مصاحبه: مریم سلیمی
تعادل ژئوپلیتیکی بر چه اساسی استوار است؟
ادیب: موازنه ژئوپلیتیکی یک دید مثلثی به موازنه قوا دارد، هر منطقه باید در رقابت با یکدیگر به سه قطب قدرت تقسیم شود، موازنه ژئوپلیتیکی مبتنی بر بازدارندگی است، سه قطب قدرت. در حالی که به شدت با یکدیگر رقابت می کنند، هیچ کدام نباید قوی تر از برد و ضعیف تر از باخت باشند، بازدارندگی ژئوپلیتیک به این معناست.
با توجه به مطالب فوق، نگاه آمریکا به ایران از منظر ژئوپلیتیک چگونه است؟
ادیب: بر خلاف آنچه در سخنرانی خود ادعا می کند، آمریکا ایران را عامل بی ثباتی در خاورمیانه نمی داند.
چشم انداز آمریکا از خاورمیانه بر چه اساسی استوار است؟
ادیب: نگاه آمریکا به خاورمیانه مثلثی است، آمریکا می خواهد به سه قطب قدرت نزدیکتر باشد تا این سه قطب.
آیا توازن ژئوپلیتیکی را تعریف می کنید؟
ادیب: استراتژی آمریکا در خاورمیانه مبتنی بر موازنه ژئوپلیتیکی است: تعادل ژئوپلیتیک به این معناست: ژئوپلیتیک به این معناست که هر کشوری قویتر از چیزی است که ببازد و ضعیفتر از آنکه ببرد. ژئوپلیتیک برای تهدید تعادل است، ژئوپلیتیک برای ایجاد تعادل است.
اگر بخواهیم آن را در قالب بودجه دولتی به جزئیات تبدیل کنیم شامل چه مواردی می شود؟
ادیب: ایران باید تا پایان اسفندماه قبل از تحریم، ظرفیت صادرات نفت خود را افزایش دهد و رئیس شرکت ملی نفت نیز اشاره کرده است که این اتفاق می افتد، اما من نگران برخی مصوبات مجلس هستم. . در این مرحله نباید از جریان های درآمدی شرکت ملی نفت و گاز برای جبران کسری بودجه دولت استفاده کرد.
* ایران عامل تعادل ژئوپلیتیکی در خاورمیانه است
با خروج آمریکا از خاورمیانه، علت بی ثباتی اقتصادی در خاورمیانه چیست؟
ادیب: عامل بی ثباتی در خاورمیانه ارتش بیکار کشورهای عربی است که تا پنج سال آینده حرکت خواهد کرد و منشأ بی ثباتی های بسیاری در خاورمیانه خواهد بود و منشأ بی ثباتی در جهان است. ارتش بازنشسته در پنج سال آینده، به آلمان، ژاپن، کره و ایالات متحده نقل مکان خواهد کرد… در پنج سال آینده، 50 درصد از جمعیت آلمان بالای 40 سال سن خواهند داشت.
absnews
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، محمدحسین ادیب تاکید کرد: ایران باید با شرایط فعلی تا پایان اسفندماه برای افزایش ظرفیت صادرات نفت خود تلاش کند.
وی معتقد است که نباید از منابع درآمدی شرکت ملی نفت و گاز برای جبران کسری بودجه دولت استفاده کرد.
وی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز به تشریح وضعیت منطقه و شرایط کنونی و معادلات حاکم پرداخت که در ادامه می خوانید.
چشم انداز آمریکا از روسیه در چارچوب یک دیدگاه ژئوپلیتیک چیست؟
ادیب: پوتین فکر می کند که آمریکا روسیه را دشمن خود معرفی می کند تا انسجام خود را در برابر دشمن مشترک حفظ کند، روسیه یک پمپ بنزین محسوب می شود. قدرت روسیه تک بعدی است.
دیدگاه آمریکا در مورد کشورهای عربی را چگونه تفسیر می کنید؟
ادیب: در خاورمیانه، کشورهای عربی از نظر استراتژی آمریکا بدیهی تلقی می شوند. آمریکا می خواهد اعراب در موازنه قوا در منطقه جایی نداشته باشند، استراتژی آمریکا این است که در کشورهای عربی رقابت باید بین کشورهای غیر عربی (تهران، رژیم صهیونیستی، استانبول) باشد.
توصیه شما به ایران در این شرایط چیست؟
ادیب: کیسینجر زمانی گفته بود که برای حفظ تعادل ژئوپلیتیکی در اروپا، روسیه نباید خیلی به اروپا نزدیک شود و روسیه از این خط قرمز عبور کرده است. بنابراین استراتژی آمریکا شامل ایجاد شکاف اقتصادی عمیق بین اروپا و روسیه است. این به معنای قطع روابط اقتصادی روسیه با اروپاست. به عبارت ساده، ایران باید جایگزین گاز و نفتی شود که روسیه به اروپا صادر می کند، یعنی تعادل ژئوپلیتیکی در اروپا ایجاب می کند که ایران در صادرات نفت و گاز به اروپا جایگزین روسیه شود.