رئیس سازمان برنامه و بودجه با اعلام اینکه دولت در حال حاضر برنامه ای برای اصلاح قیمت حامل های انرژی ندارد، گفت: سال آینده کسری بودجه نخواهیم داشت و دولت پیام ثبات بازار، تورم پایین را به مردم می دهد. ، شرایط زندگی مناسب و سیاست های حمایتی مانند کالابرگ. » برای درآمدهای کم از یارانه و معافیت مالیاتی استفاده می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، روز گذشته رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس در یک برنامه تلویزیونی، بخشهایی از برنامه هفتم را در لایحه دیده نشد، افزایش تقریبا 50 درصدی مالیاتها و اثرات احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش حدود 36 درصدی فروش اوراق به عنوان منابع ناپایدار، کمبود منابع برای یکسان سازی و تناسب حقوق بازنشستگان و کسری بودجه از ایرادات مجلس به لایحه بودجه سال آینده است.
در همین زمینه داود منظور – رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور – گفت: برنامه هفتم هنوز ابلاغ نشده و برنامه مصوب نداریم، اما آنچه هست مصوبه مجلس است. از سوی دیگر، بخشی از مصوبات مجلس شامل ایراداتی به اصل 75 قانون اساسی است و شورای نگهبان در حال بررسی این موضوع است. 48 مورد مواردی است که مصوبات مجلس بار مالی دارد و بنابراین قابل اجرا نیست. بار مالی این 48 پرونده تقریباً 11 هزار و 440 میلیارد تومان است که بیش از 2200 میلیارد تومان در سال و معادل بودجه جدید است.
وی افزود: سوال این است که از ابتدای سال آینده چه اتفاق جدیدی قرار است بیفتد که بودجه دو برابر شود؟ بنابراین این تصمیمات قابل اجرا نیست و ما این موضوع را به شورای نگهبان گزارش داده ایم. بنابراین برخی از نمایندگان مدعی هستند که این طرح اجرایی نشده است یعنی اصلا برنامه ای وجود ندارد. بخش هایی از برنامه که تصویب شده و مورد مناقشه قرار نمی گیرد در بودجه آمده است. نکته دوم اینکه بودجه امسال به دو قسمت تقسیم شده است که در قسمت اول درآمدها و سفارشات و در قسمت دوم هزینه ها ذکر خواهد شد. بنابراین وقتی هزینه ای هنوز تعریف نشده است، نمی توان گفت که کسری بودجه وجود دارد، زیرا کسری تفاوت بین درآمدها و هزینه ها است.
منظور با بیان اینکه ادعایی هزینه هایی وجود دارد که مجلس می گوید ما باید بپردازیم و با آن مخالفیم، تصریح کرد: چون برخی از این موارد خلاف اصل 75 است و قطعا شورای نگهبان درباره آن نظر خواهد داد. از این رو در این مرحله درآمدها پیش بینی شده و همانطور که در گزارش کمیسیون برنامه و بودجه به مجلس خوانده شد، یکی از مزیت های این برنامه صحت پیش بینی درآمد است.
این مسئول در ادامه با بیان اینکه تراز عملیاتی به معنای تفاوت درآمد و هزینه جاری است، گفت: تراز عملیاتی در مقایسه با 450 هزار میلیارد تومان در سال جاری به 300 هزار میلیارد تومان می رسد و این تراز کمترین نرخ عملیاتی در 10 سال اخیر است. گذشته تدوین لایحه بودجه کشور است.
وی در ادامه لایحه بودجه سال آینده را کوچک، جزئی، کارشناسی و با حداقل پیش بینی ها عنوان کرد و گفت: در لایحه بودجه، دقت برآوردها، پیش بینی منابع برای رشد اشتغال و تولید، رشد اقتصادی و همچنین پیش بینی منابع برای تکمیل افزایش یافته است. پروژه های ساختمانی جدید انجام شد و سازوکار جبران خسارت اموال مشاهده شد. نکته دوم این است که واقعاً دستاوردها را ببینید. برای درک این مشکل به جای مقایسه درآمد با عملکرد امسال یا سال های قبل، باید آن را با عملکرد امسال مقایسه کنیم.
منظور با بیان اینکه بودجه امسال به دلیل اینکه برخی ارقام درآمدی در لایحه یا در مجلس بیش از حد برآورد شده بود، نامتوازن جدی داشت، تصریح کرد: در مورد فروش اوراق باید گفت که در سال 1400 حدود 274 هزار میلیارد تومان، در سال 1398 حدود 207 هزار میلیارد تومان بوده است. ، در سال 1401 حدود 268 میلیارد تومان و امسال 187 میلیارد تومان اوراق به فروش رسید. این قم برای سال آینده 254 میلیارد تومان دید یعنی فروش اوراق سال آینده کمتر از سال 1400 و 1401 است، این اوراق که برنامه ریزی شده دقیقاً برای استقراض اوراق سال های گذشته است یعنی … از این 254 میلیارد تومان، دولت در سال آینده هیچ درآمدی برای خود ندید و تنها آن اوراقی که در سال قبل تصویب شده و امسال باید بازپرداخت شود، با اوراق جدید.
وی در خصوص انتقاد از افزایش درآمدهای مالیاتی نیز گفت: درآمدهای مالیاتی در سال 1399 معادل 189 هزار میلیارد تومان، در سال 1400 معادل 301 هزار میلیارد تومان، در سال 1401 معادل 472 هزار میلیارد تومان و در سال جاری 748 هزار میلیارد تومان بوده است. تومان یعنی در تمام این سال ها مالیات ها 50 درصد افزایش یافته است. ظرفیت مالی کشور بالا است و به دلیل رشد اقتصادی و افزایش قیمت ها، درآمدهای مالیاتی متناسب با قیمت ها افزایش می یابد. اما این افزایش مالیات نه به معنای افزایش مالیات در جیب مردم است و نه به معنای فشار بر مردم و بخش تولید. از این پس آستانه معافیت مالیاتی شاغلان 12 میلیون تومان در ماه تعیین شده و برای مشاغل نیز سقف معافیت مالیاتی نسبت به امسال دو برابر شده است. همچنین درآمد خالص معاف از مالیات از 45 میلیون تومان به 75 میلیون تومان در سال بعد افزایش یافت.
بر این اساس به گفته این مقام مسئول افزایش درآمد مالیاتی ناشی از مبارزه با فرار مالیاتی، شناسایی مودیان جدید و داده های اطلاعاتی جدید خواهد بود. همچنین با توجه به تورم 39 درصدی در سال جاری، سود و مالیات شرکت ها نیز متناسب با این 39 درصد افزایش خواهد یافت. همچنین بسته به تورم، قیمت کالاها و مالیات بر ارزش افزوده 39 درصد افزایش می یابد.
منظور در ادامه با بیان اینکه بودجه امسال در دو مرحله است و در مرحله اول هزینه هایی از قبیل حقوق بازنشستگان، یارانه نان، یارانه دارو و … تخصیص می یابد، ادامه داد: دیده نشده است و این عناصر مربوط به قسمت دوم نیز دیده خواهد شد، وی گفت: برای تهیه بودجه نباید منابع را به میزان مصرف کاهش دهیم، بلکه باید بر اساس میزان درآمد قابل دستیابی هزینه کنیم. . در غیر این صورت باید به جیب مردم بکوبیم و تورم ایجاد کنیم. اگر درآمدهای کاذب جمع آوری می کنیم باید به بانک مرکزی مراجعه کنیم و پایه پولی را افزایش دهیم و مردم باید تاوان تورم خود را بدهند.
مبنایی برای اصلاح قیمت انرژی نداریم
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه مالیات بر تورم بلای جان بودجه کشور است، درباره انتقاد مجلس از عدم حل و فصل عدم تعادل انرژی در بودجه گفت: رفع عدم تعادل انرژی به قول آقایان یعنی افزایش قیمت انرژی و به طور دقیق تر افزایش قیمت بنزین. در پس این سخنان این واقعیت نهفته است که مردم کمتر مصرف می کنند و قیمت برق و انرژی افزایش می یابد. با این حال، دولت در حال حاضر به فکر اصلاح قیمت انرژی نیست. منابع هدف صرفاً بر اساس رشد مصرف در نظر گرفته می شود و این رشد بدون افزایش قیمت در نظر گرفته می شود.
وی افزود: بنابراین باید ابتدا اصلاحاتی غیر از قیمت ها اجرا شود. اصلاحات غیر قیمتی ما برای این 50 برنامه دیده شده است که همه آنها در سال آینده در چارچوب برنامه و وظایفی که در فصل بهینه سازی مصرف انرژی دیده می شود اجرا می شود. بنابراین اولویت با اصلاحات فرآیندی و اصلاحات غیر قیمتی است. اگر در جایی نیاز به تغییر قیمت باشد باید سود آن به خود مردم برگردانده شود.
منظور با بیان اینکه آنچه از نظر هدف ارائه می شود متوازن است، تصریح کرد: نمی توان درآمد خیالی ایجاد کرد و سپس آن را تبدیل به افزایش قیمت کرد. هدف سال آینده کنترل تورم است و ما موظف هستیم تا پایان برنامه تورم تک رقمی شود. بنابراین دولت از هر اقدامی اجتناب می کند.
ما کسری بودجه نداریم
منظور در ادامه اظهارات این نماینده مجلس در خصوص کسری بودجه 400 هزار میلیارد تومانی سال آینده را رد کرد و با استناد به اینکه هزینه آن هنوز اعلام نشده است، گفت: ما کسری بودجه نداریم و بیان شماست. هزینه ها در محدوده درآمدها تامین می شود و کسری را به طور قطع کنترل می کنیم.
وی با بیان اینکه اگر بتوانیم منابعی را ایجاد کنیم، می توانیم هزینه های خود را بر این اساس افزایش دهیم، گفت: اما نمی توانیم هزینه هایی را تعیین کنیم که ثابت شود، منابع آنها محقق نشود و باید با روش های تورمی مدیریت کنیم. 10 میلیون تومان باید بگوید با این 10 میلیون تومان دیگر نمی تواند زندگی کند. مردم تا دو سال پیش با 10 میلیون تومان خوب زندگی می کردند، اما اکنون به دلیل تورمی که در جامعه ایجاد شده که عمدتاً ناشی از اختلاف و به خصوص ناهماهنگی بودجه است، مردم در شرایط سختی قرار دارند. بنابراین هدف این است که این تجربه در سال 1403 تکرار نشود.
این مسئول در نهایت گفت: دولت می خواهد پیام ثبات بازار، تورم پایین، زندگی و معیشت مناسب را به مردم برساند و از سیاست های حمایتی مانند کالابرگ با یارانه و معافیت مالیاتی برای اقشار کم درآمد استفاده کند.
انتهای پیام