وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: باید انحصار از بازار لوازم خانگی برداشته شود و به سمتی برویم که ضمن رقابتی شدن صنایع، فرصت انتخاب و رقابت پذیری محصولات ایرانی را با رعایت مناسب به مردم بدهیم. تعرفه ها، می توانند مجوز واردات لوازم خانگی را دریافت کنند.
به گزارش ای بی اس نیوز، عباس علی آبادی در حاشیه بازدید از نمایشگاه لوازم خانگی اظهار کرد: هدف ما از مدیریت حوزه کسب و کار حمایت از تولید است. اما حمایت از تولید به این معنا نیست که رقابت از آنها کنار گذاشته شود. ما باید به سمتی حرکت کنیم که به مردم فرصت انتخاب بدهیم و در عین حال صنایع را رقابتی تر کنیم.
وی افزود: بنابراین فکر میکنم در آینده مسیر ما به گونهای نباشد که به لوازم خانگی به عنوان انحصار نگاه کنیم. این فضا برای مردم وجود دارد که با رعایت تعرفه های مناسب، مجوز واردات لوازم خانگی، محصولات ایرانی را انتخاب و رقابتی کنند.
به گفته این مسئول، صنعت لوازم خانگی به جایگاهی رسیده است که امکان رقابت با محصولات خارجی را از نظر کیفی و کمی فراهم می کند.
لازم به ذکر است که واردات لوازم خانگی از سال 1396 ممنوع شده و در حال حاضر اکثر محصولات خارجی موجود در بازار بصورت قاچاق و با ضمانت های نادرست به فروش می رسد. بر اساس مصوبه اولیه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال 1396 و تمدید آن، ممنوعیت واردات لوازم خانگی تا اواخر دهه 1400 ادامه داشت، اما این مصوبه هر سال تمدید می شد.
موافقان و مخالفان در این باره چه می گویند؟
در مجموع در این سال ها آزادسازی واردات لوازم خانگی با مصوبات و مخالفت هایی مواجه شد. طرفداران آزادسازی واردات لوازم خانگی بر این باورند که این ممنوعیت ها حق انتخاب مصرف کننده را محدود کرده و به طور مشخص، حقوق مصرف کننده در چنین تصمیماتی نادیده گرفته شده است. علاوه بر این عدم رقابت بین تولیدکنندگان داخلی و خارجی در آینده منجر به انحصار صنعت لوازم خانگی شده و این صنعت را شبیه به وضعیت صنعت خودرو خواهد کرد و محصولات ایرانی رشد و ارتقای کیفی لازم را تجربه نخواهند کرد.
حامیان آزادسازی واردات لوازم خانگی میگویند در این قانون حقوق مصرفکنندگان لحاظ نشده است، اما مخالفان معتقدند تولیدکنندگان ایرانی از شرایطی که تولیدکنندگان خارجی برای رقابت با آنها دارند، بهره نمیبرند.
از سوی دیگر، مخالفان آزادسازی واردات لوازم خانگی بر این باورند که تجربیات کشورهای دیگر نشان می دهد که برای بلوغ یک صنعت باید حداقل چند سال از آن حمایت کرد تا تولید داخلی به مرز رقابت برسد. . آنها همچنین استدلال میکنند که برای رقابت تولیدکنندگان داخلی با خارجیها، باید زمینه بازی برابر از نظر تامین مالی ارزان، تامین کافی مواد اولیه و غیره تضمین شود. اما امروز دیگر این شرایط برای خدمتگزاران وجود ندارد. نکته دیگر اینکه مخالفان واردات معتقدند واردات محصول نهایی عمق تولید داخلی را کاهش می دهد و واردات باید با انتقال فناوری همراه باشد تا به بهبود وضعیت تولید در کشور کمک کند.
انتهای پیام