به گفته پیروان، اگر معیار خاک خوب را ملاک کشاورزی قرار دهیم و منظور خاکی باشد که بتواند محصولات کشاورزی تولید کند، می توان گفت که 18.5 میلیون هکتار زمین کشاورزی در کشورهای کشت شده در آنجا داریم و البته مقداری هم. بررسی ها نشان می دهد این میزان در کشور بالغ بر 24 میلیون هکتار است. از 18.5 میلیون هکتار زمین زراعی ایران، حدود 6.85 میلیون هکتار محدودیت کشت دارد و تنها 1.2 میلیون هکتار آن فاقد محدودیت است.
هشدار رهبر معظم انقلاب نسبت به تغییر کاربری اراضی کشاورزی در حالی است که بسیاری از اسناد و قوانین بالادستی جمهوری اسلامی ایران مانند قانون اساسی، قانون برنامه ششم توسعه، سیاستهای کلی بخش کشاورزی و… ، بر موضوع امنیت غذایی و خودکفایی که حفاظت از منابع آب و خاک را نیز در بر می گیرد، تاکید می کند. در همین راستا حجت الاسلام و المسلمین ربانی نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی با انتقاد از تغییر کاربری اراضی کشاورزی اظهار داشت: موضوع جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل آن به ساختمان، کارخانه و صنعت است. همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده و در برنامه های پنج ساله نیز به آن اشاره شده است. اگر به عملکرد خود نگاه کنیم باید بگوییم که متاسفانه نتوانسته ایم این موضوع را مانند سال های قبل از ابلاغ سیاست کلی حفظ کنیم.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ یکی از مهمترین موضوعاتی که رهبر معظم انقلاب در بیانات خود در اولین روز از هفته منابع طبیعی و روز درختکاری به آن اشاره کردند، لزوم توجه ویژه به بخش کشاورزی و عدم تغییر کاربری اراضی کشاورزی بود. مقام معظم رهبری در این خصوص فرمودند:
درباره این فایل بیشتر بدانید:
ما نتوانستیم زمین های کشاورزی را حفظ کنیم
به دلیل اهمیت موضوع، در قسمت های بعدی این پرونده به ابعاد و زوایای مختلف لزوم حفظ زمین کشاورزی و جلوگیری از تغییر کاربری آن می پردازیم..
نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه رهبر معظم انقلاب ابتدا سیاست های کلی نظام را در حوزه کشاورزی در سال 1391 و سپس سیاست های زیست محیطی را در سال 1394 ابلاغ کردند، گفت: برای اینکه ما ارزیابی کنیم، باید به سال 2012 برگردیم و ببینیم آیا این سیاست ها را اجرا کرده ایم یا خیر؟ آیا این سیاست ها اجرا شده است؟ در صورت اجرا چند درصد اجرا می شود؟ متاسفانه یکی از ناشناخته ترین مشکلات در سیاست های توسعه و صنعت، بخش کشاورزی است. اگر آمار درست باشد، مقدار قابل توجهی از زمین های کشاورزی از بخش کشاورزی خارج شده است.
absnews
حجت الاسلام و المسلمین ربانی با تاکید بر لزوم اجرای همه جانبه سیاست های کلان در بخش کشاورزی به منظور حفظ اراضی کشاورزی و جلوگیری از تغییر کاربری آن ها، تصریح کرد: منظور من این است که چرا دستگاه های ما به درستی عمل نکرده اند. این سیاست ها را اجرا کنند. ? چرا مسئولان توسعه صنایع زمین های کشاورزی را رعایت نکردند؟ در صورت لزوم، آنها به حداقل مقدار کافی خواهند بود. این مسائل در سیاست های توسعه ما منعکس نشده است. به یک معنا، او دلبسته نیست; یعنی اگر این کارخانه بخواهد ساخته شود کجا باید ساخته شود تا حوزه کشاورزی ما آسیب نبیند؟ سیاست های ارتباطی تاکید می کند که بخش کشاورزی باید رشد کند و در آن سرمایه گذاری شود تا کشاورز آماده کشاورزی باشد. اما ببینید در این ده سال جامعه کشاورزی ما کوچک شده و تمایلی برای مشارکت در کشاورزی وجود ندارد. خب سیاست های ارتباطی باید ادامه پیدا کند و دولت جدی بگیرد. این خط مشی ها از قبل به صورت سند ابلاغ شده اند و باید دنبال شوند.
در ده سال گذشته، جامعه کشاورز کوچکتر شده است
نکته دیگری که به سازمان حفاظت محیط زیست نیز مربوط می شود، جلوگیری از تبدیل زمین کشاورزی است که در بسیاری از موارد تبدیل زمین کشاورزی اطراف شهرها، نزدیک شهرها، در برخی دشت ها به ساختمان های دیگر قابل درک است. در مقابل این [کار] باید گرفته شود، قطعاً به ضرر منافع ملی است. زمین های کشاورزی باید احیا شود که البته فقط کار است [سازمان حفاظت] نه محیط زیست؛ وزارت کشاورزی و چند ارگان دیگر نیز در این امر دخیل هستند [قضیّه] اثر داشتن.
موضوع حفظ اراضی کشاورزی و عدم استفاده از آن از آن جهت حائز اهمیت است که امنیت غذایی کشور به فراهم بودن خاک حاصلخیز برای کشاورزی بستگی دارد. آمارها حاکی از آن است که بخش کوچکی از مساحت کشور برای کشت و زرع و کشاورزی مناسب است و در صورت تخریب این زمین، امنیت غذایی کشور به خطر می افتد. محمدرضا پیروان، عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، درباره گستردگی زمین های کشاورزی مستعد می گوید: طبق بررسی های انجام شده، 160 میلیون هکتار زمین، 90 میلیون هکتار مرتع، 12.4 میلیون هکتار جنگل، 18.5 میلیون هکتار. هکتار زمین قابل کشت، 32.5 میلیون هکتار بیابان و 11.6 میلیون هکتار ماسه متحرک و شوره زار. در بین رشته های موجود 56.31 هکتار رشته بد، 7.2 میلیون هکتار رشته خوب و 21.45 میلیون هکتار رشته متوسط داریم. با یک محاسبه ساده از مجموع مرتع، جنگل و زمین های زراعی خوب می توان گفت که حدود 32 میلیون هکتار زمین با خاک خوب در کشور وجود دارد که حدود 20 درصد از کل کشور را در بر می گیرد.
مساحت زمین های کشاورزی مستعد در کشور چقدر است؟
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز