برای اولین بار در لایحه مالی 1403:
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس گفت: برای اولین بار در سال جاری نسبت درآمدهای مالیاتی و گمرکی به کل درآمدهای بودجه سال 1403 به بیش از 51 درصد رسید و بیش از 50 درصد درآمدهای جاری مالیات و دولت به بیش از 50 درصد رسید. گمرک ارائه می شود.
محمدحسین عزیزیان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، افزود: افزایش سهم مالیات در بودجه به بیش از 50 درصد می تواند دستاورد بزرگی برای دولت باشد چرا که دولت از نظام بودجه ای وابسته تر حرکت می کند. در نفت به بودجه کمتر وابسته به نفت است.
وی با بیان اینکه چرا بر کاهش وابستگی به نفت پافشاری می کند، خاطرنشان کرد: درآمدهای نفتی با یک سری چالش ها مواجه است که ما را وارد نوسانات زیادی می کند و قابل اعتماد و پایدار نیست.
عزیزیان ادامه می دهد: مشکل دیگر این است که اتکا به درآمدهای نفتی در مقابل تحریم ها بسیار موثر است و عوامل برون زا زیادی بر این درآمدها تأثیر می گذارد که گاه خارج از کنترل دولت است و ریسک زیادی را بر درآمدهای دولت تحمیل می کند.
این کارشناس اقتصادی سهم درآمدهای مالیاتی و گمرکی را نسبت به کل منابع درآمدی بودجه در سال های اخیر تشریح کرد و گفت: از سال 1400 روند افزایشی داشته ایم و از 35 درصد در سال 1400 به 45 درصد در سال 1402 و 51 درصد در سال 1402 رسیده است. برنامه ریزی شده 1403. بودجه.
رابطه مالیات و منابع عمومی در قوانین بودجه سنواتی (مصوب)
عزیزیان افزود: این اعداد به اعداد مصوب پیوند خورده است و وقتی به اعداد عملکردی نگاه می کنید همچنان روند صعودی است و کاهش جزئی داشته است و کل درآمد دولت از مالیات بوده است. در سال 1402 دوباره به 45 درصد رسید و نرخ رشد این روند ادامه یافت.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس گفت: برای اولین بار در سال جاری نسبت درآمدهای مالیاتی و گمرکی به کل درآمدهای بودجه سال 1403 به بیش از 51 درصد رسید و بیش از 50 درصد درآمدهای جاری مالیات و دولت به بیش از 50 درصد رسید. گمرک ارائه می شود. سهم مالیات از کل منابع درآمد به تنهایی و بدون گمرک به 46 درصد رسید.
و ادامه: در لایحه بودجه یک میلیون و 122 هزار میلیارد درآمد مالیاتی و 130 هزار میلیارد درآمد گمرکی پیش بینی شده است.
این کارشناس اقتصادی در تشریح منابع افزایش سهم مالیاتی گفت: بیشتر درآمدهای مالیاتی به خودی خود به دلیل تورم و رشد اقتصادی افزایش می یابد که نمونه ساده آن مالیات بر ارزش افزوده است. با توجه به تورم، قیمت بسیاری از کالاها و خدمات افزایش می یابد و مالیات بر ارزش افزوده کالاها و خدمات به طور خودکار افزایش می یابد.
عزیزیان افزود: نگاهی به رشد درآمدهای مالیاتی نشان می دهد که به ویژه از سال 1400 رشد درآمدهای مالیاتی هم از نظر عملکرد و هم از نظر مصوبه افزایش یافته است و رشد این درآمدها در لایحه قانون بودجه سال آینده است. چیز عجیب و جدیدی نیست بیشتر آن به تورم و رشد اقتصادی مربوط می شود.
وی ادامه می دهد: پیش بینی مرکز تحقیقات برای نرخ تورم در سال 1402، 41 درصد و برای سال 1403، 35 درصد است.
افزایش تعداد مالیات دهندگان، جلوگیری از فرار مالیاتی و جمع آوری معوقات مالیاتی از منابع رو به رشد درآمد مالیاتی
عزیزیان خاطرنشان کرد: با احتساب ارقام تورم امسال و سال آینده، اما پیش بینی افزایش 51 درصدی سهم مالیاتی را داشتیم، بخشی از این افزایش مالیات به این دلیل است که دولت تلاش کرده تعداد مودیان را افزایش دهد. سال های اخیر و اجتناب از فرار مالیاتی.
این کارشناس اقتصادی افزود: همچنین افزایش بیش از حد تورم که در مالیات ها رخ خواهد داد بخشی به دلیل رشد اقتصادی است، بخشی به دلیل کاهش فرار مالیاتی و بخشی به دلیل جمع آوری سوابق مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده و مربوط به سالهای 1387 تا 1400 کسانی که مالیات خود را پرداخت نکردهاند باید سال آینده وصول شوند و اینطور نیست که مردم فکر کنند مالیاتی که امسال میدهند دو برابر سال قبل باشد.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس تاکید کرد: تنها چیزی که در درآمدهای مالیاتی نسبت به سال های گذشته وجود دارد، افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده بر اساس لایحه قانون بودجه 1403 است یعنی مالیات بر ارزش افزوده از 9 درصد به افزایش یافته است. 10 درصد که اثر تورمی بسیار پایینی دارد و برای خانوارها قابل درک نیست و بقیه موارد مانند ارقام و رویه های قبلی است.