یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

حرکت انرژی طلایی ایران و روسیه

در سفر وزیر نفت به روسیه موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مهمترین آنها اقدامات ملموس دو کشور برای ایجاد هاب گازی در خلیج فارس بود.

به گزارش ای بی اس نیوز، وزیر نفت به عنوان رئیس بخش ایرانی کمیسیون عالی همکاری های مشترک جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با دعوت الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه و رئیس بخش روسیه دعوت شد. این کمیسیون با هدف توسعه روابط دوجانبه و شرکت در مجمع بین المللی هفته انرژی روز چهارشنبه وارد مسکو شد.

جواد اوجی در بدو ورود به روسیه هدف اصلی این سفر را پیگیری تفاهم‌نامه‌ها، قراردادها و پروژه‌ها با شرکت‌های روسی و استفاده از ظرفیت هفته انرژی روسیه برای پیشبرد برنامه‌های سرمایه‌گذاری در نفت و نفت ایران اعلام کرد. صنعت گاز : ایران و روسیه می‌توانند با استفاده از ظرفیت‌های مشترک تحریم‌ها علیه دو کشور را ناکارآمد کرده و تأثیر زیادی بر بازار جهانی انرژی داشته باشند.

به گفته وی، طی دو سال گذشته برنامه های سرمایه گذاری برای افزایش تولید نفت و گاز انجام شده و ظرفیت پالایشی به ارزش 12 میلیارد دلار به بهره برداری رسیده است. و تولید گاز، برنامه های دقیقی را تدوین کرده اند. با استفاده از ظرفیت سرمایه گذاری داخلی و خارجی، خبرهای خوبی برای ملت ایران و مصرف کنندگان انرژی جهان خواهیم داشت.

اعلام آمادگی روسیه برای همکاری های جدید با ایران

اما موضوع مهمی که در حوزه انرژی مطرح شد، اقدامات عملی با هدف ایجاد هاب گازی ایران و روسیه در خلیج فارس بود. اوجی در دیدار با الکسی میلر، مدیرعامل گازپروم، چشم انداز تقویت مبادلات انرژی ایران و روسیه و ایجاد کریدورهای گازی از طریق کشورهای همسایه در چارچوب همکاری های منطقه ای را مثبت ارزیابی کرد و به دیدگاه های مثبت روسای جمهور ایران اشاره کرد. جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در زمینه ایجاد هاب گاز در جنوب ایران مستلزم انجام اقدامات عملی برای ایجاد هاب گازی بین ایران و روسیه در ساحل شمال خلیج فارس بود.

در این نشست مدیرعامل گازپروم با اشاره به روند رو به رشد روابط تهران و مسکو از آمادگی این شرکت برای همکاری های جدید با ایران خبر داد.

اوجی در سخنرانی خود در مجمع بین‌المللی «هفته انرژی روسیه» با اشاره به اظهارات اخیر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه درباره روابط مطلوب تهران و مسکو و تلاش برای توسعه آن به هر طریق، گفت: به عنوان رئیس انرژی ایران، کمیسیون مشترک ایران و روسیه برای همکاری های اقتصادی ما علاوه بر تلاش برای گسترش همکاری های راهبردی در زمینه های مختلف انرژی، از همکاری بین تمامی وزارتخانه ها، سازمان ها و شرکت های ایران و روسیه حمایت می کنیم. امروز یک فرصت تاریخی پیش روی هر دو کشور قرار گرفته و دو طرف بیش از هر زمان دیگری به هم نزدیک شده اند.

وی با تاکید بر اینکه بزرگ‌نمایی تحریم‌های ناعادلانه ایران و روسیه در بسیاری از زمینه‌ها باعث تقویت دو کشور شده است، گفت: ما این تحریم‌ها را فرصتی بزرگ و تاریخی برای نزدیک‌تر شدن در همه ابعاد می‌دانیم و معتقدیم باید از این فرصت‌ها استفاده کنیم. فرصت ها و ایجاد نظم جدید، ایجاد تعاملات اقتصادی. رویداد “هفته انرژی روسیه” یکی از آن فرصت هایی است که امیدوارم در آن به نتایج قابل توجهی دست یابیم. از آنجایی که تحریم ها مانع پیشرفت و رشد اقتصادی ایران نشد و در سه ماهه اول سال 1402، بخش نفت و گاز ایران رشد 19.8 درصدی را در شرایط تشدید تحریم های ظالمانه و فشار حداکثری به ثبت رساند.

وزیر نفت با تاکید بر اینکه همکاری‌های روسیه و ایران به منافع اقتصادی محدود نمی‌شود، تصریح کرد: این روابط همچنین موجب تقویت درک متقابل می‌شود و می‌تواند به ثبات منطقه و جهان کمک کند و زمینه را برای همکاری‌های بیشتر در سایر بخش‌ها فراهم کند. همکاری دو طرف می تواند چالش های موجود را برطرف کند و فرصت های جدیدی ایجاد کند که در نهایت به ایران و روسیه و همچنین جامعه بین المللی کمک خواهد کرد.

به گفته وی، ایران از طریق 1880 کیلومتر مرز دریایی خود از دریای عرب و خلیج فارس به آب های آزاد جهان متصل است. امتیازی که بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت و فرآورده های نفتی از آن برخوردار نیستند و برای صادرات و فروش نفت و فرآورده های نفتی به آن نیاز مبرم دارند. این موضوع و برخورداری از دانش فنی، ایران را به کشوری جذاب برای سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز تبدیل کرده است که با برخورداری از ارتشی با ثبات و قدرتمند سیاسی و پشتیبان سازوکارهای قانونی، امنیت سرمایه را برای سرمایه گذاران تامین می کند، در حالی که سبک قراردادهای ایرانی در این منطقه جذابیت های زیادی را برای سرمایه گذاران به همراه دارد.

صادرات 9 میلیون دلاری کاتالیزور ایران به روسیه در راستای همکاری های دوجانبه

علاوه بر این، همانطور که احمد اسدزاده معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت اعلام کرد، یک شرکت دانش بنیان ایرانی در نیمه اول سال 1402 حدود 9 میلیون دلار انواع کاتالیزورها را به روسیه صادر کرد تا صنعت نفت و گاز روسیه را تامین کند. ارزش صادرات کاتالیست به روسیه در سال گذشته 8 میلیون دلار بوده است که تجارت امسال نشان دهنده روند رو به رشد صادرات این محصولات ایرانی به روسیه است.

روسیه در مطالعات توسعه 3 میدان نفتی ایران مشارکت دارد

بر اساس مذاکرات ایران و روسیه، در خصوص مشارکت روسیه در مطالعات توسعه سه میدان ایران تبادل نظر شد و مذاکرات جدی بر سر موضوع تبدیل ایران به مرکز گاز صورت گرفت. در سفر وزیر نفت به مسکو، درخواست‌هایی از سوی شرکت‌های روسی برای سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی ایران نیز دریافت شد و به گفته مسئولان، در حال حاضر در حال رسیدگی است.

در این دیدار طرفین در خصوص مسائل نشست آتی این کمیسیون که قرار است ماه آینده (آبان تا آذر) در تهران برگزار شود، بحث و تبادل نظر شد.

همچنین در این دیدار یادداشت تفاهم همکاری در زمینه مطالعات در حوزه نفت و گاز بین موسسه مطالعات بین المللی انرژی ایران و بنیاد کنگره روسیه امضا شد. این دو موسسه مطالعاتی و تحقیقاتی در ابتدا طرح های همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی را از نظر اجرایی مطرح کردند و سودمندی آنها را بررسی و اظهار نظر کردند.

با امضای یادداشت تفاهم بین این نهاد و بنیاد «روسکنگره»، گروه هم‌اندیشی و نظارت بر زمینه‌های همکاری دوجانبه تشکیل می‌شود و بر اساس مفاد این پروتکل، این نهاد و بنیاد «روسکنگره» در تعامل دوجانبه، طرح‌های مؤثری برای افزایش مبادلات انرژی ایران و روسیه روی کاغذ خواهد آورد و راهکارهای عملیاتی برای تحقق آنها پیشنهاد خواهد شد.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *