رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور افزایش درآمد مالیاتی را ناشی از تورم و افزایش تعداد مودیان دانست و گفت: هیچ بار مالیاتی جدیدی برای اشخاص حقوقی، شرکت ها و تولیدکنندگان اعمال نخواهد شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، داود منظور گفت: تمامی دستگاه های اجرایی موظفند حساب های دریافت و پرداخت خود را به حسابی نزد خزانه در بانک مرکزی واریز کنند. قبلاً هر دستگاهی می توانست در هر بانکی حساب باز کند و خزانه داری این موضوع را تشخیص می داد. اما بر اساس این تکلیف قانونی، تمامی موسسات موظفند سایر حساب های خود را نزد بانک ها مسدود و به حسابی نزد بانک مرکزی واریز کنند.
وی افزود: اکثر دستگاه ها این وظیفه را انجام می دادند و تعداد کمی با بقیه متفاوت بودند. از جمله دانشگاههای پزشکی که با بیمارستانها سروکار دارند و بیمارستانها نیز با چندین حساب کار میکنند که انتقال آنها دشوار است. همچنین بخشی از درآمد بیمارستان نیز اختصاص دارد. به همین دلیل فشار زیادی به این دستگاه ها وارد نکرده ایم. در دانشگاه ها هم وضعیت به همین منوال است. اما درآمد مؤسساتی مانند وزارت نفت به حساب خزانه داری واریز می شود و به عنوان منبع درآمد عمومی دولت استفاده می شود. البته در حال بررسی اقداماتی برای این موارد خاص هستیم.
این مسئول با بیان اینکه برخی از زیرمجموعه های وزارت نفت هنوز حساب خود را واریز نکرده اند، تصریح کرد: یکی از مهمترین وظایف حساب واحد کنترل موجودی حساب است. باید مشخص شود که هر دستگاه چقدر از منابع تخصیص یافته به آن مصرف کرده و چقدر باقی مانده است تا منابع بعدی بر اساس آن تخصیص یابد. البته این مشکل برای دستگاه هایی با درآمد اختصاصی صدق نمی کند.
منظور با بیان اینکه تک حساب برای پرداخت به ذینفع نهایی نیز استفاده می شود، تصریح کرد: بر این اساس وجه مستقیماً به آخرین نفری که پیمانکار بوده و خدمات ارائه کرده است پرداخت می شود و نه به دستگاه پرداخت و سپس به دستگاه پرداخت. سازمان. از طریق خود دستگاه به شخص دیگری باید پول پرداخت شود. این موضوع همچنین منجر به ارتقای نخبگان اطلاعاتی برای ارتقای سلامت نظام پرداخت می شود. پرداخت به ذینفع نهایی در حال حاضر برای همه کارکنان دولت اجرا می شود. علاوه بر این، این مشکل در مورد داروها اخیراً شروع شده و پرداخت یارانه دارو مستقیماً به داروخانه ای که دارو را فروخته است، انجام می شود. بنابراین دولت می تواند بر جریان وجوه خود نظارت کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره اقدامات اصلاحی بعدی در ساختار لایحه بودجه سال آینده نیز گفت: یکی از مشکلات جدی نظام بودجه ای ایران وابسته به منابع ناپایدار مانند فروش نفت است. یا صادرات نفت و گاز. اما نفت و گاز را درآمد نمی دانیم، بلکه سرمایه ملی است و نمی توانیم سرمایه ملی را بفروشیم و درآمد آن را صرف امور جاری دولت کنیم. نکته دوم این است که این وابستگی بودجه را در برابر نوسانات خارجی مانند نوسانات قیمت نفت آسیب پذیر می کند. بر این اساس تصمیم بر این است که وابستگی بودجه به منابع ناپایدار کاهش یابد و به سمت منابع پایدار حرکت شود.
سهم 61 درصدی درآمد پایدار در بودجه 1403
وی با بیان اینکه به طور کلی سه منبع اصلی تامین مالی عمومی وجود دارد، گفت: درآمد عمومی دولت، منبع انتقال دارایی های مالی مانند فروش نفت و گاز و واگذاری دارایی های عمومی و سومین منبع انتقال دارایی های مالی است. دارایی هایی مانند فروش اوراق قرضه شرکتی. سمی تلقی نمی شود و از همه سالم تر است، مانند گروه اول است، یعنی درآمدهای پایدار مانند درآمدهای مالیاتی، عوارض گمرکی، سود سهام شرکت های دولتی، مشارکت دولت در معادن و ارتباطات و … فروش کالاها و خدمات دولتی اگر به سمتی برویم که بودجه بر اساس این منبع باشد یعنی بودجه را ثابت کرده ایم.
منظور با بیان اینکه یکی از اقدامات مهم لایحه بودجه سال آینده گامی در جهت افزایش ثبات بودجه در راستای اصلاح ساختار بودجه است، تصریح کرد: در این راستا سهم درآمد عمومی دولت افزایش و سهم درآمد حاصل از انتقال سرمایه افزایش یافت. کاهش یافته. به این ترتیب برای سال آینده 61 درصد از کل بودجه 2460 میلیارد تومانی مربوط به درآمد پایدار، 26 درصد مربوط به واگذاری دارایی های سرمایه ای و 13 درصد مربوط به واگذاری دارایی های مالی یعنی 10 درصد است. سهم انتقال سرمایه نسبت به سال قبل کم بوده و بر سهم درآمد پایدار افزوده است.
هیچ فشار مالیاتی جدیدی بر اشخاص حقوقی و شرکت ها اعمال نخواهد شد
این مسئول در ادامه با بیان اینکه درآمد پایدار تنها مالیات نیست، بلکه سهم درآمد مالیاتی بیشتر است، تصریح کرد: پیش بینی می شود سال آینده میزان درآمد مالیاتی یک هزار و 122 میلیارد تومان باشد. چهار گروه مالیات شامل مالیات بر اشخاص حقوقی یا شرکت ها، مالیات بر درآمد شامل اشتغال و دستمزد، مالیات بر فروش کالا و خدمات و مالیات بر دارایی مانند مالیات نقل و انتقال املاک و مالیات بر ارث است که بخشی از مالیات است. روی اشخاص حقوقی و کالاها و خدمات که عمدتاً مالیات بر ارزش افزوده هستند، بیشترین سهم را از درآمد مالیاتی به خود اختصاص می دهند. پیش بینی می شود در بودجه سال آینده مالیات 49.8 درصد افزایش یابد، دو گروه مالیات بر اشخاص حقوقی و محصولات و خدمات 53 درصد و دو گروه مالیات بر ثروت و درآمد حدود 32 درصد افزایش یابد. ٪.
وی می افزاید: سوال اینجاست که آیا این افزایش فشار جدیدی به افراد و تولیدکنندگان وارد می کند؟ پاسخ منفی است. رشد مالیات ناشی از عوامل متعددی از جمله افزایش ضرایب مالیاتی است. اما ضرایب مالیاتی در بودجه افزایش نیافته است. معافیت های مالیاتی نیز افزایش یافته است. به عنوان مثال معافیت مالیات حقوق از 10 میلیون تومان در سال گذشته به 12 میلیون تومان در سال جاری افزایش یافت. بنابراین یکی از عوامل اصلی افزایش درآمد مالیاتی در بودجه سال آینده، اخذ مالیات بر درآمد اسمی و سود است. زیرا تورم به طور خودکار سود شرکت ها را به صورت عددی افزایش می دهد و میزان مالیات نیز متناسب با تورم افزایش می یابد. بنابراین یکی از دلایل افزایش درآمد مالیاتی وجود تورم است.
منظور با بیان اینکه دومین عامل افزایش درآمد مالیاتی شناسایی مودیان جدید است، گفت: در ابتدای دولت تعداد مودیان 2 میلیون و 900 هزار نفر بود اما اکنون به بیش از 5 میلیون و 500 هزار نفر رسیده است. افزایش تعداد مالیات دهندگان نیز منجر به کاهش فرار مالیاتی و افزایش درآمد مالیاتی می شود.
هدف بهره وری امسال محقق نشد
منظور در ادامه با بیان اینکه امسال تحقق درآمد تولید رضایت بخش نبوده است، تصریح کرد: علت آن این است که شناسایی املاک و قیمت گذاری آنها زمان بر است. بنابراین امسال بیشتر وقت کمیته تولید صرف شناسایی کالاهای مازاد و قیمت گذاری شد که هم اکنون انجام شده و وارد فرآیند تولید شده است. بودجه رقم بالایی معادل 120 همت را پیش بینی می کرد که شاید دور از تصور بود. پیش بینی می شود با این هدف تا پایان سال حدود 20 هزار میلیارد تومان محقق شود و برای سال آینده این رقم کاهش یافته و 61 همت پیش بینی می شود. همچنین سازوکارها و مشوق هایی برای تشویق خود استان ها به مشارکت در این حوزه در نظر گرفته شده است. بر این اساس در صورت همکاری، درآمد تولید صرف انجام پروژه های همان استان می شود.
علاوه بر این، به گفته وی، منابع هدف گذاری شامل سه مولفه درآمد حاصل از فروش بنزین و گاز طبیعی و همچنین صادرات نفت است که برای سال آینده رشد 10 درصدی پیش بینی می شود.
اعتبارات عمرانی در سال آینده چقدر خواهد بود؟
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در بخش اول بودجه تصمیمات کلان گرفته شده و جزییات هزینه ها به قسمت دوم بودجه مرتبط است، تصریح کرد: میزان تملک دارایی های ثابت است. پیشبینی میشود وامهای عمرانی برای سال آینده به 370 هزار میلیارد تومان برسد که تقریباً معادل سال جاری است. رشد حدود 20 درصدی برای هزینه های جاری پیش بینی می شود. اصولاً رشد جزئی برای هزینه ها مشاهده شد، زیرا منابع نمی توانند پاسخگوتر باشند.
انتهای پیام