56 درصد صادرات غیرنفتی کشور مربوط به معادن است
در ویژه برنامه عالی موضوع توسعه معادن و حفاظت از محیط زیست مطرح شد و آقایان فتحی معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست و کاشاورزپور رئیس اداره امور اکتشافات وزارتخانه دفاع، به سوالات پاسخ داد.
فتحی بیان کرد: طبق آماری که در اختیار داریم بیش از 8 هزار معدن فعال در کشور داریم که به طور کلی در حدود 350 هکتار در مناطق مختلف کشور متاثر از فعالیت های معدنی هستند. در طول چند دهه گذشته بیش از 30 میلیارد تن زباله سنگ ناشی از انواع فعالیت های معدنی داشته ایم که اثرات مخربی بر محیط زیست دارد. نزدیک به 6 میلیارد تن زباله فرآوری در معادن مختلف کشور ته نشین کرده ایم و با حجم هنگفتی مواجه هستیم.
وی افزود: ما مخالف بهره برداری از معادن نیستیم اما باید تعادل ایجاد شود و صنعت معدن با رعایت استانداردها بین حفظ محیط زیست و استخراج معادن تعادل برقرار کند.
کشاورزپور ادامه داد: معدن با تخریب پیوند خورده است که امری اجتناب ناپذیر است. طبق بند 24 قانون معادن، ما موظف به استعلام محیط زیست در 4 منطقه هستیم که شامل 11.3 منطقه کشور است. اگر نگاه ملی داشته باشیم می توانیم در این حوزه تعامل داشته باشیم. کارگروه های تعاملی تشکیل شده و در رسیدن به اهداف پیشرفتی هرچند ناکافی داشته ایم.
فتحی گفت: مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست کمتر از 10 درصد مساحت کشور است و وزارت ایمنی برای 90 درصد معادن کشور بدون مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست و به صورت مستقل مجوز صادر می کند.
وی ادامه داد: در چهار منطقه زیست محیطی 500 معدن فعال وجود دارد اما این عملیات تخریب در قسمت هایی غیر از مناطق چهارگانه در حال انجام است.
کشاورزپور در پاسخ گفت: اینطور نیست که بهره برداری از معدن سیستماتیک نباشد و کاملاً قوانین را رعایت کنیم. در مراحل بعدی که معدن به واحد فرآوری تبدیل می شود باید مجوز زیست محیطی گرفته شود. معاونت معدن و فرآوری مواد 56 درصد صادرات غیرنفتی کشور را تامین می کند. این مبلغ در شرایط اقتصادی کنونی بسیار مهم خواهد بود. بخش معدن علاوه بر مسئولیت اجتماعی خسارات وارده را نیز جبران می کند. در سال گذشته 40 حق امتیاز دولتی از معادن جمع آوری شد که سهم 12 درصدی آن برای بازسازی و احیای معادن بود.
وی ادامه داد: 1.5 تن ذخیره آلونیت و بوکسیت در قزوین که در منطقه حفاظت شده سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد داریم و نمی توانیم آنها را استخراج کنیم. این دو ماده اولیه آلومینیوم است که یک محصول استراتژیک است و باید آن را وارد کنیم و ارز خواهد داشت. اهمیت لیتیوم بر کسی پوشیده نیست، اما ما هنوز نتوانسته ایم آن را استخراج کنیم.