یقیناً به گفته کارشناسان خشک شدن خلیج گرگان می توانست چالش بزرگ زیست محیطی ایجاد کند اما در نهایت با اقدامات انجام شده در دو سال گذشته علاوه بر زنده شدن این خلیج؛ دستیابی به سه هدف مهم توسعه پایدار پایدار، رشد گردشگری و اشتعال نیز محقق شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، در اسفند ماه سال 1400، سید ابراهیم رئیسی در سفر استانی خود به خلیج گرگان و جزیره آشوراده، با توجه به خشکسالی و تغییر رژیم آبی در سال های اخیر، تغییر کاربری تالاب، دستور آغاز عملیات لایروبی و نجات خلیج گرگان را صادر کرد. ، بهره برداری و ورود بیش از حد. آلاینده های صنعتی، کشاورزی و شهری، تخریب ناشی از افزایش فشار جمعیت بر تالاب و رسوب گذاری و سایر عوامل طبیعی باعث خشک شدن بخش زیادی از این خلیج شده است. .
سازمان بنادر و دریانوردی پیرو این دستور رئیس جمهور با آغاز عملیات تخصصی مقدمات اجرای این طرح زیست محیطی را در کشور فراهم کرده است. بر این اساس قرارگاه خاتم الانبیا عملیات لایروبی کانال آشوراده را آغاز کرد و طی ماهها لایروبی راههای ارتباطی بهویژه کانال آشوراده و خلیج گرگان احیا شد.
در واقع در سال 1400 با اعتباری بیش از 5200 میلیون ریال عملیات لایروبی خلیج گرگان آغاز و حذف 1420000 متر مکعب گل و لای انجام شد تا اینکه در حال حاضر 5400 متر دیوار چوبی جهت حفاظت ساخته شده است. این کانال در مقابل رسوبات احتمالی انجام شد.
از طرفی قبل از عملیات اصلاحی، شوری آب خلیج فارس تا 48 میلی گرم در هزار افزایش یافته بود، اما پس از احیا و بازگشایی کانال آشوراده، شوری آب به 27 میلی گرم در هزار رسیده و به میزان قابل توجهی رسیده است. کاهش.
همچنین مطابق با اجرای عملیاتی طرح لایروبی و احیای خلیج گرگان، پس از لایروبی کانال آشوراده به طول 11 کیلومتر و خشک شدن خلیج، عمق آب در خلیج گرگان 40 سانتی متر افزایش یافت و با پیشروی حدود 400 متر آب به سمت ساحل، 3000 هکتار وسعت شد. آب خلیج گرگان اضافه شده است که خطر ریزگردها و تولید شوره زار را کاهش می دهد.
تسهیل تبادل آب خلیج گرگان به دریای خزر به طول 11 کیلومتر و همچنین احداث چهار خاکریز به وسعت بیش از 100 هکتار به منظور احیای پوشش گیاهی بومی منطقه از جمله اقدامات دولت برای پاکسازی خلیج گرگان است که با افتتاح آن، ورود بیش از یک و نیم میلیارد متر مکعب آب به خلیج گرگان نیز تضمین می شود.
به گفته کارشناسان مربوطه، خشک شدن خلیج گرگان می تواند چالش بزرگی باشد چرا که باعث ایجاد 60 هزار هکتار گرد و غبار نمکی می شود. بنابراین از ایجاد گرد و غبار و ایجاد کانون ریزگرد در اثر خشک شدن خلیج گرگان جلوگیری کنید، کیفیت و کاهش شوری آب خلیج گرگان را بهبود بخشید، تمام موجودات زنده موجود در آن را حفظ کنید و حیات را به آن بازگردانید. بندر ترکمن حوضچه و نصب و راه اندازی اسکله شناور برای توسعه گردشگری و غیره. از محاسن احیای خلیج گرگان این است که امروز (پنجشنبه 9 آذرماه) فاز اول طرح احیا و احیای خلیج گرگان توسط رئیس جمهور افتتاح شد و دستور آغاز عملیات اجرایی پروژه گردشگری آشوراده را به عنوان تنها جزیره ایرانی در دریای خزر.
البته بر اساس اعلام علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، «در نتیجه طرح احیای خلیج گرگان، 5000 هکتار به مساحت این خلیج اضافه شد که علاوه بر مزایای زیستمحیطی. این امر فرصتی برای پیمایش و بحث اشتغال و سرگرمی در منطقه ایجاد می کند، اما وی معتقد است: «برای ادامه پروژه لازم است دستگاه های مسئول به ویژه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو به درستی عمل کنند. از نظر اعطای حق آبه و همچنین مدیریت کلی حقوق آب. آبخیزداری و پمپاژ آب، به گونه ای که پروژه متروکه نشود.
دولت سیزدهم بعد از 20 سال گره آشوراده را باز کرد
از سوی دیگر، با وجود اینکه مصوبه اجرای طرح گردشگری آشوراده در سال 1392 ابلاغ شد، این طرح با چالش های زیادی در زمینه مالکیت زمین، ارزیابی زیست محیطی و … مواجه بود. تا این مشکل تقریبا 20 ساله حل شود. سرانجام در شهریور ماه امسال با همکاری دولت و دولت حل و فصل شد. به گونه ای که دو مشکل زمین وی حل شد و آشوراده موفق شد در قالب طرح طبیعت گردی از دولت مجوز ارزیابی زیست محیطی بگیرد.
جزیره آشوراده تنها جزیره دریای خزر است که در داخل تالاب بینالمللی میانکالا قرار دارد. در منتهی الیه شرقی جزیره، روستای آشوراده از توابع شهرستان بندرترکمان در 25 کیلومتری مرکز استان گلستان قرار دارد. آشوراده آب و هوای معتدل و مرطوبی دارد. تنها راه دسترسی و ورود به آن از طریق دریا و قایق های بومی و محلی است.
رصد ماهیان خاویاری، اسکله بندر ترکمنستان و تاسیسات ساحلی جزیره آشوراده از جاذبه های گردشگری این منطقه است که امید است با افتتاح طرح گردشگری محیط طبیعی میانکالا، همزمان با ارائه ابزار نظارتی؛ باید شرایطی فراهم شود تا اجرای این طرح ضمن تحریک اقتصاد جوامع محلی و جذب گردشگر، آسیبی به محیط زیست این منطقه زیبا وارد نکند.
در واقع از نظر گردشگری و ایجاد اشتغال; کانال آشوراده بخشی از مهم ترین مسیر انتقال آب دریای خزر به خلیج گرگان است و با بازگشایی این کانال و ورود آب دریا به خلیج گرگان، موانع منتهی به اسکله های تجاری و تفریحی برطرف شده است. و شناورهای سبک می توانند به راحتی از اسکله به سمت جزیره آشوراده حرکت کنند.
بر اساس این اقدام مهم دولت که یکی از اهداف آن رونق گردشگری و افزایش اشتغال در منطقه است و بنا به اعلام سجاد انجم شعاع – مدیرکل صندوق ملی محیط زیست – طرح طبیعت گردی آشوراده با هدف مدیریت ذخیره گاه حیات وحش میانکاله در منطقه تفرج و با مدل مشارکت دولتی و خصوصی برای اولین بار در استان گلستان به بهره برداری می رسد. در این حوزه تشریفات قانونی انتخاب سرمایه گذار و همچنین صدور تاییدیه های اصولی توسط سامانه در این پروژه انجام شد.
به طور کلی احیای تالاب ها و اسکله ها در بندرترکمن، خلیج گرگان و آشوراده برای توسعه گردشگری، امکان تردد قایق های سبک بین خلیج گرگان و دریای خزر، کاهش شوری آب، جلوگیری از ایجاد گرد و غبار، حفظ پناهگاه. 15 گونه آبزی و 150000 پرنده مهاجر. یکی دیگر از مزایای احیای خلیج گرگان.
انتهای پیام