به گزارش خبرنگار ایلنا، مهدیار محبی یکی از نویسندگان این اثر در ابتدای این نشست اعلام کرد: کاهش مرگ و میر جوانان و سالمندان با توسعه درمان ها منجر به تغییرات اقتصادی و اجتماعی می شود. . منابع مالی. بنابراین مهندسی صندوق های بازنشستگی در دوران پیری جمعیت نیازمند یک سیاست خاص است.
وی گفت باید نرخ حمایت یعنی نسبت جمعیت جوان و میانسال مولد به جمعیت جوان و سالمند را بدانیم و تاثیرات آن را بر سیستم حمایتی بدانیم. وی گفت: در چنین شرایطی (سرمایه) جایگزین پرداخت انتقالی در سیستم های حمایتی می شود و تبدیل به بیمه می شود و یکی از راه های مدیریت وجوه در کشورهای سالمند است.
این کارشناس حوزه جمعیت شناسی و بازنشستگی با اشاره به نظریه های گذار در جمعیت شناسی تصریح کرد: در مرحله پیش از گذار و جوانی با نرخ بالای موالید و مرگ و میر مواجه هستیم. در دوره گذار با کاهش مرگ و میر و افزایش امید به زندگی و در عین حال رشد کمتر جمعیت مواجه هستیم و در دوره پسا گذار با تثبیت امید به زندگی بالا مواجه هستیم. و کاهش تعداد موالید در جمعیت.
به گفته محبی، در مرحله کودکی ساختار هرم جمعیتی، شاهد رشد جمعیت نوزادان و کودکان زیر 15 سال هستیم، اما در ایران با رشد شدید جمعیت 25 تا 40 ساله مواجه هستیم و هستیم. در آستانه پیری جمعیت
وی با بیان اینکه در آینده باید جمعیت و تعداد موالید را افزایش دهیم و سیستم نقل و انتقالات و سیستم حمایتی ما به این ترتیب حفظ خواهد شد، خاطرنشان کرد: از سال 1330 تا 1480 مطالعه کردیم تا با توجه به پیش بینی ها، نیازها را ببینیم. از وضعیت، روند جمعیتی اقتصاد کشور چگونه خواهد بود و در چه دوره هایی پنجره های جمعیتی به نفع اقتصاد رخ می دهد.
این کارشناس حوزه جمعیتی و بازنشستگی با تاکید بر اینکه رشد اقتصادی ما به میزان سرمایه و تعداد افراد شاغل یا آماده به کار بستگی دارد، گفت: سهم ثروت بازنشستگی در دوره رونق و در مرحله پیری جمعیت افزایش می یابد. جمعیت، سیستم پرداخت حواله فرسوده و پس انداز سالمندان به دلیل نیازهای معیشتی کمتر است. ما نمی توانیم مصرف را کاهش دهیم، اما باید در این مدت مسیر تولید را تغییر دهیم.
محبی با اشاره به بحث بهره وری سنی گفت: به جای افزایش مداوم سن بازنشستگی باید سن ورود به کار را کاهش دهیم. به این معنی که میانگین سنی 25 سال در شروع دوره پرداخت حق بیمه باید نزدیک به 20 سال باشد و کارگرانی که حق بیمه پرداخت می کنند باید از سنین پایین تر حق بیمه پرداخت کنند. به این ترتیب شوک ناگهانی افزایش سن بازنشستگی را نخواهیم داشت.
وی افزود: بهتر است به جای تاکید بر سیستم حمایتی و نقل و انتقال مستمری، مردم را به پسانداز خصوصی تشویق کنیم و از این طریق ارزش پول حفظ شود و به حفظ معیشت آنها در دوران سالمندی کمک کند. «در چنین شرایطی پول کارمند به سرمایه تبدیل میشود و حمایت او به مستمری سالمندی – که هزینههای درمانی و زندگی زیادی دارد- اضافه میشود.
در ادامه این نشست سینا شیخی، معاون پژوهشی موسسه راهبردی صندوق های بازنشستگی صبایی یادآور شد: مشکل صندوق بازنشستگی بحرانی است که در آینده ما را دچار مشکل می کند، زیرا بین بخشی و چند حوزه ای است. این بدان معناست که نظام پزشکی، اقتصادی، بیمه ای، اجتماعی و فرهنگی ما از این بحران آسیب خواهد دید.
وی با تاکید بر اینکه بحث فقط بچه دار شدن صندوق های بازنشستگی نیست، گفت: درست است که میانگین سن بازنشستگی ما پایین است، اما برای تدوین سیاست ها نیازمند سرمایه اجتماعی هستیم. کارمندان ما به راحتی از تصمیمات خوب راضی می شوند و شرط آن این است که با آنها صادقانه رفتار کنیم. ما نباید زیان های فرعی را از جیب مردم خارج کنیم و سیاست های ما نباید تنها بحران را به تعویق بیندازد.
در این نشست محمد سلیمانی استاد دانشگاه امام صادق(ع) با قدردانی از نگارش کتاب «تغییرات ساختار سنی و سالمندی» گفت: بی توجهی به اختلاف نظر صندوق های بازنشستگی می تواند مایه تاسف باشد. علاوه بر هزینه های بالای سلامت، هزینه پرداخت مستمری در شرایطی که به دلیل پیری جمعیت هر روز از تعداد کارگران نسبت به بازنشستگان کاسته می شود، وضعیت بحران های جدیدی را به دنبال دارد.
وی با بیان اینکه اقتصاد جدید مبتنی بر دانش و فناوری اطلاعات و به سمت علم است، گفت: در چنین شرایطی اگر سن جمعیت به سالمندی نزدیک شود، بهره وری اقتصاد بر معیشت و تولید اثر منفی می گذارد. بیشتر از دوره های گذشته، زیرا کارگران با بهره وری بالا در حال افزایش سن هستند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه حرکت به سمت اقتصاد مردمی مهم است، تصریح کرد: برای بازتعریف نقش مردم در اقتصاد باید از بازنشستگان آنها برای هدایت گرایش ها و توانمندی های آنها استفاده کنیم. سرمایه گذاری مردم در دوران اشتغال آنها شاخص مهمی است که علاوه بر پرداخت مستمری که به دلیل کاهش درآمد ضعیف می شود، به حفظ معیشت خانوار کمک می کند و بخشی از این واگذاری ها باید به صورت خصوصی انجام شود.
در ادامه این نشست، مجید سروحی، استاد جمعیت شناسی دانشگاه تهران، با بررسی موضوع تحقیقات انجام شده در مورد نسبت هرم سنی جمعیت و اقتصاد صندوق های بازنشستگی، خاطرنشان کرد: موضوع اقتصاد نسلی ما شامل این است. بررسی اثرات سن و جنسیت بر حساب های ملی و شاخص های اقتصادی و بررسی تامین اجتماعی و حمایت از کودکان.
وی با بیان اینکه از دوره پهلوی دوم تا شروع جنگ، میانگین زاد و ولد برخی خانواده ها بین شش تا هفت فرزند بوده و پس از جنگ طی یک دهه کاهش زیادی داشته است، گفت: این یک شوک بزرگ بود. همچنین با افزایش شدید امید به زندگی مواجه شده اند. احتمال امید به زندگی بالا نیز به دلیل هزینه مستمری به صندوق ها فشار مالی وارد می کند.
این استاد دانشگاه تهران می افزاید: در عین حال امید به زندگی صندوق ملی در برخی استان ها به دلیل سبک زندگی اساتید دانشگاه، مدارس و کارمندان به 90 سال می رسد و این هزینه بسیار بیشتر است.
سوروحی با مقایسه اقتصاد ایران و آلمان گفت: کشورهایی مانند ایران و هند خیلی دیرتر وارد بازار کار می شوند، اما در آلمان افراد در سن 21 و 20 سالگی در دوران تحصیل در دانشگاه شروع به کار در خانه می کنند و پس انداز یا بیمه خصوصی می کنند. اما در هند، بسیاری از مردم به دلیل ورود دیرهنگام به بازار کار، مثلاً تا سن 30 سالگی و خروج زودهنگام، گاهی تا سنین بسیار بالا، پس از بازنشستگی به طور غیر رسمی در بازار کار باقی می مانند.
وی با اشاره به کمبود پس انداز در خانوارهای ایرانی یادآور شد: فشار این کمبود پس انداز همچنان باعث ناتوانی در حفظ سرمایه در خانواده خواهد شد. هزینه های تحصیل، ازدواج کودکان و حتی تشییع جنازه به سختی باعث صرفه جویی مالی در خانواده می شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه یک پنجم سالمندان در ایران نیازمند کمک های اجتماعی و کمیته امداد هستند، گفت: این افراد در دوران سالمندی دارایی و پس انداز کافی نداشتند و باید به منابع مردمی تکیه کنند. علاوه بر این، کودکان نمی توانند به آنها کمک کنند.
در پایان این جلسه مهدی مسکنی مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد: موسسه صبا باید نقشه راه کشور را در حوزه تمامی صندوق های بازنشستگی ارائه کند. به عنوان مثال مقایسه مدیریت صندوق در ایران و جهان می تواند یکی از رسالت های پژوهشی ما در این موسسه باشد. به عنوان مثال، یک بازنشسته در ژاپن که عضو حداقل سه صندوق است و به سه صندوق کسر می کند، ممکن است الگوی خوبی برای مدیریت وجوه ما باشد.
همچنین در پایان این نشست از کتاب تغییرات ساختار سنی و پیری جمعیت در ایران و پیامدهای آن بر نظام بازنشستگی رونمایی شد.
رکنا نیوز