چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نظریه زلزله شناسان درباره فعال شدن مجدد منطقه مکران

گزارش منتشر شده توسط محققان بین المللی از زلزله 7.8 ریشتری در منطقه سراوان حاکی از آن است که با وقوع این زمین لرزه احتمالا این منطقه دوباره فعال خواهد شد و بر اساس یک سناریوی بدبینانه احتمال وقوع زلزله 9 ریشتری غیرمنطقی نیست و برآوردها نشان می دهد. که او امواج تا 20 متر را ممکن می دانست.

زارع خاطرنشان کرد: در این منطقه در 26 فروردین 1392 زمین لرزه ای در سروان رخ داد که زلزله بسیار بزرگی است و بحث هایی را در بین زلزله شناسان دنیا ایجاد کرد که این زمین لرزه می تواند نشان دهنده بیداری گسیختگی سواحل مکران در منطقه باشد. منطقه فرورانش .بودن؛ زیرا بررسی ها نشان داده است که این زمین لرزه در عمق زیادی بوده و این زمین لرزه در مکانی رخ داده که به نظر می رسد عمق آن بیش از 60 کیلومتر باشد. بنابراین این رویداد با گسلی همراه بود که با زاویه بسیار کم در سواحل مکران رخ داد.

سفران تولید بانک اطلاعاتی سناریوهای سونامی را از دیگر دستاوردهای این طرح مطالعاتی در منطقه مکران برشمرد و یادآور شد: این پایگاه در ایجاد هر نوع سامانه هشدار دهنده سونامی مورد استفاده قرار می گیرد.

به گفته این زلزله شناس، زمین لرزه های مکران عموماً عمق کم 70 کیلومتری از سواحل دریای عرب دارند اما عمق آن تا 80 کیلومتر افزایش می یابد.

استاد پژوهشکده لرزه نگاری پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اینکه زمین لرزه سراوان در 400 کیلومتری حاشیه سواحل چابهار و کنارک قرار دارد و همچنان با گسل های فرورانش ارتباط دارد، گفت: مطالعاتی در این زمینه انجام دادیم. زلزله ای که یک ماه پیش زلزله ای به بزرگی 6 ریشتر رخ داد و گزارشی مبنی بر شناسایی این رویداد لرزه ای (زلزله سراوان) به نام زلزله های ایران، مکران در آمریکا منتشر شد.

وی با اشاره به انجام مطالعات لرزه نگاری در منطقه مکران توسط محققان پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله گفت: این مطالعات اهدافی مانند برآورد تمامی پارامترهای لرزه ای مورد نیاز برای طراحی سازه ها در سواحل مکران، برآورد ارتفاع موج در سواحل مکران را دارد. دوره های مختلف بازگشت، روشی را برای تخمین میزان پیشروی، سرعت و ارتفاع موج در ساحل ارائه کردند و اولین دستورالعمل های ملی را برای طراحی سازه ها برای اثرات سونامی ارائه کردند.

وی با تاکید بر اینکه زلزله شناسان خواهان تکه تکه شدن گسل های منطقه غرب مکران هستند، ادامه داد: این پهنه لرزه خیز یکی از مناطق مهم تولید انرژی زمین گرمایی پاک و تجدیدپذیر است.

absnews

زارع آغاز مطالعات این پژوهشکده در منطقه مکران را مربوط به سال های 73 و 74 عنوان کرد و یادآور شد: این منطقه محل وقوع زمین لرزه های بزرگ فرورانش از جمله زلزله سال 45 بوده است که این منطقه حد فاصل منشورهای صعودی مکران است. شمال دریای عرب و این مرز شروع فرورانش است، تخمین زده می شود بیش از 30 تا 100 کیلومتر از ساحل فاصله داشته باشد و اگر در این مرز گسستی ایجاد شود، باید با سونامی شدید مواجه شود. این کار را انجام دهید، زیرا در 28 نوامبر 1945 و دسامبر 1324 در نزدیکی مرز ایران و پاکستان شاهد یک سونامی بزرگ بودیم.

وی ادامه داد: حرکت به سمت شمال و فرورانش لیتوسفر اقیانوسی عمان در زیر صفحه ایران با زاویه بسیار کم عمق و سرعت بالا باعث کوهزایی و بالا آمدن فعال این منطقه شد به طوری که زنجیره کوه ها چین خورده و پر از سنگ کره های ساحلی است. . این گسل در امتداد منطقه ساحلی مکران در بلوچستان و در سواحل سند پاکستان ایجاد شده است.

زارع افزود: این منطقه نسبت به منطقه زاگرس لرزه خیزی کمتری از خود نشان می دهد، زیرا اطلاعات لرزه ای این منطقه نشان می دهد که تعداد زمین لرزه ها از غرب پهنه گسل «میناب» رخ داده است و هر چه بیشتر گسل را به سمت گسل انتقال دهیم. شرق تعداد زمین لرزه ها کاهش می یابد، اما آنچه برای منطقه ای که زمین لرزه در آن به طور جزئی رخ می دهد (رشته کوه مکران) حائز اهمیت است، وقوع زمین لرزه های قابل توجهی با بزرگی حدود 8 ریشتر در این منطقه است و برخی برآوردها نشان می دهد که این منطقه نیز توانایی دارد. زلزله های بزرگتر از 8

وی زمین لرزه های 978 و 1008 میلادی در سیراف ایران را از دیگر زلزله های تاریخی منطقه مکران نام برد و افزود: زمین لرزه 1524 سواحل هندوستان، زلزله 1851 مکران از دیگر رخدادهای لرزه ای این منطقه و پس از آن زلزله بزرگ است. 28 نوامبر. سال 1945 با بزرگای 8.1 ریشتر رخ داد و گفته می شود این واقعه تا 4000 کشته برجای گذاشته و در نزدیکی سواحل ایران رخ داده است. متأسفانه اطلاعات کمی در مورد قسمت غربی این واقعه 1945 داریم.

استاد پژوهشگاه لرزه نگاری و پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به تاثیرات مطالعات لرزه ای در دستیابی به این اهداف، افزود: عدم قطعیت ها در برآورد خطر زلزله و سونامی به دو دسته ذاتی و شناختی تقسیم می شود. مانند نرخ لغزش گسل و دوره بازگشت لرزه ای، عمق شروع و پایان گسیختگی، تقسیم بندی گسل، الگوی تکرار زلزله و شیب گسل.

در این وبینار دکتر مهدی زارع استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله نیز منطقه مکران را منطقه ای نزدیک به مرزهای عربستان سعودی، هند و اوراسیا دانست. و سایر صفحات میکروفیبر

وی افزود: در این مقاله بیان شد که سازوکار این زمین لرزه مکانیزم کششی بوده و از سارا تا کویت زلزله سراوان را لرزاند و سناریوهای مختلفی ارائه شد که پس از این گزارش گزارش دیگری از سوی محققان خارجی درباره گسل انجام شد. منتشر شده در اولین بار بود که سناریویی ارائه شد که در آن اگر کل گسل ساحلی مکران در یک رویداد لرزه‌ای دچار گسیختگی شود، می‌توان انتظار زلزله 9 ریشتری را داشت که سناریویی بدبینانه است.

زارع آخرین زمین لرزه و سونامی در منطقه مکران را در سال 45 ذکر کرد و گفت: به نظر می رسد و محاسبات نشان می دهد که در برخی از مناطق مکران ارتفاع امواج ناشی از سونامی به 10 تا 15 متر می رسد که این همان ارتفاع است. موج در هنگام زلزله این در سال 1945 بود و در آینده، با توجه به سناریوی بدبینانه، ایجاد ارتفاع موج تا 20 متر با برآوردهای فعلی غیرمنطقی نخواهد بود.

زارع ادامه داد: بزرگترین زمین لرزه ای که تاکنون در فلات فارس و منطقه مکران ثبت شده، زلزله ای است که در 6 آبان 1344 به بزرگی 8.1 ریشتر رخ داد و خوشبختانه این زمین لرزه به دلیل داشتن جمعیت کم، جان عده کمی را به همراه داشته است. تراکم اما این زمین لرزه باعث رانش زمین در امتداد سواحل دریای عرب شد و چهار آتشفشان بزرگ گلی را از آب خارج کرد.

زلزله‌پژوه پژوهشگاه زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله‌شناسی به بیان رویدادهای لرزه‌ای تاریخی منطقه مکران پرداخت و گفت: زمین‌لرزه شمال پاکستان در سال 326 قبل از میلاد یکی از این رخدادهای لرزه‌ای مکران و زلزله‌ای بود که سپاهیان اسکندر مقدونی بر اثر آن ناکام ماندند. سونامی .

وی خاطرنشان کرد: با وقوع زمین لرزه های اخیر در فلات ایران هر لحظه زلزله بزرگی در انتظار است که منطقه را تکان دهد.

زارع گفت: لرزه خیزی مکران و وقوع زمین لرزه هایی مانند سراوان به بزرگی 7.8 ریشتر، گوهران بشاگرد در 21 اردیبهشت با بزرگای 6.5 و وقوع 5 زمین لرزه d با بزرگی 5 ریشتر از دلایل اصلی فعال شدن مجدد این شهر است. این منطقه

به گزارش ای بی اس نیوز دکتر محمد زعفرانی استاد پژوهشگاه زلزله شناسی مهندسی زلزله و پژوهشگاه زلزله شناسی در سمینار بررسی لرزه خیزی سواحل مکران برای برآورد خطر لرزه ای که توسط این پژوهشکده به صورت آنلاین برگزار شد، گفت: رویکرد سنتی مبتنی بر سناریو از سال 1940 در مهندسی زلزله و مهندسی سونامی” و “رویکرد احتمالی جدید از سال 1970 در مهندسی زلزله و در دهه 2000 در مهندسی سونامی” معرفی شد. برای شتاب موج و ارتفاع موج، در نظر گرفتن تاثیر مهم است. رخدادهای لرزه ای کم تا زیاد و حساسیت نتایج را نسبت به انتخاب های تیم تحلیل ریسک کاهش می دهد.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *