نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس تاکید کرد: این مصوبه مجلس باعث ایجاد نوعی انعطاف در حوزه مدیریت اجرایی کشور و امکان حذف تدریجی وجود ارز ترجیحی در کشور خواهد شد. سیستم، حمایت معیشتی، منابع و مکانیسم قابل پیش بینی است. دستگاه های اجرایی نیز با آماده سازی، مدیریت، نظارت، هدایت و کنترل شبکه توزیع در منطقه ترجیحی پولی باقی خواهند ماند تا دچار انحراف و ایجاد رانت برای افراد خاص نشود. مجلس نیز نظارت جدی بر مدیریت اجرایی سلامت امور به نفع مردم خواهد داشت.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه مجلس به درخواست دولت دو اقدام را در لایحه اعتبارات 1401 اجرا کرده است، گفت: گام اول این است که در حوزه درآمدهای ارزی، دولت دستگاه های اجرایی موضوع ماده را تصویب کرد. ماده 5 قانون خدمات کشوری و بانک مرکزی حق مبادله ارزی به غیر از ارز سامانه الکترونیکی را ندارد، یعنی در حوزه های درآمدی مانند صادرات نفت و گاز، فرآورده های نفتی و میعانات گازی و سایر درآمدها باید به ارز غیر ترجیحی فروخته شود. .
نادران خاطرنشان کرد: همچنین در حوزه مصرف نیز تصمیم بر این شد که همه اقدامات بر مبنای ارز غیر ترجیحی باشد، یعنی حتی عوارض گمرکی، سود بازرگانی، حقوق ورودی و همه مبادلات براساس ارز آزاد، دولتی باشد. ارز، ارز ETS و سامانه الکترونیکی.» و به همین دلیل در حوزه هزینه نیز تدابیری اندیشیده شد؛ به عنوان مثال در تبصره 14، 9 میلیارد دلار برای مایحتاج اساسی و دارو و حدود 3 میلیارد دلار برای واردات گندم برآورد شده است.
absnews
نادران در پایان خاطرنشان کرد: این اقدام برای مقابله با صادرات معکوس آرد و گندم قاچاق افزایش مییابد و بازار باثباتی ایجاد میکند و سایر مصارفی که باید آرد را با قیمت آزاد عرضه کنند، دیگر نمیتوانند آرد را به قیمت ارزانتر عرضه کنند. در نهایت، مردم از جایی که نان درست میشود آسیبی نخواهند دید.
الیاس نادران در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در تشریح مصوبه مجلس در مورد ارز ترجیحی در بودجه در قانون مالی 1400، اظهار کرد: بر این اساس نیز تعریف شد که اگر دولت قصد داشت کالاهای خاصی را از سبد ارزهای ترجیحی حذف کند، این موضوع را انجام می داد. بتواند سیاست های جبرانی را در معیشت و سلامت جمعیت اجرا کند.
وی ادامه داد: مابه التفاوت نرخ ارز ترجیحی (4200 تومان) با نرخ ETS که حدود 19 هزار تومان است محاسبه و معادل ریالی آن در تبصره 18 درج شده است که اکنون دولت اختیار تامین این اقلام را دارد. از صادرکنندگان و منابع ارزی خارج از دولت که به آنها می گویند ارز خود را در اختیار واردکنندگان قرار دهند و 4200 از واردکنندگان دریافت کنند و مابه التفاوت منابع دولتی و اسکناس. بنابراین، این مصوبه ارز ممتاز را لغو نکرد، بلکه به دولت این اختیار را داد که در مورد آن به شرح مصوبه تصمیم گیری کند.
وی افزود: در مصوبه مجلس این اختیارات بیشتر به دولت داده شده است که اگر دولت به هر دلیلی قصد دارد ارز ترجیحی کالایی را از سبد مصرفکننده حذف کند، باید به گونهای عمل کند که سیاستهای جبرانی رفاهی مصرفکننده را در نظر بگیرد. ” بودن. به عنوان مثال مردم باید این کالاها را از طریق صفحه گسترده در قیمت پایان شهریور 1400 با سهمیه ای که دولت تعیین می کند خریداری کنند تا در نتیجه این اقدامات قیمت کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی برای مصرف کنندگان بیشتر از 1400 در پایان شهریور در محدوده سهمیه تعیین شده توسط دولت، این چیزی را تغییر نمی دهد.
یکی از اعضای کمیسیون تلفیق مالی 1401 گفت: مجلس به دولت اجازه داده است تا بدون افزایش پول پایه و تورم از ارز ترجیحی برای تامین کالاهای اساسی استفاده کند و آن را حذف و مابه التفاوت را صرف حمایت مستقیم معیشتی کند. سلامت مردم
وی یادآور شد: متاسفانه دولت آقای روحانی چنین اراده ای نداشت و اعلام دولت آقای رئیسی در ابتدای روی کار آمدن فرصت اجرای چنین رویکردی را فراهم نکرد. اما در بودجه 1401 دولت اعلام کرد که آماده تغییر آن است.
وی افزود: اعمال چنین رویکردی ناشی از تجربه کسب شده توسط بانک مرکزی در سال 1400 است؛ در واقع بانک مرکزی دولت گذشته را مجبور کرد که ارز نفتی را به قیمت 4200 تومان و در زمان تسویه در اختیار مصرف کنندگان و واردکنندگان قرار دهد. با بیت المال ارز را به قیمت ارز خزانه آزاد خریداری کرد و در نهایت این رفتار مضاعف پایه پولی را افزایش داد و تورم ایجاد شد بنابراین دولت و مجلس امسال تصمیم گرفتند این مسیر را در حوزه خارجی ببندند. درآمد مبادله ای
وی خاطرنشان کرد: البته دولت می تواند این ارز را حذف کند و به صورت مستقیم به مردم کمک کند، به عنوان مثال دولت در زمینه نان اقداماتی را به صورت آزمایشی انجام داده و تصمیم گرفته است یارانه نانوایی ها را از طریق نانوایی ها در نانوایی ها به نانوایی ها اعطا کند. به این ترتیب مصرف کنندگان نان را با قیمت 1400 خریداری می کنند و دولت در عین حال مابه التفاوت را به نانوایی ها پرداخت می کند. از این نظر دولت با هر معامله سهم خود را از طریق سامانه به نانوایی پرداخت می کند.
نادران افزود: در واقع دولت همواره بدون تخصیص ارز ترجیحی و ورود به بحث مبادلات ارزی، از ارز ترجیحی برای حمایت از کالاهای اساسی، نهاده های کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی استفاده می کند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز