ساخت مسکن کوچک بله یا خیر؟

بر اساس اصل 31 قانون اساسی، داشتن مسکن مناسب حق هر فرد و خانواده ایرانی است، دولت موظف است اولویت را با کسانی که بیشترین نیاز را دارند، قرار دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، صرف نظر از تاکید قانون اساسی بر تامین مسکن نیازمندی ها، بدیهی است که محیط زندگی مردم باید پاسخگوی نیاز آنها باشد. یکی از معیارهای مهم برای مسکن با توجه به نیاز، مساحت واحد مسکونی است.
به عبارت دیگر متراژ واحد مسکونی باید به گونه ای باشد که هر خانواده بتواند نیازهایی مانند استراحت، مطالعه، آشپزی، پذیرایی، اسکان، بازی کودکان و … را برطرف کند. به منظور ارائه راحتی و کیفیت لازم در محیط زندگی خود. . ساخت و ساز مسکن در مقیاس کوچک دارای مزایا و معایبی است.
خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای ساختمانی استان تهران در خصوص پذیرش ساخت و ساز در مقیاس کوچک میگوید: طبق آمار رسمی، تعداد معاملات مسکن در یک هزار و 402 مورد به کمترین میزان در 10 سال گذشته رسیده است و اکنون میبینیم که این فرصت به وجود آمده است. خرید مسکن برای اکثر افراد جامعه دریغ شده است.
وی افزود: اگر بخواهیم واقع بینانه بگوییم گرانی مسکن به دلیل هزینه بالای تولید آن است، بنابراین مسکن اقتصادی یا کوچک امروزی یک الزام اجتناب ناپذیر است و انتخاب نیست.
اما محمدصالح شکوهی، استاد دانشکده شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، با ساخت و ساز کوچک مسکن مخالف است و می گوید: برخی دلیل کوچک سازی مسکن را استاندارد بالای مسکن می دانند. گرانی مسکن در حالی که گرانی مسکن به دلیل کمبود زمین است و نکته دیگر اینکه مسکن خرد در تضاد با سیاست های کشور از جمله فرزندآوری، سبک زندگی ایرانی اسلامی، صلح بین رحم و خانواده است. استاد دانشگاه گفت: با ساخت مسکن های کوچک، سرمایه های کوچک نیز وارد بازار مسکن می شود که خود منجر به افزایش قیمت مسکن می شود.
بیژن خطیبی، کارشناس مسکن و عضو سابق هیئت مدیره نظام مهندسی تهران، یکی از موافقان ساخت خانه های کوچک است. نتیجه می گیرد که باید بپذیریم که شرایط اقتصادی کنونی مسکن کوچک مقیاس را به گزینه ای مناسب برای شروع زندگی جوانان تبدیل کرده است.
این کارشناس می گوید: نسل جوان می تواند به داشتن مسکن کوچک و اقتصادی امیدوار باشد تا در سال های آینده با بهبود شرایط اقتصادی به تدریج به مسکن بزرگ تری دست یابد.
هادی عباسی، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی می گوید: دولت نه تنها با ساخت و سازهای کوچک در مقیاس کوچک مخالف است، بلکه با ساخت چنین واحدهای مسکونی نیز مخالف است، زیرا کمبود متراژ با نیازها مطابقت دارد. خانواده آسیب های اجتماعی قابل توجهی را به دنبال خواهد داشت.
به گفته عباسی، جایگاه وزارت راه و شهرسازی در حوزه مسکن منطبق بر اصل 31 قانون اساسی است که هر فرد و خانواده ایرانی حق دارد مسکن متناسب با نیاز خود داشته باشد.
مهدی سلطان محمدی کارشناس مسکن نیز گفت: سیاست گذاری در ساخت مسکن باید متناسب با نیاز مصرف کنندگان باشد. من می بینم که اکثر تحلیلگران تنها نیازهای خانواده های چند فرزند را در نظر می گیرند، در حالی که در جامعه هدف ما دانشجویان و افرادی که به هر دلیلی تنها زندگی می کنند نیز نیاز به مسکن دارند و نمی توانیم در این شرایط اقتصادی هزینه بیشتری را به این افراد تحمیل کنیم.
سامان ولی نوری پژوهشگر اقتصاد شهری در مخالفت با ساخت و سازهای کوچک مقیاس می گوید: مشکل مسکن در کشور ما به ویژه در کلانشهر تهران ناشی از تبدیل زمین و مسکن به کالای سرمایه ای است و ارتباط چندانی با عرضه و تقاضا ندارد. ، پس با ساختن خانه می توان آن را حل کرد. مقیاس کوچک به تعادل آن کمک کرد. نکته دیگر اینکه اگر چنین خانه هایی بسازیم توسط دلالان املاک خریداری و احتکار می شود که وجود 45 هزار خانه خالی در منطقه 22 تهران گواه آن است.