رشد 15 درصدی صادرات محصولات شیلاتی

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: میزان صادرات آبزیان و شیلات در 11 ماهه سال 1402 حدوداً پنج میلیون و 186 هزار تن به ارزش 620 میلیون دلار معادل 15 درصد و 7.4 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل در سال 1392 بوده است. مقررات. از وزن و ارزش رشد را نشان می دهد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از وزارت جهاد کشاورزی، سید حسین حسینی در حوزه پرورش ماهی در قفس گفت: بیش از 40 هزار تن پروانه بهره برداری برای پرورش ماهی در قفس در شمال و جنوب صادر شده است. آبهای کشور و طی 2 سال گذشته به توسعه پرورش ماهیان دریایی توجه بیشتری شده و 6 مرکز پرورش و پرورش ماهیان دریایی آماده بهره برداری است که بیش از 2000 پرورش دهنده را در خود جای داده و با فعالیت این واحدها تامین بچه ماهی راحت تر خواهد بود.
رئیس سازمان شیلات ایران افزود: راه اندازی و آغاز به کار 2 مگا پروژه جدید با ظرفیت 10 هزار تن، افزایش قفس های مستقر در دریا از 133 قفس به 356 قفس، موفقیت در تولید و 85 درصد خودمختاری در قفس. تجهیزات. و بازطراحی و ساخت قفس های مستغرق. پرورش ماهی فراساحلی (TLC) در دانشگاه امام حسین (ع) از دیگر اقدامات زیربنایی انجام شده در زمینه پرورش ماهی در قفس است.
وی با اشاره به میزان سرمایه گذاری در سال گذشته گفت: در سال 1402 حدود 20 هزار میلیارد تومان در فعالیت های صیادی سرمایه گذاری شد که 90 درصد این اعتبارات توسط بخش خصوصی تامین شد و امسال سازمان شیلات ایران نیز از این نهاد کمک جذب کرد. مردم. و سرمایه گذاری های بخش خصوصی در راستای تحقق شعار سال و همچنین اهداف برنامه هفتم توسعه کشور گام بر می دارد.
صید 420000 تن ماهی در سال 1402
وی درباره وضعیت صید در سال 1402 نسبت به سال گذشته و صید در آب های دور بیان کرد: در سال 1401 میزان صید ماهی حدود 751 هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال های قبل هفت تا صد افزایش داشته است. در سال جاری میزان برداشت در آبهای شمال کشور 32 هزار و 515 تن و در آبهای جنوب کشور 718 هزار و 307 تن بوده که نسبت به سال 1400 به ترتیب 9 درصد و 7 درصد افزایش داشته است.
حسینی تصریح کرد: میزان برداشت از آب های دور در سال 1401 بیش از 194 هزار تن بوده که نسبت به سال 1400 بیش از 17 درصد افزایش داشته است که این میزان بیش از 25 درصد از کل صید کشور با ارزش تجاری بیش از 600 میلیون دلار را شامل می شود. .
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین اقدامات انجام شده در این بخش، پرداخت هزینه کمیسیون ماهی تن اقیانوس هند (IOTC) به مبلغ بیش از 2 میلیون دلار پس از 16 سال و هماهنگی لازم با کمیسیون ماهی تن اقیانوس هند است. کمیسیون دفاع از منافع ملی کشور، ارائه آموزش های تخصصی لازم به جامعه صیادی ذیربط و مدیریت بهینه ناوگان صید ماهی تن در آب های ساحلی و فراساحلی.
رئیس سازمان شیلات ایران ادامه داد: طی 9 ماهه سال 1402 صید آبزیان کشور بیش از 420 هزار تن برآورد شده که 23 هزار تن در آب های شمال و 397 هزار تن در آب های جنوب کشور بوده است.
وی در زمینه صید فانوس ماهی با ترال در سال 1402 گفت: قابلیت بهره برداری از ذخایر ارزشمند فانوس ماهی در آب های عمیق دریای عرب یکی از پتانسیل های مناسب برای افزایش تولید و پایان وابستگی به واردات فانوس ماهی است. پودر ماهی که بخشی از اهداف کمی و کیفی سازمان است. جالب است اما فعالیت ناوگان صیادی مورد بحث از اوایل آذرماه ۱۳۹۸ به دلایل مختلف ناشی از تشویش عمومی در فضای مجازی و حساسیت های غیرمنطقی متوقف شده است.
حسینی ادامه داد: با توجه به پیگیری های انجام شده بر اساس مفاد «دستورالعمل مدیریت صید ترال» مصوب چهل و دومین جلسه کارگروه ویژه مرزها، بنادر و جزایر شورای ملی امنیت – 1398/11/28 و مصوبات چهل و دومین جلسه کاری کار ویژه در مرز کشور مورخ 24/8/1301 شورای امنیت و بر اساس تصویب صورتجلسه جلسه هماهنگی شیلات ایران. سازمان و استانداری هرمزگان در مورد فعالیت قایق های صیادی فانوس و نعل اسبی (ابلاغ نامه شماره 6797/ش مورخ 3/3/1402) و بر اساس مصوبات جلسه هماهنگی مورخ 04/02/1302 در اتاق جلسات معاون اجرایی رئیس جمهور به ریاست محمدی معاون اجرایی رئیس جمهور با حضور استانداران هرمزگان و بوشهر بر اساس نتایج تحقیقات پژوهشکده شیلات کشور در خصوص صدور مجوز صید فانوس ماهی برای شناورهای آماده فعالیت از شناورهای صیادی کلاس فانوس ماهیان و فردوس با هماهنگی استانداری هرمزگان و سایر مراجع ایمنی و نظارتی ذیربط به مدت سه ماه مستقر شدند.
آغاز برق رسانی به 5 مجتمع پرورش میگو با اعتبار هزار میلیارد تومان
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه خاطرنشان کرد: سال گذشته مساحت مزارع پرورش میگو از 20 هزار هکتار به 26 هزار هکتار افزایش یافت و 14 هزار هکتار دیگر در دست ساخت است. همچنین کار برق رسانی به پنج مجتمع پرورش میگو به مساحت پنج هزار هکتار و اعتباری بالغ بر هزار میلیارد تومان آغاز شده است.
وی بیان کرد: استفاده از آب های شور و شور برای تولید پروتئین های با کیفیت و توسعه صادرات آبزیان و فرآورده های ماهی یک راهکار اساسی در حوزه شیلات است.
رئیس سازمان شیلات ایران در زمینه تولید میگو افزود: میزان تولید میگو در سال 1401 حدود 61 هزار تن بوده که نسبت به سال 1400 (57 هزار و 799 تن) 5 درصد افزایش داشته است.
وی گفت: این رشد می توانست در سال 1402 افزایش پیدا کند اما ظهور بیماری کشنده نکروز حاد کبدی پانکراس (AHPND) در اردیبهشت 1401 منجر به اتخاذ راهکار پیشگیرانه برای جلوگیری از شیوع این بیماری شد تا آسیب کمتری به مزارع وارد شود. و آینده این صنعت کمتر مورد تهدید قرار خواهد گرفت. بنابراین در سال 1402 تراکم نگهداری بچه میگو در استخرها کاهش یافت تا شیوع بیماری در مزارع برطرف شود.
حسینی ادامه داد: این راهکار موثر واقع شد و تا سال 1402 میزان تلفات مزارع کاهش چشمگیری یافت و در پایان فصل 50 هزار تن میگو از مزارع برداشت شد. باید در نظر داشت که ظهور این بیماری در برخی کشورها باعث از بین رفتن صنعت پرورش میگو در این کشورها شد و تولید برای چندین سال متوقف شد.
وی بیان کرد: یکی دیگر از راهکارهای اساسی که مورد توجه سازمان شیلات ایران بوده و با شیوع این بیماری بیشتر بر آن تاکید داریم، توسعه مزارع متراکم با نیازهای سخت افزاری و نرم افزاری آن است تا این صنعت با کمترین امکانات توسعه یابد. ریسک تا حد امکان .
معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: در این راستا دستورالعمل فنی احداث مزارع متراکم میگو تدوین و ابلاغ شده است و امیدواریم با این روش و توسعه سیستم های پرورش میگو، مزارع بسته و نیمه تعطیل میگو را انجام دهیم. خواهد توانست رشد پایدار پرورش میگو را تضمین کند.
وی درباره میزان تولید ماهیان آب شیرین مانند قزل آلا و کپور در مزارع و منابع آبی بیان کرد: بر اساس گزارش های دریافتی میزان تولید این ماهیان در سال 1402 بیش از 560 هزار تن معادل 10 درصد نسبت به سال 1401 بوده است. حتی اگر بسیاری از مزارع کشور از خشکسالی رنج می برند و باید با آب کمتر به تولید خود ادامه دهند.
حسینی ادامه میدهد: برای این منظور توسعه استفاده از فناوریهایی مانند حبابسازهای نانو ضروری است.
وی افزود: از سوی دیگر در سال 1402 وقوع سیلاب های فصلی ناشی از تغییر اقلیم خسارات زیادی به زیرساخت ها و میزان تولید در مزارع وارد کرد.
وی در پاسخ به این سوال رئیس سازمان شیلات ایران مبنی بر اینکه پرورش میگو در نوار ساحلی و بهره برداری از این ظرفیت در سال 1402 تا چه اندازه بوده و چقدر ظرفیت مازاد داریم؟ وی خاطرنشان کرد: طبق بررسی های انجام شده، نزدیک به 200 هزار هکتار زمین مناسب برای پرورش میگو در استان های ساحلی جنوبی و استان گلستان شناسایی شده که 90 هزار هکتار آن مطالعه، 64 هزار هکتار فروخته شده و شرکت شهرخا 240 هکتار دارد. هکتار، 26000 هکتار در حال بهره برداری و 14000 هکتار در دست ساخت است.