سالم الخبر: دبیر انجمن داروسازان استان تهران هشدار داد: کمبود بودجه در صنعت دارو در سال جدید باعث افزایش مشکلات بیماران برای تهیه دارو می شود.
محمدامین قبادی، داروساز گفت: امروز برخی از داروها یا کمبود دارند یا در خطر کمبود هستند. طبق تعریف وزارت بهداشت، اگر موجودی دارو در شرکت تولیدی یا توزیعی کمتر از 6 ماه باشد، این دارو در خطر کمبود قرار دارد. متاسفانه با توجه به مشکلات پیش روی صنعت دارو در چند سال گذشته، امروز موجودی برخی داروها به حدود یک ماه می رسد و این یک بحران تلقی می شود، به خصوص که مسئولان امر علل این مشکل را حل نمی کنند و به همین دلیل است. ممکن است لیست داروهایی که برای تامین یک ماه کافی باشد، اگر بیشتر طول بکشد، اختلالی در سیستم تامین دارو رخ دهد.
قبادی با اشاره به اینکه بیشتر داروهایی که دچار کمبود می شوند، اقلامی هستند که تولید یا عرضه آن در انحصار یک شرکت است و با توجه به دلایل تداوم کمبود دارو در کشور، می گوید: مدت هاست که تمرکز بر این موضوع بوده است. و سیاست دولت های گذشته تامین دارو با ارز 4200 تومانی بود در حالی که مابقی نیازهای هزینه ای صنعت دارو تابع نرخ تورم بود و تداوم چنین روندی باعث ایجاد مشکل در مسیر سرمایه گذاری می شد. صنعت داروسازی از آنجایی که امکان تجدید مستمر کارخانه داروسازی وجود نداشت و افزایش میزان مصرف کارخانه منجر به کاهش ظرفیت تولید شد، از تیرماه 1401 هجری شمسی تصمیم بر این شد که این مشکلات با اجرای طرح داروسازی حل شود به طوری که نرخ ارز 28 هزار و 500 تومان تعیین شد، مقرر شد به جای افزایش قیمت تمام شده دارو از جیب مردم، مابه التفاوت نرخ ارز و قیمت دارو توسط سازمان برنامه و بودجه جبران شود. و سازمان ها
در سال 1402 تنها 4 هزار میلیارد تومان یعنی کمتر از 30 درصد تسهیلات بانکی 15 هزار میلیارد تومانی به صنعت دارو پرداخت شد در حالی که اعتبار درخواستی وزارت بهداشت برای طرح دارو در سال 1402 حدود 110 هزار میلیارد بود. تومان اما از این تعداد، سازمان برنامه و بودجه تنها 69 هزار میلیارد تومان را تصویب کرد و از این 69 هزار میلیارد تومان تنها 40 هزار میلیارد تومان تامین شد. پس از این مشکلات اعتباری، با تلاطم بزرگی مواجه شدیم که با تولید دارو شروع شد و به توزیع نهایی دارو در داروخانه ها رسید. شرکت های پخش دارو نتوانستند مطالبات خود را از داروخانه وصول کنند و شرکت سازنده یا واردکننده دارو نیز نتوانستند مطالبات خود را از شرکت پخش دارو وصول کنند. سرانجام در سال 1402 هجری شمسی برای اولین بار با این پدیده مواجه شدیم و آن این بود که بانک مرکزی ارز دارو را تخصیص داد اما شرکت های دارویی به دلیل کمبود نقدینگی لازم برای خرید و واردات خام نتوانستند از ارز دارویی استفاده کنند. مواد.
قبادی با اشاره به پیامدهای سوء مدیریت بر صنعت داروسازی کشور می گوید: بعد از انقلاب صنعت داروسازی ما واقعاً رونق گرفت و جزو صادرکنندگان داروی جهان بودیم، اما متأسفانه (در سال 1401) به دلیل مشکلات اعتباری، شرکت های تولیدکننده آنتی بیوتیک نتوانستند. چون در مرحله تولید نبود و به جایی رسیدیم که آموکسی سیلین را از هند وارد کردیم و اگرچه سندیکای داروسازان و سندیکای داروسازان بارها نسبت به عواقب مشکلات صنعت دارو هشدار داده بودند، اما بی توجهی به این هشدارها ناشی از آن بود. جایگاه صادرکننده
به محل واردات برسیم.»
قبادی در توضیح وضعیت فعلی تولید دارو می گوید: کارخانجات تولید می کنند، اما این تولید به دلیل برنامه ریزی نیست، بلکه به دلیل موجودی است، مثلاً کارخانه ای که سه نوع دارو تولید می کرد، مجبور شد خط تولید را متوقف کند یکی از داروها به دلیل ناتوانی در خرید مواد اولیه، امروزه تمام تلاش خود را بر روی تولید دو نوع دارو، تامین مواد اولیه برخی داروها به ویژه داروهای تولید شده توسط یک تولیدکننده، معضل کرده است. برخی از داروها نیز مشکل ساز شده است و به همین دلیل هم تولیدکننده دارو و هم واردکننده دارو با مشکلی روبهرو هستند که با مشکلات رایج مواجه میشوند، زیرا وقتی داروخانه نتواند بدهی خود را به شرکت پخش دارو بپردازد، شرکت پخش دارو نیز مشکلی نخواهد داشت بتواند بدهی شرکت واردکننده را پرداخت کند و واردکننده دارو از دریافت تسهیلات بانکی منصرف شود و در نهایت نتواند به تعهدات خود عمل کند.»
پیش بینی قبادی برای سال جدید بهتر از سال گذشته نیست، به ویژه اینکه امسال طرح دارووری با مشکلات اعتباری مواجه است: «درخواست سازمان غذا و دارو از مجلس برای طرح دارووری 125 هزار میلیارد تومان بود که متاسفانه فقط 85 هزار میلیارد تومان بود. تومان از این مبلغ در قانون است و مصوبه بودجه 1403 است و مشخص نیست چه مقدار از این مبلغ به دارو اختصاص می یابد، اما مقرر شده است که بخشی از این مبلغ به دارو اختصاص یابد. برای تهیه تجهیزات پزشکی استفاده می شود و در این صورت قطعا صنعت دارو با مشکل مواجه خواهد شد و هشدار می دهیم که در صورت عدم اصلاح این اقدام، صنعت دارو منتظر روزهای خوبی نخواهد بود و با کمبود دارو مواجه خواهیم شد.
القبادی درباره تفاوت بین دو واقعیت در
بازار، خالی بودن قفسه داروخانه ها و ناتوانی صنعت در تولید کافی در مواجهه با تکذیب های مکرر مسئولان وزارت بهداشت و تکذیب کمبود دارو، می گوید: «حکمرانی خوب بر اساس معیارهایی» از جمله مشارکت، قانون مداری، شفافیت. مسئولیت پذیری، حقوق برابر و اثربخشی. متأسفانه وزارت بهداشت، بهویژه حوزه وزارتی، این استانداردها را رعایت نمیکند، یعنی از بخش خصوصی، سندیکای داروسازان و سندیکای داروسازان برای دریافت گزارش واقعی از بازار دارو مشورت نکرده است. در دوره های قبل رئیس سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت رایزنی های مستمری با فعالان این صنعت داشتند، چه در سازمان غذا و دارو و چه در ستاد وزارت بهداشت و در سطح بالاترین نهاد. در این وزارتخانه شورایی متشکل از انجمنهای تخصصی، اتحادیهها و اساتید دانشگاه ایجاد شد و فقط از کارشناسان و فعالان صنعت داروسازی استفاده نشد و حرفهای بخش خصوصی به گوش دولت رسید در کنار فعالان صنعت داروسازی قرار گرفتند و نتیجه نهایی این شد که فعالان این صنعت تلاش کردند خود را با سیاست های وزارتی و دولت هماهنگ کنند. وزیر بهداشت در جایگاه استانداری حوزه سلامت باید در پاسخگویی شفاف باشد و اگر وزیر معتقد است کمبود دارو نداریم باید با شفافیت کامل به مردم اطلاع دهد چرا که ممکن است کمبود دارو اتفاقاتی در حال رخ دادن است که وزیر بهداشت از آن خبر دارد، اما تولیدکنندگان دارو قعر این صنعت هستند که از آنها خبر ندارند. شاید استراتژی غالب این باشد که به مردم بگوییم کمبود دارو نداریم تا استرس را در جامعه کاهش دهیم، اما باور نمی کنیم که واقعاً کمبود دارو نداریم.»
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16565/%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D9%87%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D9%87%D9%85-%D8%A8%D8%A7%D9%88%D8%B1-%DA%A9%D9%86%D8%AF-%D9%88%D8%A7%D9%82%D8%B9%D8%A7-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D9%85
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز