سایر موضوعات

اختلاف بر سر بدهی 100 میلیارد دلاری

بر خلاف نظر مسئولان صندوق توسعه ملی، سخنگوی دولت معتقد است میزان بدهی به صندوق توسعه ملی 100 میلیارد دلار نیست و هیات نظارت صندوق باید مشخص کند چه سهمی از این بدهی ها حسابرسی شده و چه تعداد از این بدهی ها حسابرسی شده است. حسابرسی نشده است

به گزارش ای بی اس نیوز، مسئولان صندوق توسعه ملی در چند نوبت تقاضای 100 میلیارد دلاری خود دولت ها صحبت کردند و اعلام کردند که این مبلغ از سال 2009 در دولت های مختلف انباشته شده است.

با این حال، سخنگوی دولت روز یکشنبه گفت که رقم 100 میلیارد دلاری مورد تایید دولت نیست. زیرا کمیته ای برای نظارت بر صندوق توسعه ملی تعیین شده است که تعیین می کند چقدر بدهی به صندوق توسعه قانونی و حسابرسی شده و چقدر حسابرسی نشده است. البته سید احسن خاندوزی منکر اصل بدهی نبود. برای پاسخگویی به این تقاضا راهکارهایی در برنامه هفتم توسعه طراحی شده است.

بر اساس بند ب ماده 3 برنامه هفتم توسعه، صندوق توسعه ملی مجاز است در حوزه اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید و فروش نفت و گاز با اولویت میادین مشترک و جدید سرمایه گذاری کند. دولت این مجوز را از مجلس گرفته تا بتواند بدهی خود به صندوق توسعه ملی را تسویه کند.

موضوع تسویه بدهی با صندوق توسعه ملی که ذخیره ای برای آینده کشور محسوب می شود، اولین بار توسط دولت سیزدهم به صورت جدی مطرح شد; زیرا به گفته خاندوزی در برنامه های عمرانی قبلی سابقه نداشت که دولت برای بدهی خود به صندوق توسعه تدبیری بیندیشد.

مسئولان صندوق توسعه ملی تاکنون واکنشی به رد درخواست 100 میلیارد دلاری آنها از سوی سخنگوی دولت نشان نداده اند اما چندی پیش مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی اعلام کرد که این صندوق انصراف نداده است. وی با درخواست 100 میلیارد دلاری خود و پس از آزمایش سه راهکار برای بازیابی آن، سرانجام در ماه‌های اخیر تصمیم به سرمایه‌گذاری در صنعت نفت برای تامین این مبلغ گرفت.

به گفته مسئولان صندوق توسعه ملی، منابع این صندوق حدود 150 میلیارد دلار است و طی 13 سال گذشته، دولت ها بیش از 100 میلیارد دلار از این صندوق وام گرفته اند. 40 میلیارد دلار تامین شده و موجودی فعلی آن به 10 میلیارد دلار تخمین زده می شود. غضنفری البته اعلام کرد که موجودی صندوق توسعه ملی تنها 10 میلیارد دلار نیست. زیرا تسهیلات پرداختی با نرخ سود پایین جزء دارایی های صندوق بوده و رایگان نیست; حتی برخی منابع برگشت داده شد و صندوق توانست از این منابع برای اعطای وام استفاده کند.

نکته دیگر اینکه به گفته غضنفری، مسیر تحقق سرمایه گذاری صندوق توسعه ملی در صنعت نفت چندان آسان نبوده است. زیرا برای اخذ مجوز سرمایه گذاری در صنعت نفت، لازم بود با اختصاص 20 درصد از صادرات نفت انحصاری صندوق به دولت موافقت شود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا