دبیر شورای عالی کنترل تشکل های صنفی وزارت صلح در حالی که در هفته های اخیر موضوع عرضه لاستیک و صف های طولانی خرید برای مشتریان ناخوشایند شده و حتی حجم بالای تقاضا باعث وقفه موقت فروش اینترنتی شده است. بر لزوم تسهیل شرایط خرید آنلاین پافشاری کرد. دلیل اصلی صف های طولانی برای خرید لاستیک، الزام به وارد کردن اطلاعات خریدار و کد تایید است و اکنون که این الزام حذف شده است، به احتمال زیاد صف ها از بین خواهند رفت. .
به گزارش ای بی اس نیوز، اخیرا بحث عرضه تایر و بحث توقف عرضه در کوتاه مدت صرفاً مطرح شد تا نحوه توزیع با تقاضای بالا هماهنگ شود. در حالی که گفته می شد سایت های فروش اینترنتی لاستیک تعطیل شده است، رئیس انجمن صنعت تایر تصریح کرد: این توقف عرضه کوتاه مدت و تنها به دلیل شرایط عرضه است. با توجه به افزایش حجم تقاضا و رشد حجم خرید به طوری که ظرفیت اداره پست کافی نبود، فروش اینترنتی برای مدت کوتاهی به منظور از سرگیری فروش پس از انتقال خریدهای انجام شده بسته شد.
در پی این سوال، اوایل هفته گذشته رئیس اتاق شرکتهای ایران با تاکید بر اینکه در حال حاضر امکان ارائه بیش از دو رینگ لاستیک به خودروها وجود ندارد، خاطرنشان کرد: با اقداماتی از جمله افزایش تولید، ایجاد خطوط جدید تولید و ترخیص لاستیک های وارداتی از گمرک در گمرک در ماه های آینده محدودیتی برای فروش لاستیک وجود نخواهد داشت و به این ترتیب صاحبان خودرو می توانند لاستیک مورد نیاز خود را تهیه کنند.
با توجه به اهمیت این موضوع و بحث های آن در هفته گذشته، دیروز (جمعه 26 آذرماه) جدول اقتصادی شبکه خبر به موضوع عرضه لاستیک و موضوع کاهش صف های طولانی خرید اختصاص یافت. لاستیک توسط دولت مورد بحث قرار گرفت.
فروش لاستیک فقط به صورت اینترنتی امکان پذیر نیست
در این برنامه غلامعلی مهدوی – دبیر شورای عالی نظارت بر تشکل های صنفی وزارت صنعت، معدن و تجارت – ضمن تاکید بر اینکه فروش اینترنتی لاستیک از گذشته مرسوم بوده است، گفت: وی در برخی اجرا شد. استان ها به صورت آزمایشی که طبیعتا مشکلاتی هم داشت. در حال حاضر موضوع سیستم تجارت و عرضه جهانی شفاف در حال بررسی است و در چارچوب این سامانه، کل زنجیره تولید اعم از تولید، عرضه و توزیع ثبت می شود و در نهایت اطلاعات برای مصرف کننده در آدرس اینترنتی ثبت می شود. سطح مصرف کننده مرحله فروش
وی ادامه داد: اتحادیه ها در نظام جهانی دارای کد نقش هستند; در گذشته فیلدهای اجباری وجود داشت و کد کشور و تلفن خریدار باید ثبت می شد، اما اکنون این نحوه فروش آسان شده است.
این مقام وزارت حراست در خصوص نحوه خرید اینترنتی تاکید کرد: فروش لاستیک از طریق اینترنت نیز بخشی از شبکه توزیع است که به صورت اتحادیه زیر نظر اتحادیه مجازی شرکت ها نیز فعالیت می کند، اما اگر بخواهیم برای فروش انحصاری لاستیک به صورت آنلاین، اینگونه نخواهد بود و محدودیت هایی را تعیین خواهیم کرد.
مهدوی در خصوص مشکلات و معضلات کنونی فروش اینترنتی گفت: در حال حاضر اصرار داریم که باید از تمام ظرفیت شبکه توزیع استفاده شود، در کنار فعالیت کسب و کارهای مجازی و فروش آنلاین، از ظرفیت فروش شبکه سنتی نیز استفاده شود. مورد استفاده قرار گیرد. در شبکه سنتی اطلاعات فروش و … باید در سیستم کلی کسب و کار ثبت شود; همانطور که گفته شد قبلاً فیلدهای مورد نیاز اضافی وجود داشت که روند کار را کند می کرد و منجر به ایجاد صف می شد که اکنون حذف شده و کار آسان تر شده است.
وارد کردن کد تایید در سیستم معاملات کلی دیگر اجباری نیست
دبیر شورای عالی کنترل تشکل های صنفی وزارت حراست یادآور شد: در گذشته زمانی که فردی قصد خرید لاستیک را داشت باید اطلاعاتی مانند کد ملی، شماره تلفن همراه، شماره تلفن و … را وارد می کرد. شاسی خودرو و غیره سپس کد تایید به شماره تلفن خریدار وارد شده به سامانه ارسال شد که باعث کندی و تشکیل صف خرید شد. اما در حال حاضر فقط باید پنج رقم آخر شماره شاسی را وارد کنید و نیازی به ذخیره کد تایید نیست.
وی ادامه می دهد: این ساده شدن روند کار باعث از بین رفتن کندی و صرف زمان کمتر برای انجام وظایف می شود. ما فرض میکنیم که صفهای طولانی به همان نیاز برای وارد کردن کد تأیید باز میگردند، که اکنون اختیاری است، و احتمالاً سرعت فروش افزایش مییابد.
مهدوی با بیان اینکه در حال حاضر اتحادیه های پخش لاستیک و روغن فراوانی در سراسر کشور وجود دارد، تصریح کرد: تاکنون این اتحادیه ها تشکل ملی نداشتند. از این رو با اتاق اصناف ایران همکاری و هماهنگی صورت گرفت تا کمیسیون تخصصی لاستیک و روغن در سراسر کشور تشکیل شود. وقتی سازمان ملی و کمیسیون تخصصی تشکیل شود، می توانند برای کل کشور تصمیم بگیرند.
آیا سوالات مربوط به سیستم تجارت جهانی باعث طولانی شدن صف ها می شود؟
در ادامه این نشست، محمود بنانژاد – دبیرکل اتاق اصناف ایران – ضمن تاکید بر اینکه در جاهایی که عرضه و تقاضا متعادل نبوده و همخوانی ندارند، استفاده از سامانه ها در خدمت کنترل بازار است و ضرورت تقویت بیان وی گفت: یکی از سامانههای نظارتی که وزارت حراست به خوبی در آن ورود کرده و ابزار نظارتی خوبی در بسیاری از حوزهها است، سامانه کل معاملات است. اطلاعیه ها انجام شد و به همه صنایع کد نقش داده شد و بخش اینترنت نیز از این قاعده مستثنی نبود و باید برای کنترل رینگ ها از تولید تا عرضه، کدهای نقش داده می شد.
وی ادامه میدهد: «اما مشکل اینجاست که باید شاخصهای خاصی برای این بازرسیها لحاظ میشد. مانند کد احراز هویت ذکر شده که روند سیستم را کند می کند. در نهایت در جلسه هفته گذشته به این نتیجه رسیدند که با توجه به اینکه پیشنهاد در بازار نیز بهبود یافته است، فعلاً الزام ثبت کد تأیید را حذف کرده و به کار سرعت میبخشند. اکنون باری بر سیستم تجارت جهانی وارد شده است که فرآیندها را کند می کند.
بنانژاد خاطرنشان کرد: در حال حاضر مشکلی که در سامانه تجارت جهانی با آن مواجه هستیم این است که وقتی مشتری کد ملیت خود را وارد می کند باید اطلاعات درخواستی از سازمان ثبت احوال و شماره تلفن همراه وارد شده مطابقت داشته باشد. این نیز زمان می برد. بنابراین مشکل فقط مربوط به سیستم کلی معاملات نیست، بلکه در ارتباط با سایر سیستم ها نیز هست. اتاق اصناف تهران با تشکیل میز خدمت با حضور نماینده سازمان حمایت، مشکلات سیستمی مطرح و برخی رفع شد.
دبیرکل اتاق شرکت های ایران تصریح کرد: بحث سامانه تجارت جهانی و بسترهای اینترنتی عرضه لاستیک متفاوت است. پلتفرم های اینترنتی مدیر خود را دارند که فعالیت آنها را انجام می دهد. اما فروشگاه ها کالاها (لاستیک ها) را دریافت می کنند و به روش سنتی خود به مشتریان عرضه می کنند، سیستم کلی معاملات نیز تعریف شده است تا بتوانیم این چرخه را کنترل کنیم.
وی با بیان اینکه لاستیک های سایز 13 و 14 پرمصرف ترین لاستیک های بازار هستند، گفت: حدود 60 درصد مصرف بازار را این دو نوع لاستیک تشکیل می دهند. برای این دو، آمادگی نظارت بر این سامانه معاملاتی کلی و ثبت کدهای پنج رقمی شماره شاسی و شماره موتور وجود دارد تا نواقص سیستم معاملاتی کلی از جمله کندی، کمبود منابع و … برطرف شود. سپس اندازه های بزرگتر، وارداتی و غیره را وارد کنید. در سیستم
بنانژد درباره نوبت دهی و خرید اینترنتی گفت: منعی برای فروش اینترنتی وجود ندارد و بسترهای تدارکاتی وجود دارد اما کمبودی که در این بسترها وجود دارد مربوط به تولید است و مشکل اتحادیه نیست. حتی در برخی از سایزها، فروشنده صنفی می خواهد زیر قیمت مصوب عرضه کند، اما نمی تواند بفروشد. بنابراین، ما در حال ایجاد بستری برای اصناف برای تامین منابع هستیم.
در نهایت تا پایان میزگرد، حتی در شرایطی که لاستیک ها به وفور و با قیمت پایین عرضه می شود، هنوز نمی دانستیم مشکل کمبود عرضه در بسترهای فروش آنلاین از کجاست. . راه رفتن؟
انتهای پیام