سایر موضوعات

موفقیت محققان ایرانی در بومی‌سازی فناوری‌های تولید بذر

در پی موفقیت محققان ایرانی در تولید انبوه بذر ذرت اصلاح شده، تا پایان امسال به ارزش تقریبی 4 میلیون دلار بذر ذرت هیبریدی صادر می شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدحسن عصاره رئیس پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال کشور گفت: تمامی بذرهای مورد نیاز مزارع ذرت ایران در داخل کشور تولید می شود. بذر ذرت ایرانی و در دسترس بودن طبق استانداردهای جهانی صادرات این گونه اصلاح شده ایرانی آغاز شده و بر اساس توافقات انجام شده تا دو ماه آینده محموله هایی به ارزش تقریبی 400 میلیون دلار ارز صادر خواهد شد.

وی سطح زیر کشت ذرت در ایران را حدود 500 هزار هکتار عنوان کرد و گفت: بذر مورد نیاز این مزارع در داخل کشور تولید می شود و صادرات برای تامین نیاز بذر ملی کسری ایجاد نمی کند.

رئیس پژوهشکده ثبت و گواهینامه بذر و نهال کشور گفت: در حال حاضر حدود 99 درصد بذرهای زراعی قابل کشت در ایران در داخل کشور تولید می شود اما در مورد برخی از صیفی جات سبزی و گلخانه ای از جمله خیار، گوجه فرنگی و … باید فلفل و چغندرقند وارد کند.

آسارا افزود: کل بذر وارداتی کشور با وزن بین 5 تا 7 هزار تن حدود 120 میلیون دلار ارزش دارد اما تولید بذر داخلی از 600 هزار تن فراتر رفته است.

وی تصریح کرد: دلیل واردات بذر عمده محصولات گلخانه ای کیفیت و عملکرد بالای آنهاست اما باید توجه داشت که با صادرات محصولات تولید شده با این بذر حدود یک و نیم تا دو میلیارد دلار درآمد کسب می کنیم.

رئیس پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال کشور با اشاره به تلاش مستمر محققان جوان کشور برای مکان یابی فناوری های نوین مرتبط با بخش کشاورزی، گفت: ذخایر ژنتیکی گیاهان ایران بسیار غنی است و تلاش می شود. برای به دست آوردن گونه های با کیفیت سازگار با شرایط. تنوع اقلیمی کشور جدی گرفته می شود، اما دستیابی به محصول نهایی زمان بر است و گاهی چندین سال طول می کشد تا تولید شود، مثلاً گندمی که ساقه کوتاهی برای مقاومت در برابر باد دارد. همزمان با یک گوش بارور

مکان فناوری جداسازی بذر
آسارا با بیان اینکه بذرهای علوفه ای ایران از ممتازترین بذرهای دنیاست، از موفقیت صنعتگران جوان ایرانی در ساخت تعداد زیادی تجهیزات فناورانه برای سلامت بذر یونجه خبر داد و گفت: نمونه های خارجی این دستگاه به کشور وارد شد. پیش از این، اما محققان جوان کشور با مهندسی معکوس توانستند این فناوری را بومی کنند و اکنون نیاز تجهیزات کشور در داخل کشور تامین می شود.

وی گیاه انگلی Cuscuta campestris Yunck که در مزارع یونجه به صورت پیچک های زرد نازک دیده می شود را یکی از بزرگترین آفات گیاهان علوفه ای و برخی دیگر از محصولات زراعی برشمرد و افزود: محصولاتی مانند یونجه آن را از بین می برند یا حداقل ضعیف می کنند، نمی توانند آن را از بین ببرند. با اقداماتی مانند استفاده از علف‌کش‌های شیمیایی از بین می‌روند و بهترین و مؤثرترین راه برای مقابله با این مشکل، جلوگیری از رشد آن در مزرعه است.

رئیس پژوهشکده ثبت و گواهی بذر و نهال با بیان اینکه بذر این گیاه دقیقاً مشابه بذر یونجه است و به همین دلیل جداسازی آن با روش های دستی و سنتی بسیار سخت و غیرممکن است، افزود: روش فن آوری مورد استفاده در طول سال. اخیراً رایج شده است، دانه های این گیاه به صورت مغناطیسی از دانه های یونجه جدا می شود.

آسارا افزود: ساده ترین تعریف از عملکرد این دستگاه این است که ابتدا ذرات آهن به دانه اولیه اضافه می شود و بخشی از این ذرات در سوراخ های پوسته بذر سس دانه جذب می شود. در مرحله بعد با عبور دانه ها از میدان مغناطیسی، دانه های مضر حامل ذرات آهن جذب شده و دانه های یونجه باقی می مانند. با این روش خلوص بذر یونجه به 99-99.5 درصد می رسد.

از آنجایی که بذرهای گیاه سس در شرایط طبیعی تا 20 سال و در محیط خشک تا 50 سال عمر می کنند، از بین بردن آنها ضروری است، اما کارشناسان مبارزه با آفات ایران در تلاش هستند تا از این آفت در زمینه هایی مانند تولید استفاده کنند. خوراک دام، طیور و آبزیان یا سایر صنایع.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا