سالم خبر: وضعیت اقتصادی کنونی کشور با روند ناپایدار تورم و نرخ ارز منجر به افزایش هزینه های تولید صنایع دارویی و مکمل های غذایی شده است در حالی که قیمت گذاری مکمل های غذایی مطلوب نیست و سازمان غذا و دارو همچنان بر قیمت گذاری این محصولات بین 20 تا 35 درصد اصرار دارد.
هزینه های بالای تولید و در نتیجه افزایش قیمت مکمل های غذایی به دلیل کاهش توانایی پرداخت مردم برای مصرف کنندگان و تولیدکنندگان جذابیتی ندارد.
بر اساس آمار موجود در سال 1400 هجری شمسی، میزان فروش مکمل های غذایی نسبت به سال گذشته 17 درصد کاهش داشته، در حالی که فروش ریالی آن 18 درصد افزایش یافته است که نشان از رشد بازار به دلیل وجود دارد. افزایش قیمت ها افزایش خرید نیست. اما در شرایط کنونی سازمان غذا و دارو چه راهکاری باید اتخاذ کند تا از تعداد عرضه کنندگان و مصرف کنندگان مکمل های غذایی کم نشود؟
فقدان امنیت سرمایه گذاری زنجیره تامین نه تنها صنایع تولیدی مکمل را در ماه های آینده در معرض خطر قرار می دهد، بلکه بر اقتصاد داروسازی نیز سایه افکنده است.
امیر حسین
معینی سند یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان مکمل های غذایی و غذایی ایران در گفت و گو با خبرنگار سالم الخبر گفت: چالش اصلی صنعت مکمل های غذایی در شرایط فعلی بحث سودآوری و قیمت گذاری است. در مورد تامین مواد اولیه درست است که رئیس کل بانک مرکزی عنوان می کند که صنایع در صورت درخواست ارز باید بیایند و از ما ارز بگیرند اما اگر افزایش نرخ ارز تاثیری نداشته باشد این موضوع پاداش محسوب می شود. قیمت کالا در حالی که شاهد هستیم به دلیل ناتوانی دولت در مدیریت و کنترل قیمت ها، سطح سودآوری صنایع رو به کاهش است.
وی افزود: درست است که صنایع تکمیلی برای تامین مواد اولیه ارز دوم را به دست می آورند، اما برای تامین همین ارز باید هزینه های دیگری را به سیستم بانکی و غیربانکی، صرافی ها و … پرداخت کنیم که مطالعه دقیقی انجام نشده است. در این زمینه انجام شده است و این موضوع باید در زمینه مواد غذایی مورد مطالعه دقیق قرار گیرد.
مونیسانده همچنین گفت: در حالی که در فضای دارویی کشور بر اساس بررسی های انجام شده به طور متوسط 30 تا 35 درصد هزینه ها مربوط به محصولات پزشکی گزارش شده است.
اینها برای مواد اولیه است و مابقی هزینه ها از بازار آزاد تامین می شود و ارزی به آنها اضافه نمی شود. مواد بسته بندی، قطعات تولیدی و … با توجه به شرایط فعلی یعنی 70 درصد هزینه های تولید به قیمت بازار آزاد بستگی دارد. دولت نیز قادر به کنترل قیمت ها نیست اگر دلار بازار آزاد افزایش یابد، خرده فروشان قیمت کالاهای خود را بر همین اساس افزایش می دهند و تحریم ها و دولت نمی توانند آن را کنترل کنند. بنابراین مسلم است که افزایش نرخ ارز بر قیمت تمام شده تولید مکمل تاثیر گذاشته و آن را افزایش خواهد داد.
وی ادامه داد: صنایع تکمیلی مجبورند کالاهای خود را با قیمت بالاتری بفروشند که این تنها حاشیه ای است که می تواند تولیدکنندگان را تامین کند. علاوه بر این، با افزایش قیمت ها و کاهش قدرت خرید عموم مردم نسبت به سال گذشته، در صورتی که قیمت گذاری این محصولات هیچ حاشیه سودی برای صنایع نداشته باشد و توسط سازمان غذا و دارو به درستی انجام نشود. مسلم است که تولید مکمل های غذایی در کشور با مشکلات زیادی مواجه است. حتی از آخرین روزهای سال
در گذشته، افزایش هزینههای ناشی از تورم و افزایش نرخ ارز، تامینکنندگان اضافی را با مشکل مواجه میکرد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتی که صنایع تکمیلی با آن مواجه هستند پرداخت دیرهنگام صدا و سیما است. از آنجایی که شرکت های مکمل های غذایی و داروهای گیاهی تحت پوشش بیمه نیستند، این دیر پرداخت نباید برای این صنایع مشکل ساز باشد. متاسفانه عدم توانایی دولت در تامین وجوه بیمه و بدهی به آنها باعث تاخیر در بازپرداخت این شرکت ها و تحمیل هزینه های مالی بیشتر به شرکت ها می شود. همچنین شرکت ها نمی توانند به اندازه کافی تولید کنند زیرا چرخه نقدینگی آنها مختل می شود و این باعث ضرر و مشکل در تامین کالا می شود.
معین زند گفت: درخواست صنایع تکمیلی از سازمان غذا و دارو برای قیمت گذاری این است که در شرایط فعلی شرکت ها قیمت های مصوب اتحادیه را بپذیرند.
وی ادامه داد: در مورد داروهای طبیعی نیز این گونه است
دارو افتاده است. قیمت گذاری از انجمن داروهای گیاهی و طبیعی گرفته شده و توسط خود سازمان غذا و دارو انجام می شود. اگر قیمت معقول و منصفانه باشد با این مشکلی نداریم. اتفاقاً همه شرکت ها از این موضوع استقبال می کنند.
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان مواد غذایی و مکمل های غذایی ایران بیان کرد: با توجه به تاثیر افزایش نرخ ارز از ابتدای سال جاری تاکنون، افزایش قیمت مواد بسته بندی، کمکی، حلال ها، و غیره بسیار گران شده و قبل از آغاز سال صنایع با زیان مواجه شده و سرمایه آنها کم شده است. اگر این صنایع توانایی تولید 100 هزار جعبه در ماه را داشتند، اکنون با این شرایط می توانند 70 جعبه تولید کنند.
وی پیشبینی کرد: در این شرایط شکی نیست که قیمت مکملهای غذایی افزایش مییابد و با افزایش تورم، صنایعی که محصولات آنها توسط دولت قیمتگذاری میشود متضرر میشوند زیرا دولت این میزان تورم را نمیپذیرد و قیمتگذاری میشود. همیشه در این شرایط تورم عقب مانده.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16579/%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%85%DA%A9%D9%85%D9%84-%D9%85%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D8%AA%D9%88%D8%B1%D9%85-%D9%87%D9%85%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز