که منطقی است. اما مشکل این است که حاوی فیبر نیست. این بدان معناست که این ماده غذایی تقریباً فاقد فیبر است و قند موجود در آن بلافاصله جذب می شود و در دراز مدت می تواند منجر به دیابت و سایر مشکلات شود. پروتئین کمی هم دارد. علاوه بر این، حاوی نمک زیادی هستند و ممکن است مونوسدیم گلوکومات (نوعی نمک سدیم) را به عنوان طعم دهنده به آنها اضافه کنند که معایب خود را نیز دارد و در صورت استفاده مداوم می تواند مضر باشد.
با توجه به اینکه این فست فود طرفداران زیادی دارد، چند طرفدار دارد؟
شاید اگر کسی غذای متنوعی می خواست. یا دسترسی به سایر غذاها وجود ندارد، باید هفته ای یکبار به عنوان وعده غذایی مصرف شود نه آخر شب. ادویه ها حداقل باید حذف شوند تا مقدار نمک کم شود و در صورت امکان با سبزیجات مخلوط شوند تا فیبر آن افزایش یابد. به طوری که ترکیبات آنها حداقل از این طریق مفیدتر می شود. اگر می خواهند فرمول پروتئینی به دست آورند، باید مواد پروتئینی مانند تخم مرغ یا گوشت را اضافه کنند. اگر مردم به پروتئین اهمیت نمی دهند. سبزیجات را حتما اضافه کنید، هر نوع سبزی را می توان به آن اضافه کرد. آن را با فلفل دلمه ای، بروکلی، هویج یا هر سبزی دیگر استفاده کنید. سبزیجاتی که فیبر را افزایش می دهند می توانند اثرات مضر کربوهیدرات ها، چربی ها و نمک اضافی را کاهش دهند.
مهم ترین عوارضی که نودل فوری می تواند برای انسان ایجاد کند چیست؟
زمانی که مصرف ماکارونی افزایش یابد، می تواند باعث چاقی شود. زیرا درصد چربی و کربوهیدرات موجود در آن زیاد و پروتئین موجود در آن کم است. زیاد سیری نمی کند و وقتی انسان می خورد ممکن است بعد از یکی دو ساعت احساس گرسنگی کند و دوباره به غذا خوردن بازگردد. نمک زیاد آن می تواند باعث افزایش فشار خون شود
با توجه به تبلیغات این غذا و علاقه کودکان به آن، چگونه می توان از مضرات رشته فرنگی برای کودکان کم کرد؟
همانطور که قبلا ذکر شد، ترکیب آن باید اصلاح شود، اولین مورد حذف عطر و طعم استرپتوکوک است. بعدی اضافه کردن سبزیجات است. مخصوصا برای اینکه بچه ها فیبر لازم را دریافت کنند و همچنین رضایت آنها را جلب کنند. از آنجایی که کودکان در مرحله رشد هستند و نیاز به پروتئین دارند، اگر پروتئین کافی دریافت نکنند، بدن آنها به جای عضله سازی، چربی می گیرد و این مشکل به زودی باعث ایجاد بیماری های مزمن مانند دیابت و کبد چرب در کودکان می شود که متاسفانه یک مشکل بسیار رایج بنابراین به کودکان توصیه می شود که منبع پروتئین و سبزیجات را به ماکارونی اضافه کنند و دفعات مصرف آن را کاهش دهند. همچنین برای یک کودک از یک بسته پاستا در یک وعده غذایی استفاده نکنید.
تا حد امکان برای کودکان توصیه نمی شود زیرا نمک زیاد طعم کودکان را تغییر می دهد. وقتی کودک از سنین پایین به خوردن این مقدار نمک عادت می کند، مدام به سایر غذاهای خود نمک می افزاید. به این ترتیب ذائقه کودک تغییر می کند. حتی به نظر من هفته ای یک بار برای بچه ها زیاد است و غذای سالمی برای آنها نیست.
با توجه به مضرات رشته، تبلیغات زیادی برای این غذا به خصوص در تلویزیون برای کودکان وجود دارد، آیا سیاست خاصی در این زمینه وجود ندارد؟
متاسفانه این رسانه ها به خصوص تلویزیون به جای اینکه به فکر سلامت مردم باشند به فکر کسب درآمد هستند. هر چند شورای سیاستگذاری سلامت و مواردی از این دست وجود دارد. اما همچنان شاهد تبلیغات پفکی در تلویزیون هستیم. زیرا هدف از تبلیغات تلویزیونی کسب درآمد صرف نظر از درست یا نادرست بودن آن است. متأسفانه چنین تبلیغاتی انجام می شود و ما چاره ای در مقابل آن نداریم، اما می توانیم یک سری تمرینات برای کوکان ارائه دهیم تا مصرف این نوع غذاها کاهش یا حداقل اصلاح شود. باید فهمید که هر چیزی که تبلیغ می شود لزوما مفید نیست./ایسنا
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16585/%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%86%D9%88%D8%AF%D9%84-%D9%86%D8%AF%D9%87%DB%8C%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز