با فرض تایید آخرین نسخه منتشر شده از جزئیات طرح حفاظتی، گام بعدی این است که کمیسیون عالی تشکیل شده برای این طرح اعتبار قانونی پیدا کند که بتواند شرایط و ضوابط کسب و کارهای مجازی و آنلاین و بسترهای فضای مجازی را تایید کند. وزارت ارتباطات همچنین می تواند فیلتر شکن ها را مسدود کند. متخلفان همچنین با مجازات هایی از جرایم مالی گرفته تا کاهش پهنای باند روبرو هستند.
در هر صورت، علاوه بر مفاد طرح امنیتی، بسیاری از ناظران خاطرنشان میکنند که در این زمینه، حاشیههای اخیر اختلال در اینترنت و سختتر شدن دسترسی به شبکههای اجتماعی، سکوت دولت و حمایتهای ضمنی وزیر ارتباطات به اجرای این امر حفاظت از آینده را غیرممکن می کند و دولت باید تمام هزینه های آن اعم از فضای سیاسی، اقتصادی و بالاتر از همه فضای اجتماعی را متقبل شود.
از آنجایی که بخش قابل توجهی از مردم و شرکت ها به فضای مجازی به عنوان یک منبع درآمد مهم اهمیت می دهند، روز این فضاها به ویژه شبکه های اجتماعی تنها به کارکرد سرگرمی محدود نمی شود، بلکه علاوه بر بعد اجتماعی از نظر اقتصادی نیز حساس است. بر این اساس، با توجه به ایرادات فنی مطرح شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس به طرح حراست، در خاتمه می توان گفت که وضعیت کنونی پیرامون بحث فضای مجازی به گونه ای است که در واقع بر بومی سازی تاکید شده است، اما در عمل جایگزین وجود دارد. عدم پیشنهاد مناسب برای فضای عمومی و فرصتی برای کشور به تهدیدی بالقوه در فضای اقتصادی و اجتماعی تبدیل می شود. بر این اساس پیشنهاد می شود بزرگان مجلس و روسای دولت سیزدهم هر چه سریعتر نسبت به تعیین حواشی و مخاطرات این طرح جنجالی و معیوب و جلوگیری از تحمیل آسیب های اجتماعی و اقتصادی به مردم اقدام کنند. کشور.
برخی رسانه ها طرح حفاظت از قطار معیوب که به ایستگاه جدید رسیده بود را نامگذاری کردند و این بار مرکز پژوهش های مجلس تلاش کرد تا ترمز کاملی برای آن ایجاد کند که در آن بحث ناکام ماند. نکته اساسی مطرح شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس، علاوه بر نقد فنی، بحث تسریع در تصویب طرح مذکور است. مشخص نیست چرا علیرغم تاکید یک نهاد تحقیقاتی اعتماد مجلس، اعضای اصلی کمیسیون مشترک با عجله دست به این کار زدند، در حالی که همه ناظران سیاسی در حال بررسی نتایج کمیسیون مشترک بودجه 1401 بودند تا این طرح را به طور کامل تصویب کنند. . .
بدون فراموش كردن اينكه پس از راي مثبت نمايندگان به بازنگري اين لايحه در اصل 85 قانون اساسي، تعداد معيني از نمايندگان با مراجعه به هيئت رئيسه مجلس، درخواست لغو ماده 85 طرح حمايت را مطرح كردند.
با مانور بر اساس برنامه ریزی اشتباه، فرصت های فضای مجازی را به تهدیدهای اقتصادی و اجتماعی تبدیل کنید
گفتگوی خالی طراحان اصلی طرح حفاظتی با جمعیت، ذینفعان و مخالفان طرح
absnews
تجربه ناموفق مسدود کردن تلگرام و مهاجرت ناموفق به پیام رسان های داخلی
اگرچه در ساعات پایانی شب گذشته گزارش شد که معاون حقوقی وزیر در نامه ای به رئیس کمیسیون طرح حراست، رأی اخیر به این طرح را باطل دانسته است، اما نکاتی برای شفافیت این طرح ضروری است. طرح.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، اعضای کمیسیون مشترک بررسی طرح موسوم به حمایت از کاربران فضای مجازی ظهر دیروز و در فاصله شیفت صبح تا عصر مجلس شورای اسلامی. در بحبوحه بحث لایحه جنجالی مالی 1401، در سکوت رسانه ای، جلسه ای تشکیل دادند و به نسخه جدید طرح حفاظتی موسوم به طرح «نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» رأی دادند. با یک رأی مخالف کلیت طرح حفاظتی تصویب شد. قرار است جزئیات این طرح در جلسات آتی کمیته بررسی شود. بر اساس آیین نامه داخلی کمیسیون مختلط، حداقل دو سوم از 23 عضو کمیسیون باید به این پروژه رای مثبت می دادند.
انتقاد شدید مرکز پژوهش های مجلس از مدافعان حراست
نکته بسیار مهم دیگر در خصوص حواشی ایجاد شده پیرامون طرح حمایت از کاربران این است که قبل از اقدام به تصویب و اجرای طرح باید افکار عمومی را غنی سازی می کرد که متاسفانه هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفت. از سوی دیگر، افت و اختلال اخیر در سرعت و دسترسی به اینترنت به درستی افکار عمومی را به این گمان واداشت که گویی اجرای پیشگیرانه این طرح آغاز شده و دولت سیزدهم خود را با محیط جهت گیری کلی و چارچوب های حراست همسو کرده است. طرح.
حفاظتی که البته امروزه در مجلس و کارگروه مربوطه آن را سامانه تنظیم خدمات فضای مجازی می نامند، نسخه های مختلفی دارد و آخرین نسخه مربوط به 9 بهمن است. جزئیات طرح حفاظتی هنوز بررسی نشده است، اما تصویب کلی حائز اهمیت است زیرا پای مواد و نظرات این طرح را باز می کند و مورد انتقاد کاربران اینترنتی قرار گرفته است. لازم به ذکر است مسدود شدن هیچ شبکه اجتماعی در این طرح به صراحت اعلام نشده است. اما با مسدود شدن فیلترشکنها، دسترسی به پلتفرمهایی که در حال حاضر فیلتر هستند، عملا غیرممکن میشود. بر اساس قوانین اعلام شده، ممکن است دسترسی به سایر بسترهای فضای مجازی محدود شود.
لازم به ذکر است در ماده 19 طرح حفاظتی، تخلف از وظایف مقرر در مواد 15، 16 و 17 این قانون به یک یا چند مورد از مجازات های مقرر در ماده 18 محکوم می شود. ارائه دهندگان خدمات فضای مجازی از حریم خصوصی کاربران محافظت نمی کنند، مطالب یا حساب های کاربری را بدون درخواست آنها حذف نمی کنند و… ظرف دوازده ساعت محتوای مجرمانه را حذف نکنند، مجازات خواهند شد. این جریمه از محدود کردن تعامل کاربر تا اجرای سیاست ترافیک (کاهش پهنای باند خواندن) متغیر است. به عنوان مثال، این بدان معناست که حذف یک سری پست توسط اینستاگرام می تواند باعث شود که دولت به طور قانونی پهنای باند خود را کاهش دهد.
تفاوت اصلی نسخه جدید طرح حمایتی با نسخه ماه گذشته اضافه شدن یکی دو ماده و تلفیق برخی مواد بین آنها و همچنین شناسایی نهاد مسئول یک سری موارد از جمله حفظ حریم خصوصی کاربران و پرداخت به تولیدکنندگان داخلی.
سومین چالشی که این روزها به دغدغه منتقدان طرح حفاظتی تبدیل شده است این است که یک بار در چند سال گذشته تجربه ناموفق مسدود کردن برخی شبکه های اجتماعی از جمله تلگرام را داشتیم. دقیقاً در همان زمان، چون هنوز جایگزین مناسبی برای این شبکه اجتماعی فراهم نشده بود، فضای عمومی با چالش جدی مواجه شد و به ندرت استقبال قابل توجهی از رسانه های ملی مانند سروش و … صورت گرفت. در پس این مشکل، با وجود سرمایه گذاری های شبه دولتی و عدم استقبال عمومی، پروژه به دلیل عدم غنی سازی فضای عمومی شکست خورد. در بحث ساخت سکوها، علاوه بر بحث زیرساخت ها و شبکه های محلی جایگزین، یکی از نکات بحث برانگیز این طرح، اختصاص سکوهای خارجی است. اگر دغدغه طراحان این طرح همکاری شرکتهای خارجی صاحب سکوها باشد، حداقل قبل از اجرای مصوبات، باید در زمینه رایزنی با شرکتهای صاحب سکوها اقداماتی انجام شود. حداقل یک پیش نمایش وجود دارد.
بلافاصله پس از اعلام تصویب این طرح، حواشی زیادی در فضای مجازی ایجاد شد و مجلس با انتقادات زیادی مواجه شد. در همین رابطه رضا تقی پور انوری رئیس کمیسیون مشترک در این جلسه گفت: جلسه امروز به یکباره اتفاق نیفتاد و دو روز پیش در این خصوص از الف پرسیده شد.14 نفر از اعضای کمیسیون موافقت کرده اند. این جلسه را برگزار کنید متأسفانه تخریب و تهدید این طرح همچنان ادامه دارد».
رئیس مرکز پژوهش های مجلس در نامه ای به رئیس کمیسیون ویژه بررسی طرح حفاظت از فضای مجازی ضمن برشمردن ایرادات فراوان در متن این طرح، خواستار مهلت بیشتری برای اصلاح این طرح شد. بابک نگهداری در این خصوص اعلام کرده بود، با توجه به بررسی های کارشناسی انجام شده در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، هر چند انتظار می رفت روند بررسی پروژه طبق روال ماده 142 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی طی شود. مونتاژ در مرکز، اما این روند به روش خاص دیگری ادامه دارد. اما با توجه به موارد فوق، مرکز نیاز به زمان بیشتری برای بازنگری در طراحی دارد و نسخه فعلی را نمی توان در مدت زمان کوتاه تغییر داد. لذا برای دعوت و تمام اختیار ارائه می شود.
چه بخشی از طرح حفاظتی به موضوع کاهش پهنای باند در پلتفرم ها می پردازد؟
همانطور که گفته شد فضای کلی طراحی با ابهامات و باورهای غلط همراه است. این موضوع نگرانی هایی را برای صاحبان مشاغل در فضای مجازی و در اقشار مختلف مردم ایجاد کرده است. بسیاری بر این باورند که با توجه به اپیدمی جدی این طرح و تأثیرات گسترده ای که تصویب نهایی آن بر ابعاد مختلف زندگی مردم خواهد گذاشت، اولاً سازوکار تصویب باید به گونه ای دیگر با مشارکت کل مجلس پیش می رفت. ذینفعان نهایی طرح باید به طور همزمان و در همه حال از جزئیات مسائل و شرایط فضای مجازی در دوره پس از تصویب طرح در آینده مطلع می شدند. نه تنها این اتفاق نیفتاده است و مخالفان و مدافعان طرح در دو فضای کاملاً مجزا به گفت و گوی یک سویه می پردازند، بلکه فوریت در تصویب کلیت طرح ابهامات جدیدی را ایجاد کرده است.