رئیس انجمن سنگ ایران گفت: از مجموع 2200 معدن سنگ تزئینی حدود 800 معدن فعال است و هیچ اکتشاف جدیدی در زمینه سنگ های ساختمانی صورت نگرفته است.
آقای بهرام شکوری رئیس انجمن سنگ ایران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار آژانس مطبوعاتی Sed et Simوی افزود: حدود 3 میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ در کشور وجود دارد، اما در حوزه سنگهای تزئینی هیچ اکتشافی انجام نشده و عملاً هر جا که سنگهای تزئینی رخنمون داشته باشد، به معدن تبدیل شده است.
وی گفت: اگر در زمینه سنگ های ساختمانی اکتشافات جدیدی داشته باشیم، خیلی جاها وجود دارد که معلوم نیست معادن وجود دارد، ممکن است در زیر آن مواد معدنی و سنگ های تراورتن وجود داشته باشد و با اکتشافات عمیق و جدید می توان. ذخایر کشور را چندین برابر افزایش دهد».
رئیس انجمن سنگ ایران همچنین بر لزوم استخراج سنگ های ساختمانی مطابق با استانداردهای جهانی تاکید کرد و افزود: درصد کمی از ذخایر سنگ های تزئینی کشف شده در کشور استخراج می شود و معدنچیان از کل دنیا سه تا پنج درصد از سنگ های تزئینی کشف شده در کشور را استخراج می کنند. ذخایر خود را ذخیره کرده و در چرخه تولید قرار می دهد.
وی ادامه داد: در سنگ های تزئینی دو درصد ذخایر آنها در دنیا تولید می شود اما در کشور ما کمتر از نیم درصد است یعنی از ذخایر خود به خوبی استفاده نمی کنیم.
شکوری بیان کرد: برای توسعه اکتشافات در حوزه سنگ نیازمند سیاست گذاری و حمایت دولت هستیم تا با تامین ماشین آلات معدنی مورد نیاز معادن به دلیل کمبود ماشین آلات معدن، بستر تولید بیشتر این صنعت فراهم شود. . در اکثر معادن کشور به ویژه در زمینه سنگ های ساختمانی، تنها 800 معدن از 2200 معدن فعال است.
وی افزود: اگر بتوانیم ماشین آلات معدنی را تامین کنیم و تسهیلاتی ایجاد کنیم تا این ماشین ها به راحتی وارد کشور شوند و در معادن مورد استفاده قرار گیرند، بخش بسیار زیادی از این معادن فعال می شود.
رئیس انجمن سنگ ایران نیز بر ارزش بالای این صنعت تاکید کرد و گفت: با تجهیز کارخانجات فرآوری به جدیدترین ماشین آلات و آموزش نیروی کار در استفاده از این تجهیزات و ماشین آلات، می توانیم سنگ هایی مطابق با استانداردهای جهانی تولید کنیم که را می توان به بازارهای سراسر جهان عرضه کرد
وی گفت: در گذشته ممنوعیت ورود ماشین آلات معدنی به کشور وجود داشت اما اکنون در این دولت تسهیلات و گشایش هایی ایجاد شده اما این ممنوعیت به محدودیت و آزادسازی کامل ماشین آلات معدنی تبدیل شده است. این کار صورت نگرفته که بهانه است چرا که از تولید داخلی هم حمایت می شود.
شکوری همچنین چالش معدن کاران را در تامین ارز مورد نیاز ماشین آلات معدنی برشمرد و افزود: برخی از ماشین آلات سنگ معدنی که در کشور تولید نمی شود باید وارد شود و با توجه به اینکه تولید داخل جوابگوی نیاز ماشین آلات معدنی نیست. کشور و امکان تولید سایز بزرگتر در داخل کشور وجود ندارد، این امر معدنچیان را با مشکل مواجه کرده است. البته دولت امکان معرفی ماشین آلات جدید را آزاد کرده است و محدودیتی وجود ندارد، طبیعی است که اگر بتوانیم ماشین آلات جدید بخریم و بیاوریم و در داخل کشور استفاده کنیم به نفع ماست اما واقعیت این است که با این نوع معدنکاری با این قیمت هایی که بازار سنگ دارد، صرفه اقتصادی ندارد و همین امر باعث می شود فعالان اقتصادی به سمت ماشین آلات دست دوم روی بیاورند که باز هم برای تامین آن با مشکل مواجه هستند.
وی بیان کرد: از سوی دیگر تولیدکنندگان داخلی ماشین آلات معدنی در واقع همان اندازه ها را تولید می کنند و وزارت محرمانه را موظف می کنند که اگر فردی بخواهد این نوع ماشین آلات را وارد کند باید یک ماشین ملی بخرد و دلیلش هم همین است. فعالان اقتصادی ناراضی شده اند، زیرا این ماشین آلات داخلی بسیار گرانتر از بازار خارجی فروخته می شود و معدنچیان باید 30 تا 80 درصد پول را به عنوان پیش پرداخت بپردازند، بنابراین هیچکس حاضر به خرید ماشین آلات داخلی نیست.