شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

تفاوت قرارداد خرید اتوبوس از شرکت های داخلی و خارجی

اتوبوس سازان داخلی از تفاوت روش پرداخت اتوبوس های تولید داخل و وارداتی گلایه دارند.

به گزارش خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما، 12 اردیبهشت ماه امسال قرارداد ساخت 40 اتوبوس برقی بین شهرداری کرج و یک خودروساز کشوری منعقد شد. ارزش این قرارداد را حدود 700 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: برای اولین بار از زمان استفاده ناوگان حمل و نقل عمومی کشور از اتوبوس برقی.

مدیرعامل ایران خودرو دیزل، تولیدات داخلی را مرغوب دانست و به مقایسه قیمت اتوبوس های داخلی و خارجی پرداخت و گفت: اتوبوس های داخلی حداقل 20 درصد زیر قیمت مشابه خارجی این محصول به فروش می رسد.

از سوی دیگر شهریورماه امسال شهردار تهران در سفر به چین قرارداد ساخت و خرید 2500 اتوبوس برقی را با چینی ها منعقد کرد. مدتی بعد آقای زاکانی در فضای مجازی از خودروساز ملی گلایه کرد و گفت: حتی اگر قیمت داخلی هم بالاتر بود به تعهدات خود عمل نکردند و نمی توانیم مردم را منتظر خودروساز نگه داریم.

مدیرعامل ایران خودرو به این اظهارات شهردار تهران واکنش نشان داد و در حاشیه مراسمی به تشریح قرارداد با شهرداری تهران پرداخت.

عظیمی مدیرعامل ایران خودرو گفت: قرار است 200 میلیارد تومان قبل از تحویل به ما بدهند اما بیش از یک ماه است که ریالی به ما نداده اند و پولی به ما نداده اند.

گفت: چند اتوبوس تحویل دادیم اما در عوض ملکی به ما دادند و البته قبلاً هم به دیگری داده بودند.

21 بهمن امسال شهردار تهران در حاشیه مراسمی گفت: با شرکت خودروسازی هم پرداخت نقدی داشتیم و هم معاوضه ملکی و پرداخت نقدی انجام شد و مبادله جزو قرارداد بود.

ضمناً طبق اعلام شهرداری، روش قراردادی با خودروساز ملی شامل 3 مرحله است. علیزاده مدیرعامل شرکت واحدهای اتوبوسرانی تهران و حومه می گوید: در قراردادی که با خودروساز ملی داریم 20 درصد نقدی، 30 درصد ملک (بدون نقد) و 50 درصد قرارداد پرداخت می شود. از طریق امکانات

وی درباره قرارداد با این شرکت چینی نیز می گوید: 20 درصد این قرارداد نقدی و مابقی 80 درصد به صورت فاینانس (سرمایه گذاری خارجی) طی 5 سال است که به صورت اقساط بازپرداخت می شود و سود حاصل می شود. زیر 5 درصد است.

بر اساس این گزارش، حسینی، مدیر خدمات پس از فروش ایران خودرو دیزل معتقد است: خودروسازان نمی توانند با 20 درصد نقدینگی در قرارداد زنجیره تامین خود را تکمیل کنند و قرارداد به خوبی پیش نمی رود.

ابراهیمی نژاد، استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو در این خصوص می گوید: تامین مالی شرکت ها نباید از طریق واگذاری زمین (شهرداری ها) و واگذاری امتیاز توسط سایر نهادها تامین شود.

سنجری مدیر طرح برقی سازی وزارت کشور نیز می گوید: در صورت واردات خودرو از طریق خودروسازان داخلی می توان از انتقال فناوری استفاده کرد و از ظرفیت داخلی برای خدمات پس از فروش اتوبوس های برقی استفاده کرد.

گزارش رضا صفری خبرنگار خبرگزاری صنعت

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *