به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; یکی از مهمترین جنبه های مدیریت منابع آب زیرزمینی توجه به مسائل زیست محیطی به ویژه با توجه به تغییرات کیفی و فیزیکی سفره های زیرزمینی است. فرونشست یکی از مشکلات جبران ناپذیر سفره زیرزمینی است که اگرچه در محیط اشباع سفره های زیرزمینی روند طبیعی دارد، اما عدم مدیریت منابع آب زیرزمینی نقش مهمی در تشدید آن دارد.
مدیریت ضعیف آب های زیرزمینی؛ دلیل اصلی افزایش شدت فرونشست است
بیت الهی با اشاره به اینکه این اقدامات در کشور ما با هزینه بسیار کم قابل انجام است، خاطرنشان می کند: به عنوان مثال می توان با بودجه ای که برای ساخت سد در نظر گرفته شده، هزاران پروژه آبخوان برای تزریق مصنوعی آب به آب های زیرزمینی انجام داد. به سادگی یک تراشه را در فاصله چند مایلی روی زمین قرار دهید تا آب اضافی ناشی از سیل و بارندگی را به آب های زیرزمینی منتقل کند.
همچنین طبق بررسی های انجام شده تنها یک درصد از اعتبارات صرف مدیریت آب های زیرزمینی شده است و این در حالی است که 55 درصد آب مورد نیاز کشور از طریق آب های زیرزمینی تامین می شود و این عدم تخصیص مناسب منابع و اعتبارات برای حفاظت از سفره های زیرزمینی نقش موثری دارد. پدیده فرونشست زمین در کشور رخ داده است.
بررسی ها نشان می دهد که پدیده فرونشست در 609 دشت و 31 استان کشور به جز استان گیلان و از بین استان های کشور، تهران با 24 سانتی متر در سال، اصفهان با 18 سانتی متر، کرمان با 16 سانتی متر و خراسان رضوی با 15 سانتی متر در سال رخ می دهد. در خط مقدم رکود در کشور قرار دارد. همچنین طبق بررسی های انجام شده، ۲۸ میلیون نفر در کشورمان در «مناطق با خطر جدی فرونشست» زندگی می کنند و ۸.۵ میلیون واحد مسکونی در مناطق (مناطق) مستعد فرونشست قرار دارند.
absnews
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه اگر جلوی این وضعیت گرفته نشود، اتحاد آبخوان جبران نمی شود، بیان می کند: آمارها نشان می دهد در سال 1390 حدود 120 میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی استفاده کرده ایم که به این معناست که اگر کل کشور ذخایر 500 میلیارد مترمکعبی، در حال حاضر حدود یک چهارم این ذخایر آبی را مصرف کرده ایم که باید برای نسل های آینده حفظ کنیم.
درباره این فایل بیشتر بدانید:
آزمایش های موفق جهانی در کنترل افتادگی با تغذیه مصنوعی
یکی دیگر از دلایل بروز پدیده فرونشست در کشور عدم توجه به دانش آمایش سرزمین و بارگذاری صحیح و دقیق صنعت، کشاورزی و سایر زیرساخت ها است که فشار زیادی را بر آب های زیرزمینی تحمیل کرده است. درباره ی آن علی بیت اللهی رئیس مهندسی زلزله شناسی و مدیریت ریسک مرکز تحقیقات راه و شهرسازی برآوردها: حدود 60 درصد آب و هوای کشور ما مناطق خشک و نیمه خشک است و میزان آب جاری کشور ما بسیار کم است و مجبور شده ایم برای تامین آب به آب های زیرزمینی فشار بیاوریم. ناهماهنگی صنایع نیز بر کسری مخازن آب زیرزمینی تأثیر گذاشته است. متأسفانه 85 درصد از سایت های آب صنعتی کشور ما در مناطق خشک یا خیلی خشک بارگیری می شوند. ناکارآمدی در کشاورزی و صنعت ناشی از ناآگاهی سیاست گذاری، عدم توجه به دانش روز و عدم آینده نگری است.
یکی از مهم ترین دلایل پدیده فرونشست در کشور عدم مدیریت صحیح آب های زیرزمینی در کشور است. درباره ی آن جهانگیر عابدی کوپایی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان می گوید: «تقریباً 77 درصد فرونشست ها به دلیل برداشت نادرست از آب های زیرزمینی مربوط به فعالیت های انسانی است.
یکی از مهمترین راهکارهای پیشگیری و درمان پدیده فرونشست و کنترل سطح آب های زیرزمینی که در اسناد و قوانین جمهوری اسلامی تصریح شده اما مورد غفلت قرار گرفته است، تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی با آبخیزداری و آبخوان داری است. که خوشبختانه نمونه های موفقی هستند. در کشورهای مختلف جهان وجود دارد. درباره ی آن دکتر علی بیت الله گفت: در دشت توکیو ژاپن، میزان فرونشست در سال 1965 بیش از 12 سانتی متر در سال بود، اما با اقداماتی مانند کنترل استفاده از منابع آب زیرزمینی و تزریق مصنوعی آب در سفره های زیرزمینی (با اجرای آبخیزداری)، کنترل شد. کشت و تغییر روش های کشاورزی تعداد فرونشست ها در حال حاضر به صفر رسیده است. در شانگهای و تیانجین چین، رانش زمین با استفاده از همین روش ها متوقف شد.