اخبار اقتصادی روز

آیا اجرای نظام جدید اعتباربخشی در سال 1403 دسترسی به امکانات کوچک را آسان می کند؟

موضوع اعتبارسنجی نظام بانکی در کشور ما در سال 1384 مطرح و آیین نامه آن در سال 1385 تصویب و در سال 1389 اصلاحاتی در آن اعمال شد.

سرانجام در زمستان سال 1400 محبوب صادقی مدیر وقت اداره اطلاعات بانکی بانک مرکزی گفت: برای کاهش مطالبات معوق بانک ها موظف شدند قبل از پرداخت تسهیلات به متقاضیان وام استعلام راستی آزمایی بگیرند. میزان و سابقه تسهیلات قبلی، میزان و سابقه چک های وصول یا برگشتی به متقاضیان از جمله معیارهای تعیین میزان اعتبارسنجی مشتریان شبکه بانکی است و دسترسی به سامانه راستی آزمایی برای عموم مردم فراهم می شود.

تصویب مدل رتبه بندی اعتباری اشخاص حقیقی در تاریخ 31 خرداد 1402 هجری شمسی توسط بانک مرکزی ابلاغ و در شورای ارزیابی اعتبار مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.

ابوذر سروش معاون سابق نظارت بانک مرکزی در تشریح مدل جدید گفت: مدل جدید بر اساس تجربیات جهانی و با استفاده از شاخص های بانک جهانی و پنج شرکت مطرح بین المللی در زمینه راستی آزمایی و مدل سازی مبتنی بر یادگیری ماشین تهیه شده است. و نسبت به مدل قبلی پیشرفت چشمگیری داشته است.

وی افزایش پوشش آماری افراد برای تخصیص رتبه اعتباری و همچنین افزایش دقت مدل را از مهم ترین ویژگی های نسخه جدید عنوان کرد و گفت: در مدل قبلی تنها افرادی که اعتبار کسب می کردند. رتبه بندی از نظر تسهیلات از بانک ها بررسی شد و به همین دلیل امتیاز اعتباری بخشی از افرادی که سابقه قبلی داشتند و مشخص نبود از بانک ها تسهیلات دریافت کردند، اما در نسخه جدید با افزایش فاکتورهایی از جمله میزان پوشش و دقت مدل بهبود یافته است.

سروش اظهار داشت: با همکاری و هماهنگی نهادهای ذیربط، تنوع اطلاعات در نسخه جدید افزایش یافته است. وی بیان کرد: در طراحی این مدل از شاخص های مختلفی از جمله رفتار مردم در پرداخت تسهیلات، سابقه پرداخت چک افراد، سابقه محکومیت مالی افراد، وضعیت پرداخت مالیات و حتی مواردی مانند پرداخت یا عدم پرداخت ترافیک استفاده شد. تخلفات بوده و یکی از مهم ترین شاخص های تعیین امتیاز اعتباری محسوب می شود.

مهران محرمیان، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در گفت و گو با خبرنگار ای بی اس نیوز، گفت: طرح راستی آزمایی بسیار مهم است و در مراحل پایانی خود قرار دارد. تفاوت مدل تأیید جدید با مدل قبلی در این است که دقت آن از بیش از 60 درصد به 88 درصد رسیده است و نکته دیگر اینکه پوشش آن از حدود 30 درصد (یعنی حدود 30 درصد از ایرانیان دارای امتیاز اعتباری هستند) است. ) تقریبا به 100% می رسد. فرم تأیید جدید برای تکمیل نیاز به دریافت اطلاعات از بخش های مختلف دارد.

سیستم راستی آزمایی در سال 1403 هجری قمری اجرا می شود

سامانه راستی آزمایی اجرا شد که به سال 1402 هجری شمسی نرسید و اکنون معاون فناوری های نوین بانک مرکزی تاریخ اجرای آن را اعلام می کند.در این خصوص مهران محرمیان اظهار داشت: این امر منوط به شمول مالی و شمول مالی است. ، اندازه ذینفعان خدمات مالی به ویژه استفاده از خدمات بانکی در حال بررسی است. در حال حاضر بر اساس شواهد بانک جهانی، ایران یکی از کشورهای پیشرو در استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی در جهان است، اما در زمینه ارائه تسهیلات الکترونیکی، کشورمان از رتبه خوبی برخوردار نیست.

وی افزود: برنامه بانک مرکزی تسهیل دسترسی آحاد جامعه به تسهیلات خرد است و این امر مستلزم وجود سامانه راستی آزمایی است تا مردم بدون نیاز به ضامن و یا سایرین به تسهیلات خرد دسترسی داشته باشند. یکی از عواملی که باعث افزایش ریسک اعتباری افراد می شود، بنابراین مشتریان سعی می کنند اقساط وام خود را به موقع پرداخت کنند.

معاون فناوری های نوین بانک نوین گفت: سامانه راستی آزمایی که بر اساس هوش مصنوعی طراحی شده است، اطلاعات را از منابع مختلف اطلاعاتی مانند سازمان امور مالیاتی، وزارت رفاه اجتماعی، قوه قضائیه، پلیس راهنمایی و رانندگی و … جمع آوری می کند. این مدل در ابتدای سال جاری عملیاتی شده و برای ارتقای درجه اعتبار برای دریافت خدمات بانکی در دسترس خواهد بود.

در اعتبارسنجی، ظرفیت بازپرداخت متقاضیان از جنبه های مختلف سنجیده می شود

اما یک سیستم تأیید اولیه چقدر مهم است؟ در همین رابطه حجت الله فرزانی کارشناس امور بانکی در گفت و گو با ای بی اس نیوز گفت: در ادبیات جهانی نیز صحبت از اعتبارسنجی رایج است و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست و اعتبارسنجی برای پرداخت استفاده می شود. تسهیلات و پاسخگویی به نیازهای متقاضیان.»

این کارشناس بانکی همچنین خاطرنشان کرد: در فرآیند راستی آزمایی، توان بازپرداخت متقاضیان از جنبه های مختلف سنجیده می شود و برای بانک ها بسیار مهم است که وضعیت و میزان ریسک متقاضی در ابعاد مختلف به درستی بررسی شود.

فرزانی افزود: اگر اصول سلامت اعتبار از طریق اعتبارسنجی رعایت نشود ممکن است بانک ها با مشکل و چالش مواجه شوند زیرا در دهه 90 که اعتبارسنجی انجام نمی شد حجم مطالبات غیرجاری به دلیل شرایط اقتصادی افزایش یافت.

این کارشناس بانکی می گوید: اما سوابق کامل متقاضیان با اعتبارسنجی بررسی می شود تا بانک ها نیز اعتماد کافی و همچنین آسایش متقاضیان را داشته باشند. اهمیت راستی‌آزمایی اساسی و دقیق در اینجاست که مؤلفه‌های مختلفی شناسایی می‌شود و بر این اساس بانک مرکزی اعلام کرد که سامانه جدید راستی‌آزمایی با مؤلفه‌های جدید اجرا نمی‌شود که این امر مهمی است که باید تسریع شود. به همکاری بخشهای مختلف در اجرا و اجرای آن.

حال باید منتظر ماند و دید که آیا سیستم تایید جدید برای 1403 اجرا می شود؟ ای بی اس نیوز پیگیر این موضوع خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *