پشتیبانی جدید دستیار علمی برای ارتقای تجربه ملی ثبت اختراع/OTC شکست خورده در سایه جوایز تشویقی
دبیر کارگروه توسعه دارایی های نامشهود معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان، قانون ثبت اختراعات سال 86 را یک قانون کپی برداری از سایر کشورها دانست که برای کشور ما کارایی ندارد و گفت: در تلاش هستیم تا بهبود کیفیت پیش نویس دعاوی برای پتنت هایی که بار قانونی دارند و دادگاه ها بر اساس آن تصمیم می گیرند، آن را افزایش می دهد تا با ترویج آن، این اسناد ارزش مبادله ای پیدا کنند.
میترا امینلو در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی با بیان اینکه از سال 1304 قانون مالکیت فکری در کشور داشتیم، گفت: قانون سال 1304 فقط مربوط به علائم تجاری بود و در سال 1310 موضوع ثبت اختراع نیز به آن اضافه شد و این قانون با تصویب سال 1386 اصلاح شد. اگرچه قانون 1320 را تا تصویب قانون مصوب 1385 قانون مترقی در حوزه مالکیت فکری می دانیم. چون قانون مصوب 2006 کپی قوانین کشورهای دیگر است که به درد ما نمی خورد.
امینلو افزود: اما در طول 20 سال گذشته سیستم قضایی کشور پیشرفت زیادی داشته است، هرچند با وضعیت ایده آل فاصله داریم و سرعت رشد آن می توانست سریعتر باشد.
وی با تاکید بر لزوم افزایش ظرفیت کمک و همکاری قوه قضائیه در حوزه فناوریها و ارزشگذاری آنها، تاکید کرد: این همکاری میتواند منجر به تجهیز سامانهها و تربیت نیروی متخصص در ارزیابی شود.
رئیس مرکز مدیریت مالکیت فکری افزود: قانون مصوب سال 1385 از دی ماه سال 90 با فاصله زمانی 6 ساله اجرایی شد و در این مدت تحول اساسی را در نظام ثبت اختراعات کشور تجربه کردیم. تا آن زمان سیستم اختراعات ایران سیستم «اعلامیه» بود و پس از تصویب قانون در سال 1365، سیستم «ماهوی» جایگزین این سیستم شد.
امینلو ادامه داد: از زمانی که سامانه ثبت اختراع عینیت پیدا کرد، جهشی در ثبت اختراع رخ داد. اما از آنجایی که ارزیاب فناوری وجود نداشت، ارزیابی اختراعات برون سپاری شد و به دانشگاه ها و پژوهشگاه هایی که در این زمینه فعالیت نداشتند واگذار شد و مراکز تأیید اختراع ایجاد شد و در حال حاضر 80 مرجع تحقیق در این زمینه داریم. در این مسیر توسعه، فرآیندهای خوبی اتفاق افتاده است، اما باید این روند را تسریع کنیم.
وی استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی را در این زمینه حائز اهمیت دانست و یادآور شد: اختراع علاوه بر این زیرمجموعه ها باید دارای 3 ویژگی «نوآوری»، «گام نوآورانه» و «کاربرد صنعتی» باشد. اختراع و کفایت افشا. اینطور است، اما در شرایط اصلی، برای تسریع و افزایش دقت شاخص نوآوری و تازگی اختراعات، سیستم های هوش مصنوعی می توانند کمک زیادی به ما کنند.
قابلیت تعویض به متون ثبت اختراع را اضافه کنید
دبیر کارگروه توسعه دارایی های نامشهود معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری اضافه کرد: در سامانه ثبت اختراع، مرحله ای ثبت وجود دارد که طی آن متن اختراع توسط فناور ارائه می شود. این سند ارزیابی می شود. اگر بخواهیم کیفیت این متون را ارتقا دهیم، سهم خوبی در سیستم ضبط خواهیم داشت. یعنی اقدامی که روی آن در معاونت علمی متمرکز شدیم.
امینلو با بیان اینکه بر این اساس از ابتدای سال 1402 حمایت جدیدی را تعریف کردیم، تاکید کرد: صنعت پتنت همواره از ثبت اختراع در ایالات متحده و خارج از کشور حمایت کرده است، اما از نظر ما باید ثبت اختراع را در داخل کشور تقویت کنیم. بنابراین در پشتیبانی جدید از تدوین متون پتنت، حمایت از فناوران تعریف شده است.
به گفته وی، زبانی به نام Patent Language در ثبت اختراع وجود دارد که تلفیقی از زبان علمی و زبان حقوقی است، اما این زبان با زبان مقاله یکی نیست.
این محقق مالکیت فکری، وی سند ثبت اختراع را سندی حقوقی دانست که استفاده از کلمات و اصطلاحات در آن بسیار تخصصی است. وی بیان کرد: در تلاش هستیم تا کیفیت پیش نویس متون ثبت اختراع و دعاوی ثبت اختراع را که دارای وزن قانونی هستند و دادگاه ها تصمیمات ناشی از آن را اتخاذ می کنند، ارتقاء دهیم تا کیفیت اختراعات ارتقاء یابد و در گام بعدی این متون اتخاذ شود. در سیستم ارزش گذاری در نظر گرفته شود تا بتوانند با ارزش گذاری ارزش مبادله ای پیدا کنند.
وی افزود: در ادامه این روند تبادل بین شرکت ها و ارتباط بین دانشگاه ها و شرکت ها و همچنین عرضه اولیه و ورود شرکت ها به بورس انجام می شود تا به شرکت های فناور به عنوان دکمه ای روی کت دیده نشود. از تجارت بزرگ شرکتها، اما آنقدر بزرگ میشوند که با شرکتهای بزرگ در توسعه فناوری همکاری میکنند و مکمل یکدیگر هستند، نه اینکه بخش کوچکی از کل بزرگ باشند.
ایجاد یک بازار نوآورانه برای از بین بردن اثرات OTC
مدیر دارایی های فکری و دبیر کارگروه توسعه دارایی های نامشهود معاونت علمی با اشاره به ورود شرکت های دانش بنیان مبتنی بر دارایی های نامشهود تصریح کرد: ما در ایران سامانه فرابورس را داشتیم. ، که اخیراً برچیده شد و سیستم “بازار جدید” را اضافه کرد.
وی ادامه داد: بازار سرمایه فرابورس ایران قطعا تجربه یادگیری داشت چرا که این بازار از بازار IPXI آمریکا الگوبرداری شد که بعدها باعث بحران اقتصادی این بازار در آمریکا شد و با شکست مواجه شد.
امینلو افزود: بازار سرمایه فرابورس ایران نیز از آن الگوبرداری شد و البته اصلاحات خوبی در آن صورت گرفت، کل معاملاتی که در این سال ها در آنجا انجام شد 13 مورد بود که 3 مورد آن اختراع بود. بقیه علامت تجاری ثبت شده است.
به گفته وی، تعدادی از همکاری ها، مبادلات و قراردادهایی که در این بازار شکل گرفت، شرکت های درون یک هلدینگ بوده و هلدینگ برند یکی از زیرمجموعه های خود را به زیرمجموعه ای دیگر فروخته و در این مورد همکاری صورت نگرفته است. تشکیل شد، اما از آنجایی که دولت مشوق هایی را برای معاملات خارج از بورس ارائه کرده بود، شرکت ها، به ویژه شرکت های هلدینگ، تشویق شدند تا مبادلات بین خود را برای دریافت این پاداش ها ادامه دهند.
امینلو فرابورس را آزمایشی پایدار نمی داند که سیستم آن با ایراداتی همراه است و ابراز امیدواری کرد «بازار نوآفرین» با درس گرفتن از تجربیات فرابورس به موفقیت های بیشتری دست یابد.
انتهای پیام