تخم مرغ منبع پروتئینی است که به طور منظم در بسیاری از خانواده ها مصرف می شود و سرشار از مواد مغذی ضروری مختلف از جمله ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B12، ویتامین D، کولین، آهن و فولات است که به حفظ سلامت کلی کمک می کند. اما مهم نیست که یک غذا چقدر سالم یا مغذی باشد، مصرف بیش از حد آن می تواند نتیجه معکوس داشته باشد و خطرات مختلفی برای سلامتی ایجاد کند.
تخم مرغ و کلسترول
تخم مرغ حاوی کلسترول است که طبق انجمن قلب آمریکا (AHA) به خودی خود “بد” نیست، زیرا بدن شما برای ساختن سلول ها و ساخت ویتامین ها و سایر هورمون ها به آن نیاز دارد.
لیپوپروتئین های با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) دو نوع اصلی هستند. کلسترول هستند؛ در حالی که سطوح بالای کلسترول LDL خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش می دهد، کلسترول HDL یا کلسترول “خوب” از سیستم قلبی عروقی محافظت می کند.
اگرچه تخم مرغ دارای کلسترول بالایی در رژیم غذایی است، اما برای سلامتی شما مضر نیست و با کلسترول موجود در غذاها مانند چربی های ترانس بالا و چربی های اشباع شده متفاوت است.
تحقیقات همچنین نشان داده است که خوردن تخم مرغ باعث افزایش سطح کلسترول بد یا خطر بیماری قلبی نمی شود. یک مطالعه در سال 2018 که در مجله Nutrients منتشر شد نشان داد که تخم مرغ به طور مثبت بر عملکرد HDL و پروفایل ذرات لیپوپروتئین در بسیاری از افراد تأثیر می گذارد. در حالی که برخی تغییرات حداقلی را در سطح کلسترول خود تجربه می کنند، برخی دیگر افزایش سطح LDL و HDL دارند و برخی دیگر نسبت LDL/HDL بدون تغییر دارند.
بر اساس مطالعه ای که در مجله کانادایی دیابت منتشر شد، محققان بررسی کردند که آیا خوردن 6 تا 12 تخم مرغ در هفته عوامل خطر بیماری قلبی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 یا در معرض خطر ابتلا به دیابت کاهش می دهد یا خیر. دیابت تاثیر داره یا نه؟ پس از بررسی، آنها دریافتند که تخم مرغ هیچ اثر منفی بر عوامل کلیدی مانند کلسترول، انسولین یا التهاب ندارد.
جالب اینجاست که برخی مطالعات حتی افزایش کلسترول خوب (HDL) را با مصرف تخم مرغ نشان داده اند.
خطر بیماری قلبی
محققانی که در یک مطالعه در سال 2019 در شبکه JAMA منتشر شد، نزدیک به 30000 آمریکایی را به مدت بیش از 17 سال دنبال کردند تا ببینند آیا کلسترول یا مصرف تخم مرغ در رژیم غذایی بر خطر بیماری قلبی و مرگ تأثیر می گذارد یا خیر.
محققان دریافتند افرادی که کلسترول یا تخم مرغ بیشتری میخورند، کمی بیشتر در معرض خطر هستند. با این حال، هنگامی که کلسترول از منابع دیگر در نظر گرفته شد، ارتباط با تخم مرغ به ویژه ضعیف شد، و نشان می دهد که کلسترول رژیم غذایی، و نه فقط خود تخم مرغ، می تواند عامل مهم تری در انتخاب های سالم باشد.
توجه به این نکته مهم است که واکنش های فردی به مصرف تخم مرغ متفاوت است و برای بسیاری، مصرف تخم مرغ متوسط به عنوان بخشی از یک برنامه رژیم غذایی متعادل مسلم است.
افراد مبتلا به بیماری های خاص، مانند دیابت، نارسایی کلیه یا بیماری قلبی، باید برای مشاوره شخصی با یک متخصص مشورت کنند. متعادل کردن مصرف تخم مرغ با یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد مغذی باعث ارتقای سلامت کلی و کاهش خطرات احتمالی می شود.
خوردن چند عدد تخم مرغ در روز بی خطر است؟
اگرچه تخم مرغ مملو از مواد مغذی است، اما هر زرده تخم مرغ بزرگ حاوی حدود 186 میلی گرم کلسترول است که بیش از حد مجاز روزانه توصیه شده 300 میلی گرم است.
مصرف روزانه تخم مرغ بسته به سلامت فرد، نیازهای غذایی و کالری دریافتی کلی متفاوت است. برخی تحقیقات محدود کردن مصرف تخم مرغ را به 2 تا 4 تخم مرغ در هفته برای افراد سالم و حتی بیشتر برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی (CVD) و دیابت نوع 2 توصیه می کنند.
مطالعه دیگری که در مجله کره ای علوم غذایی و منابع حیوانی منتشر شد نشان داد که خوردن 2 تا 7 تخم مرغ در هفته به حفظ سطح کلسترول HDL و کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک کمک می کند.
بحث در مورد اینکه آیا خوردن تخم مرغ می تواند سطح کلسترول را افزایش دهد یا خیر مدت زیادی است که ادامه دارد. اگرچه تخم مرغ حاوی مقادیر زیادی کلسترول است، اما خوردن آن در حد اعتدال سالم تلقی می شود و هیچ خطر قابل توجهی برای سلامتی ندارد. اگر هنوز در مورد سطح قلب و کلسترول خود نگران هستید، صحبت با یک پزشک یا متخصص تغذیه می تواند ایده بهتری به شما بدهد.
منبع: سلامت نیوز