عدم تعادل برق با توسعه ظرفیت تولید نیروگاه جبران می شود
در روزهای اخیر مصادف با افزایش دمای هوا در کشور، مصرف برق نیز افزایش محسوسی را شاهد بوده و هفته گذشته اختلاف ۷ هزار مگاواتی با مصرف برق نسبت به سال گذشته ثبت شد. در حال حاضر بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی اداره کل شبکه برق کشور، در 31 فروردین ماه سال جاری، نیاز به برق در پیک شبانه روز به 46 هزار و 737 مگاوات رسیده که بیش از 3 هزار مگاوات با پیک مصرف سال گذشته تفاوت دارد. در همان روز این افزایش چند هزار مگاواتی مصرف در هفته گذشته شاهد جهش های مضاعف در هفته های آینده و ورود به فصل گرما خواهد بود.
به گفته سخنگوی صنعت برق، یکی از راه های پاسخگویی به تقاضای برق که هر ساله با رشد مشترکان برق در بخش های مختلف مصرفی افزایش می یابد، توسعه توان نیروگاه های تولید برق است. مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت التوانیر و سخنگوی رسمی صنعت برق با اشاره به اینکه وزارت نیرو در سال 1403 در 6 محور 180 اقدام انجام داد، گفت: بخشی از این برنامه ها توسعه توانمندی های نیروگاه است. و در این قسمت نیروگاه های انرژی تجدید پذیر حرارتی و انرژی در مقیاس کوچک توسعه یافت.
اهداف توسعه ظرفیت های نیروگاهی نیز در برنامه هفتم مورد توجه قرار گرفت و بر این اساس با احداث نیروگاه های جدید از نیروگاه های حرارتی به نیروگاه های تجدیدپذیر، ظرفیت اسمی نیروگاه ها در کشور باید به 124 هزار مگاوات برسد. پایان این سال طرح. این هدفی است که در صورت تحقق می تواند سایه عدم تعادل برق را از صنعت برق کاهش دهد. در راستای این برنامه و بر اساس آخرین گزارش ها از ظرفیت اسمی تولید برق کشور، ظرفیت نیروگاه نصب شده کشور تا سال گذشته از مرز 92 هزار مگاوات گذشت که نسبت به سال قبل 1.4 درصد رشد نشان می دهد.
این 92 هزار مگاوات شامل نیروگاه های حرارتی، تجدیدپذیر، برق و هسته ای است که بیشترین سهم از سبد تولید برق کشور به نیروگاه های حرارتی اختصاص دارد که اخیرا ظرفیت کل این نیروگاه ها اعم از گاز، گرمایش و سیکل ترکیبی افزایش یافته است. . از مرز 75 هزار مگاوات گذشت، یعنی تقریباً 82 درصد از ظرفیت اسمی تولید انرژی کشور به این بخش مرتبط است که البته 94 درصد نیاز شبکه برق را در روزهای پیک مصرف تامین میکند. نگاهی به روند توسعه نیروگاه های حرارتی کشور نشان می دهد که ظرفیت برنامه ریزی شده این واحدها در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد 16 برابری را تجربه کرده است.
هادی مدقق، مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان شرکت انرژی حرارتی در زمینه توسعه توانمندی های نیروگاه ها می گوید: در دوره دولت سیزدهم 29 واحد گازی با ظرفیت 3935 مگاوات و 13 واحد بخار. با ظرفیت 1300 مگاوات تاسیس شد. 2 هزار و 136 مگاوات به شبکه برق کشور وصل شده و سالانه 3 میلیارد و 250 میلیون متر مکعب سوخت از محل احداث واحدهای بخار مذکور تامین می شود. طی یک سال گذشته اجرای طرحهای توسعه واحدهای گازی و سیکل ترکیبی و همچنین رفع محدودیتهای نیروگاههای حرارتی منجر به افزایش ۹۶۵ مگاواتی ظرفیت عملی نیروگاههای حرارتی کشور شد.
وی افزود: با افتتاح پروژه های جدید در دولت سیزدهم، ظرفیت نیروگاه های حرارتی کشور از مرز 75 هزار مگاوات گذشت و در حال حاضر 624 واحد تولید برق حرارتی در 142 نیروگاه کشور تامین 93 درصد از نیروگاه های حرارتی کشور را بر عهده دارند. انرژی مورد نیاز مشترکین سراسر کشور است و بیش از 68 درصد این ظرفیت در اختیار بخش خصوصی است.
البته نباید از بخش مصرف با تمرکز بر توسعه توان تولید برق و پاسخگویی به این افزایش تقاضا با توسعه ظرفیت تولید غافل شد. مدیریت مصرف برق و افزایش راندمان در حوزههای مختلف مصرف، مانند تنظیم برچسب انرژی برای کولرهای آبی که از سال گذشته اجرایی شد، عاملی است که میتواند به حفظ تعادل شبکه و کاهش عدم تعادل انرژی در کنار توسعه قابلیتهای تولید برق کمک کند.