شکل گیری بحث در مورد وضعیت کنترل واردات و سامانه های مربوطه منجر به پرونده واردات مجدد دو میلیارد دلاری شده است که با وجود اظهارنامه کالا به گمرک و گذشت زمان، هنوز توسط بانک مرکزی تایید نشده است. این جریان زوایای مختلفی دارد و واسطه دستگاه های مرتبط در حوزه بازرگانی است.
در روال عادی تجارت، ترخیص کالا از گمرک بدون صدور کد رهگیری بانکی و تامین ارز امکان پذیر نیست، اما موضوع ترخیص درصدی از زمانی آغاز شد که بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی، در راستای مقابله با تحریم های تجاری صورت گرفت. و تسریع و تسهیل در تامین کالاهای اساسی. گمرک مجاز به ترخیص درصد کالاهای گروه یک و دو (کالاها و کالاهای تولیدی) است که در سفارش بانکی و در نوبت ارز ثبت شده است مشروط به ترخیص مابقی کالا و صدور برگه قطعی. مجوز با ارائه کد رهگیری و یا صدور گواهی فروش ارز از سوی بانک، بنابراین بر اساس این مصوبه کالاهایی که از صف تخصیص به صف عرضه ارز عبور کرده اند به صورت درصدی ترخیص می شوند.
یک ادعای نادرست
در خصوص اینکه چرا این حجم از اظهارنامه مفتوح و واردات بدون حواله ارز به وجود آمده است، تاکنون هیچ دستگاهی به طور رسمی موضع خود را اعلام نکرده است، اما صحبت های معاون سابق گمرک در این زمینه حکایت از وضعیت نامناسب ارتباط بین سامانه ها دارد. به گفته وی، «بخشی از مشکل به دلیل عدم هماهنگی سیستمهای دستگاههایی است که هر کدام به صورت جزیرهای مدیریت میشوند و به درستی متصل نیستند و پاسخگو نیستند».
معامله 2 میلیارد دلاری از کجا آمده است؟
absnews
ظاهرا تنها کاری که باید انجام دهید این است که سفارش را ذخیره کنید!
اما پرونده واردات 2 میلیارد دلاری و باز ماندن 5000 اظهارنامه حاوی ابهامات زیادی است که هر یک از دستگاه های ذیربط از گمرک گرفته تا وزارت صمت و بانک مرکزی باید شفاف سازی کنند و میزان آن را مشخص کنند. ، کند و زمان بر است. تامین ارز توسط بانک مرکزی به این امر کمک می کند، البته معمولا بین سه تا چهار ماه زمان می برد و نمی تواند این حجم را پوشش دهد. از سوی دیگر، یک رابطه سیستمیک بین موجودات وجود دارد. خورده می شود در حالی که فرآیند واردات باید آنقدر محکم باشد که در شرایطی که حتی بانک هم آن را در صف تخصیص ارز قرار نمی دهد و تعهدی در قبال بانک ندارد، حداقل واردکننده سوابق سفارش خود را دریافت نکند.
ردپای پررنگ بدون انتقال ارز و احتمال انتشار 10 درصد باقی مانده است
بر این اساس ظاهرا از مهرماه سال گذشته 90 درصد کالاهای اساسی در 25 گروه کالایی به گونه ای ترخیص شده است که حتی کالاها نیز نیازی به قرار گرفتن در صف انتظار تخصیص ارز ندارند. مبدأ ارز تا 90 درصد کالا را میتواند ترخیص کند و برای 10 درصد مابقی باید اظهارنامه ارزی از بانک عامل دریافت و به گمرک ارائه شود و ترخیص نهایی از گمرک انجام شود.
این بار صف «تخصیص ارز» نیز حذف شده است
اما مورد دیگر مربوط به ترخیص 90 درصد کالاهای وارداتی با ارز غیرمجاز است که واردکننده برای تخصیص و تامین ارز در نوبت قرار نگرفته است و به نظر می رسد با روال فعلی پس از با ثبت سفارش می تواند کالا را اعلام و 90 درصد ترخیص کند اما برای 10 درصد مابقی نیاز به کد رهگیری بانکی دارد، در اینجا ممکن است در برخی موارد صاحب کالا از آنجایی که قبلاً هزینه خرید را پرداخت کرده است. در واقع واردات با ارز شخصی و از طریق صرافی (نرخ نزدیک به سامانه نیما) ممکن است دیگر تمایلی به پیگیری بقیه نداشته باشد، اما در پایان دو ماه، کالا رها شده و در ورودی سازمان زمین، مسئولیت گمرکی برداشته می شود. اگر این اتفاق بیفتد عملا 90 درصد کالا بدون انتقال ارز و بدون تایید مبدا ارز ترخیص شده است و پرونده آن باز می ماند.
گمرک، بانک مرکزی و وزارت صمت را شفاف کنید
درصد ترخیص به صف «عرضه ارز» بستگی داشت
اما یک احتمال دیگر …
اما از نیمه دوم سال گذشته، بازی دستخوش تغییراتی شده است. در مهرماه با توجه به افزایش سپردههای کالایی و کندی روند ترخیص کالا از گمرکات که مهمترین آنها موانع ارزی بود، در سفر معاون ارشد جهانگیری به هرمزگان و بنادر بازدید، حکم دیگری برای تسهیل در ترخیص کالا از گمرک صادر شده است در بخشی از این جلسه تمرکز بر اقدام به موقع بانک مرکزی برای قرار دادن لیست کالاهای اعلام شده از سوی وزارت صمت در اولویت «تخصیص ارز» بود.
اما در پایان سال گذشته زمان تصویب ترخیص 90 درصدی کالا به پایان رسید که خود یکی از دلایل انباشت کالاهای اساسی در گمرکات بود، در ابتدای سال جاری با پیشنهاد نمایندگی ها و تصویب اداره کل هماهنگی اقتصادی دولتبرای تسهیل در ترخیص کالاهای اساسی، ترخیص 90 درصد کالاها مجددا تمدید شد. بر اساس بند 7 مصوبه اصلاحی آبان ماه سال گذشته مقرر شد گمرک بر اساس تعرفه های اعلامی وزارت صمت و با تایید گمرک 90 درصد کالاهای اظهار شده را قبل از صدور مبادله ای برای اتباع خارجی ترخیص کند. اطلاعیه و بدون کد رهگیری بانکی. متقاضی موظف بود حداکثر تا دو ماه پس از درصد ترخیص کالا، کد رهگیری بانکی را ارائه کند. این مصوبه در نهایت اواخر اردیبهشت ماه با تصویب ستاد تنظیم بازار برجسته شد و برای اجرا اعلام شد که همچنان در دستور کار است و تعهدی به «تخصیص» و «ارائه» تغییر برای ترخیص 90 درصدی گمرکی ندارد. .
به گفته ارونقی، «هیچ ارتباط سیستماتیکی با بانک با مفهومی که باید باشد وجود ندارد و اگر چنین بود صاحب کالا می توانست به محض اظهار نظر، تشریفات گمرکی و ترخیص را انجام دهد. گمرک اظهار نمی شود و اینکه منبع تامین ارز این کالاها به محض ثبت سفارش بلافاصله توسط بانک در سامانه معاملات جهانی بررسی و تایید می شود، درست نیست، اما ج این صاحب کالا است که باید منبع ارز را ارائه کند. کد به گمرک.»
واردکنندگان با 4200 ارز داستان خاص خود را دارند
به گزارش ای بی اس نیوز، اخیرا در بحث در مورد فرآیند واردات و صدور مجوز در میان مسئولان ذیربط، رهبری – رئیس سازمان توسعه تجارت – به نظارت چندگانه بر مجوزهای واردات و ارونقی معاون فنی سابق گمرک ایران به تشکیل پرونده 2 میلیارد دلاری بدون انتقال ارز در سال 90 اشاره کردند. درصد ترخیص کالا از گمرک و واردات 900 میلیون دلاری بدون ثبت سفارش در سال گذشته انجام شد که در سایه قانون انجام شد. این اظهارات حکایت از روند معیوب دیگری در حوزه تجارت دارد که می توان از زوایای مختلف به آن نگاه کرد، اما به هر حال بررسی جریان واردات طی چند سال گذشته و مصوبات موجود به ویژه در زمینه درصد ترخیص کالا از گمرک، مشکلات دیگری را ایجاد می کند.
اندکی پس از انتقاد از ترخیص و عرضه کالا و سپرده گذاری حدود هشت میلیون تنی در گمرکات و بنادر که مورد انتقاد هم قرار گرفت، شورای هماهنگی اقتصادی دولت مصوبه ای را برای تسهیل ترخیص کالاها و اقلام مرتبط با تولید از گمرک تصویب کرد. . صادر شد که شرایط جدیدی را ایجاد کرد، از جمله اینکه دیگر تمرکز بر صف «تخصیص» و «عرضه» ارز برای ترخیص درصدی نبود و مجوز واردات پس از ممنوعیت سال 1397 به ارز متقاضی صادر شد.
این در حالی است که گزارش سازمان بازرسی کل کشور نشان می دهد که هم اکنون بیش از 5000 اظهارنامه به ارزش بیش از دو میلیارد دلار وجود دارد که کد منبع آنها هنوز به مقامات گمرک ارسال نشده است و از سوی دیگر 900 میلیون دلار کالا وجود دارد. بدون ترخیص کالا از گمرک، وقتی این جریان ها با هم جمع می شوند، این احتمال را ایجاد می کند که به ویژه اینکه واردکننده برای ترخیص کامل گمرکی 90 درصد و 10 درصد باقی مانده را به هر دلیلی پس از ترخیص کالا وارد نکرده باشد، در این صورت واردات انجام می شود. رخ داده است. کد تأیید منبع ارز نیز صادر نمی شود.
احتمال دیگر این است که در صورت باقی ماندن 10 درصدی صاحب کالای وارداتی با ارز غیر ممتاز، ارز باید از طریق سامانه نیما تامین شود، بنابراین اگر واردکننده قبلاً برای خرید کالای خریداری شده به فروشنده پول پرداخت کرده است، آن را دریافت کنید. این موضوع باعث می شود ارز از سامانه نیما خارج شود یعنی برای این واردات دو بار ارز برداشت شود که در این صورت ابهامات بیشتری ایجاد می شود و ممکن است احتمال وجود شرکت های صوری را تقویت کند.
«عرضه ارز» ضعیف بود و «تخصیص ارز» مورد تاکید قرار گرفت
در نتیجه گمرک مجاز شد کلیه کالاهای ضروری و همچنین کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی دارای قبض انبار تا تاریخ 10 آبان ماه 1395 بر اساس اولویت های اعلام شده از سوی وزارت صمت با استفاده از ارز متقاضی و یا تامین ارز توسط بانک مرکزی بدون کد رهگیری بانکی. تا 90 درصد ترخیص، اما ترخیص نهایی کلیه کالاها منوط به دریافت و اظهار ارز یا کد رهگیری بانکی بوده است. بنابراین در مصوبه مهرماه تاکیدی بر منطبق بودن کالا با «تخصیص» و «تامین» ارز برای ترخیص 90 درصدی که در ابلاغیه معاون اقتصادی رئیس جمهور نیز به آن تاکید شده بود، نشده است. به مراجع ذیصلاح آژانس ها
زمان کامل و آزاد بدون تمرکز بر تخصیص و عرضه ارز تمدید شده است
اما برای کالاهایی که با ارز ترجیحی وارد می شوند، وقتی واردکننده 90 درصد ترخیص می کند، برای 10 درصد مابقی باید مجوز از بانک مرکزی و اظهارنامه مبادله ای ارائه کند که در هر صورت با توجه به شرایط حاکم بر واردات با ارز ترجیحی و مابه التفاوت 4200 تومان با ارز بازار آزاد، صاحب کالا به دنبال تامین ارز و دریافت کد رهگیری بانکی است، بنابراین واردکنندگان کالاهای مشمول ارز 4200 تومانی از ترخیص 10 درصد باقی مانده خودداری کرده و کد رهگیری را رعایت می کنند. کمتر، اگرچه طی یکی دو سال گذشته، به دلیل تاخیرهایی که گاهاً توسط بانک مرکزی برای تامین ارز اعطا میشد، صاحبان کالا تمایلی به تسویه درصدها نداشتند، در حالی که تقبیح فساد نیز همین بود. با ارز ترجیحی که به هر دلیلی از جمله عدم عرضه ارز تسویه نشده است نیز ضعیف نیست.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز