پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

چرا لایحه بودجه به تعویق افتاد؟

دیروز لایحه مالی سال 1403 در مجلس رد شد و افزایش تقریبا 50 درصدی مالیات و اثرات احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش حدود 36 درصدی فروش اوراق به عنوان منبع ناپایدار است. کمبود منابع برای یکسان سازی و تناسب حقوق بازنشستگان و کسری بودجه از جمله ایرادات مجلس به لایحه بودجه که سازمان برنامه و بودجه برای برخی از این ایرادات توضیحاتی ارائه کردند.

به گزارش ای بی اس نیوز، از اول آذرماه بخش اول لایحه بودجه سال 1403 کل کشور شامل هفت فصل شامل احکام سقف منابع، سقف درآمد و تراز عملیاتی، سقف نقل و انتقال دارایی های مالی است. ، سقف نقل و انتقال دارایی های مالی. یارانه ها و مفروضات هدفمند منابع برای پیش بینی منابع و مصارف بودجه.

در لایحه بودجه 1403، منابع عمومی دولت در بودجه با 18.2 درصد افزایش معادل 2462 میلیارد تومان و درآمد پایدار نیز با افزایش 41.9 درصدی به 1495 میلیارد تومان پیش بینی شده است. همچنین در درآمد پایدار دولت، درآمد مالیاتی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است که پیش بینی می شود با رشد 49.8 درصدی نسبت به امسال به 1.122 میلیارد تومان برسد. در مرحله بعدی درآمد ورودیه ها معادل 140 هزار میلیارد تومان یا نتیجه منفی 3.8 درصد است.

از جمله نکات بحث برانگیز این لایحه افزایش مالیات و کاهش سهم نفت در بودجه است. به همین دلیل است که در روزهای اخیر مدیران اقتصادی مختلف توضیحاتی را برای افزایش مالیات در بودجه ارائه کرده اند. به عنوان مثال، رئیس جمهور گفت: «این افزایش مالیات برای حقوق بگیران نیست، بلکه کسانی هستند که فرار مالیاتی دارند و از طرفی سعی کردند از کسانی که درآمدهای کلان دارند و مالیات نمی پردازند مالیات بگیرند. وی همچنین تاکید کرد که مبنای مالیاتی جدیدی در بودجه وجود ندارد و هدف از این کار جلوگیری از فرار مالیاتی است.

اما در پایان روز گذشته نمایندگان در جلسه علنی روز گذشته مخالفت خود را با کلیات لایحه بودجه 1403 اعلام کردند. اما پس از این مخالفت، روابط عمومی مجلس تاکید کرد که اختلاف نظر مجلس و دولت بر سر لایحه بودجه طبیعی است. همچنین در این اطلاعیه تاکید شده است که «به منظور جلوگیری از تصویب چند دوازدهم بودجه در روزهای آتی با روابط نزدیک و عملیاتی احزاب مختلف شورای اسلامی و دولت از جمله تعامل و همگرایی. که در جریان لایحه برنامه هفتم رخ داد که با حل اختلافات کارشناسی ثابت شد. خواهیم بود و در زمان مقرر لایحه بودجه 1403 مجددا در دستور کار مجلس قرار می گیرد.

اکنون بر اساس اصلاحیه آیین نامه داخلی در ماده 182، بودجه در دو مرحله در مجلس بررسی می شود و در صورت عدم تصویب لایحه مالی عمومی، دولت موظف است ماده منحصر به فرد دارای اصلاحات را در موعد مقرر مجدداً به مجلس ارائه کند. هفت روز. در این صورت کمیسیون تلفیق دو روز فرصت دارد تا گزارش جدید را به مجلس ارائه کند. در صورت تصویب کلیات ماده واحده به مجلس، لایحه بودجه به کمیسیون های ذی صلاح ارجاع می شود. بر این اساس مقرر شد مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه ۱۹ آذرماه گزارش جدید کمیسیون تلفیق کلیات لایحه بودجه سال آینده را بررسی کند.

برنامه هفتم به طور کامل در لایحه قابل مشاهده نیست، افزایش تقریبا 50 درصدی مالیات و اثرات احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش 36 درصدی فروش تعهدات به عنوان منبع ناپایدار، عدم چشم انداز منابع همسان سازی و تناسب حقوق بازنشستگان و کسری بودجه از جمله ایرادات مجلس به لایحه بودجه سال آینده، ایراداتی است که مجلس در لایحه سال آینده آن را تدوین کرد. اما سازمان برنامه و بودجه برای برخی از این مشکلات توضیحاتی ارائه کرده است.

آیا کسری بودجه داریم یا خیر؟

یکی از موضوعات مهم مورد اختلاف دو طرف، کسری بودجه است. بنابراین رئیس کمیسیون تلفیق اعلام کرد که بودجه دولت برای سال آینده حدود 400 همات کسری دارد. اما رئیس سازمان برنامه بودجه این سوال را رد کرد. زیرا به گفته وی، بودجه امسال به دو قسمت تقسیم شده است که در قسمت اول درآمدها و تصمیمات و در قسمت دوم هزینه ها ذکر می شود. بنابراین وقتی هزینه ای هنوز تعریف نشده است، نمی توان گفت که کسری بودجه وجود دارد، زیرا کسری تفاوت بین درآمدها و هزینه ها است. وی همچنین قول داد در حدود درآمدهای ارائه شده هزینه ها به طور قطعی کنترل شود.

وی در خصوص انتقاد از ندیدن منابع همسان سازی و تناسب حقوق بازنشستگان نیز بحث مشابهی را مطرح کرد و گفت: هنوز هزینه ها اعلام نشده و این موضوع به عنوان نقد بودجه مطرح شده است.

یکی دیگر از مشکلات مورد انتقاد مجلس، افزایش 36 درصدی فروش اوراق قرضه است که منبعی ناپایدار محسوب می شود. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه در این خصوص گفت: دولت درآمدی از فروش اوراق در سال آینده برای خود نمی بیند و این اوراق که پیش بینی شده دقیقا برای استقراض اوراق است. . از سال های گذشته بر این اساس از این 254 میلیارد تومان تنها اوراق مصوب سال های گذشته و باید در سال جاری بازپرداخت شود، با اوراق جدید وام می گیرند.

تعیین قیمت بنزین در سال 1403

اما به نظر می رسد یکی از بزرگترین اختلافات مجلس و دولت به قیمت انرژی برمی گردد. رئیس کمیسیون تلفیق مالی شورای اسلامی در این زمینه معتقد است که در لایحه بودجه برای رفع بی تعادلی انرژی پیش بینی نشده است. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه در این خصوص تاکید کرد که هدف سال آینده کنترل تورم است و قرار بر این است که تورم در پایان برنامه تک رقمی شود. بنابراین دولت از هر اقدامی اجتناب می کند. به همین دلیل اولویت با اصلاحات فرآیندی و اصلاحات غیرقیمتی است و دولت در حال حاضر مبنایی برای اصلاح قیمت حامل های انرژی ندارد.

بر این اساس از صحبت های رئیس سازمان برنامه و بودجه می توان نتیجه گرفت که قیمت بنزین در سال آینده تغییر نخواهد کرد.

منظور بارها در خصوص مالیات توضیحاتی ارائه کرده است. به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه، ظرفیت مالی کشور بالا است و به دلیل رشد اقتصادی و افزایش قیمت ها، درآمدهای مالیاتی متناسب با قیمت ها افزایش می یابد. اما این افزایش مالیات نه به معنای افزایش مالیات در جیب مردم است و نه به معنای فشار بر مردم و بخش تولید.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *