
مدیرکل دفتر مطالعات، نظارت و توسعه تجارت خارجی سازمان تعاون روستایی ایران گفت: در 10 ماهه امسال صادرات ما به روسیه 760 میلیون و 373 هزار دلار بوده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، سید روح الله لطیفی با بیان اینکه تا زمانی که کشورمان به عضویت ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآید یا طبق یک روایت، قرارداد تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را اجرا کند، گفت: اتحادیه، اتحادیه اقتصادی تا 5 نوامبر 2018 سهم تجارت ما با کشورهای عضو اوراسیا به ویژه روسیه بسیار کمتر بوده است، وی گفت: محدودیت صادرات ما به روسیه که کشور اصلی این کشور است. اتحادیه، حدود 300 میلیون است. دلار است و در حال حاضر در 10 ماهه امسال 760 میلیون و 373 هزار دلار صادرات ما به روسیه است. کشور روسیه است. ارمنستان که عضو این اتحادیه است 334 میلیون دلار دارد و برای سایر کشورهای عضو این اتحادیه مانند قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس نیز با کاهش مبادلات تجاری، بازار حدود 180 میلیون نفری به روی ایران باز شد. تعرفه های گمرکی و تجارت ما با این کشورها رقابتی تر شده است.
وی گفت: کاهش تعرفه های گمرکی و بحران اوکراین ما را به یکی از تامین کنندگان مواد غذایی مورد نیاز روسیه با بیش از 140 میلیون نفر تبدیل کرده است. از طرفی در تولید غلات، روسیه یکی از مراکز تولید در دنیاست و روزی پیش قرارداد بلندمدت تامین غلات با این کشور امضا کردیم که می تواند اتفاق خوبی برای امنیت غذایی کشورمان باشد.
مدیرکل دفتر مطالعات، نظارت و توسعه تجارت خارجی سازمان تعاون روستایی گفت: برای محصولات خاصی وقتی بازاری برای کشورمان باز می شود چند اتفاق می افتد. اول اینکه اگر بتوانیم بر اساس سلیقه بازار با قیمت رقابتی، کیفیت مناسب و تداوم در این بازار حضور داشته باشیم، طبیعی است که در صورت وجود تنش در بازار در این خصوص و نیاز به محصول، به نتیجه می رسیم. سهم بیشتری از این بازار دارد. بحران اوکراین نیز کمک کرد. زیرا برخی از کشورهایی که تامین کننده کالاهای ضروری روسیه بودند با تحریم این کشور عملا خود را تحریم کردند و مسیر جدیدی برای توسعه روابط تجاری به ویژه در زمینه تامین مواد غذایی در روابط ما به روی کشورمان باز شده است. با روسیه و برخی از کالاهای ما از سبزیجات، میوه ها، سیب، کیوی، میوه های خشک مانند پسته، کشمش و انواع میوه های کشورمان و محصولات کشاورزی و باغی بازاری راه خود را به این کشور باز کرده است.
بیش از 60 درصد از صادرات فلفل شیرین این کشور به روسیه می رود.
لطیفی بیان کرد: علاوه بر این، سایر محصولات غذایی مانند رب، رب ضدعفونی کننده و محصولات آماده مصرف نیز راه خود را به این کشور باز کرده اند. نزدیک به 60 درصد از صادرات فلفل دلمه ای ما به روسیه می رود و این نشان دهنده علاقه ای است که این بازار به این محصول ایرانی نشان داده و باعث جهانی شدن محصولات ما می شود.
وی همچنین افزود: برای بازارهای جهانی باید استانداردها رعایت شود و رعایت این استانداردها باعث افزایش کیفیت محصولات ما در تولید داخلی حتی برای رفع نیازهای ملی می شود. بیش از 130 کشور جهان خریدار محصولات کشاورزی ما بودند. در برخی از قاره ها، برخی از محصولات با ماندگاری طولانی تر ممکن است وارد شده باشند. مثلا در برخی از کشورهای آفریقایی انواع کشمش از ما وارد و خریداری می شد. در آمریکا هم همینطور. بسیاری از محصولات ما در استرالیا و اروپا خریداری می شوند، حتی محصولات جنگلی.
مدیرکل دفتر مطالعات، نظارت و توسعه تجارت خارجی افزود: خاشقبر و زعفران محصولات شاخص میوه و محصولات کشاورزی ما هستند. تاریخ ها یکسان است. بیش از 70 کشور دنیا انواع خرمای ایرانی را خریداری کرده اند. خرمای استامران، مضافتی، شاهانی، زاهدی و کبکاب و سایر خرماها به وفور در اقلیم های مختلف کشورمان می روید.
ما چند حلقه را برای نفوذ بهتر در بازارهای جهانی از دست داده ایم
وی افزود: برای ورود بهتر به بازارهای جهانی، حلقه های مفقوده ای را گم کرده ایم که تجار، بخش خصوصی و دولت باید به آن توجه کنند. علاوه بر معرفی بازارهای هدف و فکری استرداد ارز، باید موضوع برندسازی، حمل و نقل محصولات کشاورزی و بسته بندی را نیز مد نظر قرار دهند که یکی از مشکلات ماست و به همین دلیل است که نزدیک به 91 درصد مواد غذایی ما و محصولات کشاورزی بر حسب وزن به کشورهای همسایه صادر می شود.
80 درصد ارزش کالاهای صادراتی ما به 15 کشور همسایه می رسد
لطیفی گفت: 80 درصد ارزش صادرات ما به 15 کشور همسایه است و اگر بخواهیم صادرات محصولات کشاورزی را به بازارهای دور با حجم و ارزش بالاتر ادامه دهیم، قطعاً باید همه تولید، عرضه و ارزش را مدیریت کنیم. وی گفت: اگر این اتفاق بیفتد، مانند بسیاری از محصولاتی که می توانند به فواصل زیادی برسند و ماندگاری بیشتری داشته باشند، مانند زعفران و خشکبار، می توانیم با این ظرفیتی که در کشور وجود دارد، بازارهای بیشتری به دست آوریم. کشور.
وی افزود: نیاز به نگاه تخصصی به صادرات محصولات کشاورزی داریم که خیلی وقت ها اینطور نیست. حتی سازمان های دولتی و بخش خصوصی نیز به صورت موردی آن را دنبال می کنند و گاهی اوقات بدون توجه به شرایط نگهداری، حمل و نقل و بازاریابی، شاهد تمرکز برخی از این محصولات در محدوده خاصی از مرزهای خود هستیم که همان ضایعات است. . از منابع با برنامه ریزی، دقت، همکاری و همکاری تمامی بخش های تخصصی، بخش های تصمیم گیری و دستگاه های اجرایی می توان آنها را ثروتی دانست که کمتر به آن توجه می شود و منابع و منافع بیشتری برای کشور متصور می شود. جدا از اینکه بخش کشاورزی کشور ما خصوصی ترین و پرطرفدارترین بخش اقتصاد کشور است و اگر رهبری مقتضی باشد، مطمئناً فعالان این حوزه می توانند منابع بیشتری را با دقت بیشتر به این موضوع اختصاص دهند. با دقت بیشتر همکاری و جاه طلبی
مدیرکل دفتر مطالعه، نظارت و توسعه تجارت خارجی در پاسخ به این سوال که آیا در وزن یا ارزش صادرات افزایش داشته است؟ وی گفت: وزن را تا سه برابر افزایش داده ایم و طبیعی است که افزایش ارزش داشته باشیم. بر خلاف سایر محصولات حوزه صادرات، محصولات کشاورزی ما از نظر وزنی 2 درصد افزایش داشته است به طوری که صادرات محصولات کشاورزی و غذایی به چهار میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده است.
وی تصریح کرد: این نشان می دهد که در مقایسه با سایر محصولات از جمله محصولات معدنی و پتروشیمی، افزایش ارزش کالاهای صادراتی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده ایم که به این معنی است که کشش این نوع محصولات بسیار بالا است و زمانی که حجم در برخی کشورها افزایش می یابد. از نظر وزن طبیعی است که تغییرات بیشتری داشته باشید. بدون مشکل بازده ارزی، سیاست های بازگشت ارز و تعهدات پولی، بسیاری از این محصولات با ارزش بیشتری صادر می شدند. اما ممکن است برخی از فعالان اعلامیه های کمتری داشته باشند و این تعداد اعلامیه کمتر به رقم کمتری در آمار تبدیل شود.
لطیفی با اشاره به اینکه میانگین ارزش پسته در اظهارنامه های صادراتی بین پنج تا هفت دلار است، گفت: اگر 50 هزار تومان را در نظر بگیریم این قیمت واقعی پسته صادراتی نیست و این نشان می دهد که قطعا این ارقام بسیار بیشتر است. از طرفی چون به سختی صادرات دارند، طبیعی است که سختگیری هایی که باید اعمال شود قبل از اعلام ارزش واقعی دخالت نمی کند، زیرا این امر می تواند به توقف کامل صادرات تبدیل شود.
دادن پول باید راحت تر باشد
وی گفت: باید به سمتی برویم که بازگشت ارز را تسهیل کرده و از سوی دیگر شفافیت را در این امر افزایش دهیم. در شرایط فعلی قطعا صادرات ما از نظر ارزشی بسیار بیشتر از آن چیزی است که در حال حاضر در محصولات غذایی و کشاورزی اعلام می شود، اما از نظر وزنی این چیزی است که آمار نشان می دهد.
به گفته وی یکی از مهم ترین مسائل، کسب ارز برای کشور است. حدود 11 درصد صادرات کشورمان به لحاظ ارزی صادرات محصولات کشاورزی است که این نوع ارز نشان از اهمیت این بخش دارد. توجه به هر رشته ای که بتواند مقدار را چند برابر کند نیز بسیار مهم است. در زعفرانی که صادر می کنیم تقریبا 80 درصد بالای 30 گرم است. بالای 30 گرم در تجارت، فله است. این نشان می دهد که تجار ما به صادرات عمده تمایل دارند تا وزن کمتر و ارزش گذاری کمتری داشته باشند. می توان این زعفران را به کشوری نزدیک خود برد و با شماره دیگری صادر کرد. ما قصد انحراف مسیر آنها را نداریم، اما با برند دادن به آنها مطمئناً می توانند ارزش افزوده بیشتری را برای خود متصور شوند و برند زعفران ایرانی و محصولات مشابه آن به نام دیگران و سلیقه دیگران نیست.
لطیفی در پایان گفت: دولت و مجلس قطعاً مسیری را که در رایزنی با برخی اتحادیه ها و تشکل ها طی می کنند، طی می کنند و برخی از این نمایندگان خودشان از دل کشاورزان بیرون می آیند و به برخی از این مشکلات اشاره می کنند. سیاست باید تسهیل آنها باشد. برخی از مشکلات را می توان با شفافیت داخلی به طور کامل حل کرد. اما برخی از بازرگانان ممکن است به دنبال یک راه میانه باشند، که می تواند برای اکثر تجار و کسانی که محصولات را صادر می کنند، اعم از کشاورزی یا غیره، مشکل ایجاد کند. امیدواریم این قسمت کوچک تاثیر چندانی بر اکثریت نداشته باشد.