وی ادامه داد: “در آن زمان محمدحسین هیکل روزنامه نگار مصری به صدام گفت این جنگ بد است و شما با بحران روبرو هستید و صدام گفت امروز بهترین روز برای ما است زیرا انقلاب شکل گرفته و ساختار سیاسی ایران متفرق شده است. منافقین با ما موافق هستند و جهان غرب نیز اجازه لازم را داده است.
پاک آیین یکی از سیاست های صدام در آفریقا را وام دادن به نفت دانست و افزود که این دلیل آن است که زامبیا نیز از صدام حسین حمایت می کند. حتی به یاد دارم که بزرگترین خیابان زامبیا به نام صدام نامگذاری شد. در آن زمان ، کل اتحادیه آفریقا با ایران مخالف بود و ما نتوانستیم کشورهای آفریقایی را از حمایت عراق منصرف کنیم و حتی اجازه ایجاد سفارت در زیمبابوه را به ما ندادند و آنها گفتند مشکلات شما را با دوست ما صدام حسین حل کنید. ابتدا ، و سپس با ما صحبت کنید.
وی افزود: مصری ها حامیان اصلی صدام بودند ، اردنی ها نیروهای خود را به صدام فرستادند و کویت و کشورهای عربی نیز از صدام در جنگ نفتی حمایت کردند.
این استاد دانشگاه تهران یادآور شد: صدام حسین رهبر درجه سه ، اطلاعات درجه دو و روابط عمومی درجه یک بود. به همین دلیل است که صدام حسین در جریان حمله نظامی به ایران بسیاری از سردبیران رسانه های عربی را به عراق دعوت کرد و به آنها گفت رویکرد و مدل حمایت شما در توضیح هویت این جنگ علیه ایران چیست.
متکی افزود: “صدام به دنبال این بود که چهره حمورابی را در جهان عرب ترک کند و گفت که تمام نفتی که می فروشیم متعلق به عراق نیست و متعلق به جهان عرب است و نوعی عدالت توزیعی را در دستور کار خود قرار داد و احساس کرد این قادسیه بود. “شکل جدید. صدام خود را نمادی از آن قداست می دانست و با جهان سوسیالیسم اروپایی در ارتباط بود.
متکی با بیان اینکه صدام در آن زمان با تله ای روبرو بود ، گفت: وقتی انقلاب واقعی است و بعد اجتماعی عدالت دارد ، این انقلاب تعادل را تغییر می دهد و معادله ساختار بین المللی را تغییر می دهد که در نهایت با یک رویارویی نظامی مواجه می شود. ساختار نظام بین الملل با انقلاب ایران کاملاً از بین رفت و این انقلاب جنگ را در اولویت قرار داد و توانایی ما را برای جلب حمایت بین المللی کاهش داد.
وی افزود: ایالات متحده بیشتر اطلاعات مورد نیاز ارتش عراق را در طول جنگ و همچنین پشتیبانی ماهواره ای به عراق ارائه کرد. علاوه بر این ، در حوزه روانشناسی ، ایالات متحده مانور “ستاره درخشان” را انجام داد و اعلام کرد که همه نیروهای نظامی آمریکا علیه ایران هستند.
وی گفت: “ایران در آن زمان حتی نمی توانست سیم خاردار بخرد ، اما ایالات متحده تمام تجهیزات را در اختیار عراق قرار داده بود.”
صدام برای حمایت از کشورهای آفریقایی نفت وام گرفته بود
وی یادآور شد: مقام معظم رهبری در مورد جنگ ایران و عراق صحبت کردند؛ جنگی که علیه ایران آغاز شد ، یک پروژه بین المللی بود که توسط پروژه استکبار جهانی ، یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی ، برای سرنگونی جنبش اسلامی انجام شد. زیرا یک کشور اسلامی خود را از حاکمیت استکبار رهایی داده و از کشورهایی مانند فلسطین الهام گرفته است.
سفیر سابق ایران در آذربایجان جنگ عراق علیه ایران را یک پروژه بین المللی خواند و گفت: “رونالد ریگان در آن زمان اعلام کرد که ایالات متحده تمام تلاش خود را می کند تا از شکست عراق در مقابل ایران جلوگیری کند و در این زمینه قطعنامه ای صادر کرد. . ” این لایحه میلیاردها دلار از عراق حمایت کرده است و کشورهای حامی عراق هزینه های زیادی را متحمل شده اند که حتی اعلام نشده است.
“کمتر از سه سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، عراق به ایران حمله کرد ، در حالی که در آن زمان هنوز برخی از وزارتخانه ها فعالیت خود را آغاز نکرده بودند و ما نیز در زمینه دفاع و ارتش در حال آماده سازی بودیم ، اما عراق از ارتش بالایی برخوردار بود. قدرت و مصر و عربستان سعودی از عراق حمایت کردند. علاوه بر این ، شورای امنیت و سازمان ملل متحد به نفع عراق بودند. او از ایران شکایت نکرد.
وی اولویت بندی را مهمترین مسأله در اندیشه امام و حاکمان خواند و گفت: “مسائل راهبردی بدون اولویت بندی معنا ندارند و در آن زمان اولویت ما جنگ بود و ما امکانات وارداتی داشتیم تا در جنگ شکست نخوریم.” ما در تنهایی ژئوپلیتیکی واقعی بودیم و هنوز در این وضعیت هستیم.
وی گفت: “همه این وقایع جنگ تحمیلی نشان می دهد که جنگیدن با عراق برای ایران چقدر دشوار بود. زیرا در داخل ایران منافقین و لیبرال ها به دنبال تضعیف ایران بودند و در خارج از سراسر جهان به دنبال حمایت از صدام بودند ، اما در نهایت ما اجازه ندادیم حتی یک وجب از خاک ایران را جدا کنیم. امروزه دیگر کشورها به لطف بازدارندگی نمی توانند به ایران حمله کنند. ما باید دفاع مقدس را برای نسل جوان بازگو کنیم تا اهمیت فداکاری های شهدا ، جانبازان و ایثارگران مشخص شود.
وی ادامه داد: حتی غربی ترین کشور بلوک شرق ، یوگسلاوی ، مایل به کمک به ایران نبود و از عراق حمایت کرد. اتحاد جماهیر شوروی در اشغال افغانستان در طول جنگ تحمیلی شرکت کرد و بارها به ایران گفت که اگر کاری با افغانستان نداشته باشند ، از عراق نیز حمایت نخواهند کرد. اما ما سیاستهای شرقی و غربی را حفظ نکرده ایم.
سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان گفت: سه دولت انگلیس ، فرانسه و آلمان اصلی ترین حامیان عراق بودند و همزمان جنگ روانی را علیه ایران به راه انداختند. سرابهای فرانسوی ارزان به عراق فروخته شد و آلمان سلاح شیمیایی به عراق داد. در کنار این کشورها ، اتحاد جماهیر شوروی سابق یکی از اصلی ترین حامیان عراق بوده است و از کمک دریغ نکرده است. یکی از دلایل از دست دادن فاو اقدامات شوروی علیه ایران بود و بنابراین شوروی از کشورهای بلوک شرق نیز به عراق کمک می کردند.
پاک عین در مورد دلایل حمایت ابرقدرت ها از عراق گفت: اهمیت خاورمیانه و ثالثاً به خطر انداختن امنیت صهیونیست ها.
جنگ تحمیلی به ایران یک پروژه بین المللی بود
وی افزود: “کرین برینتون می گوید که بین جنگ و انقلاب رابطه متقابل وجود دارد. وقتی انقلابی رخ می دهد ، بر توازن قدرت در یک منطقه تأثیر می گذارد. به عنوان مثال ، کشورهای آفریقایی نمی خواستند تغییرات اساسی در ماهیت نظام سلطه بر جهان ایجاد کنند ، بلکه به دنبال به دست آوردن مزایایی در موازنه قدرت بودند.
در ادامه جلسه ، ابراهیم متقی ، استاد دانشگاه تهران ، گفت: «من در کتاب ساختار سیستم دوقطبی و جنگ ایران و عراق نوشتم که ساختار سیستم بین المللی به هیچ وجه بازتاب دهنده کشورهای انقلابی نیست. روش محافظه کارانه است و منجر به تعادل می شود.
این استاد دانشگاه یادآور شد: در آن زمان عراق خط مقدم درگیری فرهنگی بین جهان عرب و ایران بود و امروز عربستان سعودی مسئول این خط ایدئولوژیکی است. جهان عرب اصلاً فکر نمی کرد ایران می تواند تولید مثل کند. ایالات متحده گفته است که ایران یک کشور انقلابی است و با گذشت زمان خود را بازتولید می کند.
وی افزود: گراهام فولر ، تحلیلگر آمریکایی ، گفت ممکن است کشوری بتواند ایران را اشغال کند ، اما این اشغال پایدار نیست و یک نیروی اجتماعی بالقوه در ایران وجود دارد که جامعه را در برابر تهدید بسیج می کند. به عنوان مثال ، ما دیدیم که چگونه شهید سردار سلیمانی توانست فضای اجتماعی جدیدی ایجاد کند. جوهر جامعه ایران در مواجهه با تهدید مستقیم ژئوپلیتیک بسیج خواهد شد.
دیپلمات سابق ادامه داد: “ما با معاون وزیر امور خارجه به پرو ، آرژانتین و برزیل رفتیم تا پیام مقام معظم رهبری را که در آن زمان رئیس جمهور بود به این کشورها منتقل کنیم و بگوییم که ما طرفدار جنگ نیستیم. اما هیچ یک از روسای جمهور این کشور. کشورها به دلیل فعالیت های سیاسی صدام حسین این پیام را نپذیرفتند.
سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: کشورهای شرق آسیا به دلیل روابط نزدیک با صدام و حمایت آمریکا تمایلی به همراهی با ایران نداشتند. به یاد دارم که به سه کشور سنگاپور ، برونئی و کره جنوبی رفتم و هر سه از صدام حمایت کردند.
“برای اولین بار ، آمریکایی ها سلاح شیمیایی به عراق دادند. اروپایی ها همچنین عراق را تشویق کردند تا به منظور ایجاد درآمد به جنگ ادامه دهد.” آمریکایی ها در طول جنگ تحمیلی از منافقین حمایت کامل کردند. این اقدامات باعث شد تا رهبر معظم انقلاب اعلام کنند که ما نمی توانیم با آمریکا ارتباط برقرار کنیم.
وی افزود: ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی با اعمال تحریم تسلیحاتی علیه ایران از عراق حمایت کردند و در این شرایط ایران از خود دفاع کرد و جنگ تحمیلی باید به عنوان مقاومت اجتماعی شناخته شود.
این استاد دانشگاه در ادامه صدام را یکی از بازیگران رادیکال جهان عرب ارزیابی کرد و گفت: “روابط عراق و آمریکا دیپلماتیک نبود و انقلاب در ایران باعث شد صدام رادیکال محافظه کاری را اتخاذ کند و فضای جهانی را در اشکال محافظه کارانه جدید بازتولید کند. به آرامی
اروپایی ها عراق را به ادامه جنگ تشویق کردند تا درآمد ایجاد کنند
متقی گفت: «در دوران دفاع مقدس تا حضور صدام حسین در ایران ، قطعنامه های شورای امنیت بر اساس آتش بس بود. در این شرایط ، ایران با پوست و استخوان های خود از کشور دفاع کرد. در واقع در آن زمان ، سیستم بین المللی می خواست ایران را تهدید کند ، اما این امر محقق شد ، اما در مرحله دوم ، نتوانست ایران را متوقف کند.
استاد دانشگاه تهران ادامه می دهد: کرین برینتون ، مورخ آمریکایی در کالبد شکافی خود به تاریخ سیاسی انقلاب 1664 انگلیس ، انقلاب 1776 آمریکا ، انقلاب 1789 فرانسه و انقلاب 1917 روسیه می پردازد و می گوید که وضعیت اجتناب ناپذیر انقلاب عالی است. ایران یک انقلاب بزرگ است که دارای ویژگی های ایدئولوژی ، استراتژی ، مشارکت اجتماعی فراگیر و مأموریت محور و الهام بخش است.
جنگ تحمیلی باید به عنوان مقاومت اجتماعی شناخته شود