کاهش شدید انگیزه های سرمایه گذاری در بخش معدن
اصلاح قیمت محصولات زنجیره فولاد اقدامی است که به منظور حذف رانت و رشد متوازن زنجیره در دستور کار وزارت صمت قرار گرفته است، اما در این بین بخش های مختلف زنجیره که مواد اولیه آن است. به دور از رویکرد گرامر و با قیمت واقعی فروش، اعتراض; نایب رئیس انجمن سنگ آهن در این زمینه تاکید می کند که علیرغم عرضه محصولات معدنی در بورس و سیر تحول قیمت ها به سمت واقع گرایی، فولادسازان عادت به خرید مواد اولیه ارزان قیمت دارند.
نایب رئیس انجمن سنگ آهن گفت: علاوه بر این هزینه های اکتشاف افزایش یافته است زیرا دیگر معادن را نمی توان به راحتی کشف کرد و برای کشف معادن جدید باید هزینه های زیادی متحمل شوند. ضمن اینکه محصولات استخراج شده باید محصولات استخراج شده را با قیمت های بالا در بازار با قیمت های پایین عرضه کنند. همه اینها منجر به کاهش شدید انگیزه سرمایه گذاری در این بخش شده است.
وی گفت: معدن کاری بسیار پرهزینه است و اگر صاحبان تولیدات این بخش نتوانند محصولات خود را با حاشیه سود معقول به فروش برسانند، قطعا ادامه فعالیت برایشان مشکل خواهد بود.
صفریان افزود: در حال حاضر حتی با وجود افزایش قیمت کالاهای معدنی در بورس، نسبت قیمت گندله، کنسانتره و شمش نسبت به نسبت قیمتی که در دنیا وجود دارد، بسیار ناعادلانهتر است. بنابراین امروز با وجود اعتراض فولادسازان به افزایش قیمت ها، قیمت های واقعی بسیار بالاتر از قیمت های بازار است.
به گفته وی، این افزایش قیمت برای صنایع معدنی منجر به کاهش تولید در سال های آینده خواهد شد و قطعا فولادسازان در آینده متضرر خواهند شد زیرا باید محصولات وارداتی را با قیمت های متعدد خریداری کنند.
فقط صنعت معدن تحت فشار قیمت های نظارتی بوده است
علی صفریان، نایب رئیس انجمن سنگ آهن در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار داشت: علیرغم عرضه در بورس، کالاهای معدنی همچنان با قیمت های جهانی فاصله دارند، به طوری که هنوز هم می توان گفت که مواد معدنی به قیمت جهانی می رسد. عرضهکنندگان با قیمتهای ارزان و یارانهای؛ به عبارت دیگر اعتراض فولادسازان به قیمت مواد معدنی در شرایطی است که قیمتهای واقعی بسیار بالاتر از قیمتهای عرضهشده در بازار است.
وی افزود: اگرچه پس از عرضه عمومی قیمت مواد معدنی افزایش یافت و به تحقق نزدیک شد، اما نسبت قیمت کالاهای معدنی در ایران با شمش فولاد با نسبت قیمتی این محصول در دنیا فاصله زیادی دارد.
صفریان فکر می کند: چرا باید فقط به معدنچیان فشار قیمت اعمال شود. در سال های گذشته تنها صنعت معدن فشار قیمت های دستوری را احساس می کرد در حالی که در تمام این سال ها فولادسازان محصولات خود را به قیمت جهانی می فروختند.
وی گفت: درست است که معادن جزء انفال است، اما اولاً سود ملکی به دولت می پردازند و ثانیاً هزینه های معدن آنقدر زیاد است که سرمایه گذاری در این حوزه عملاً زیانده شده است.
صفریان افزود: قبلاً معادن سطحی کشف می شد و هزینه استخراج از سطح آنچنان زیاد نبود، اما اکنون اکثر این معادن رو به اتمام است و باید برای استخراج به عمق برویم. هزینه های زیادی هم دارد که قابل مقایسه با گذشته نیست.
absnews