اخبار سیاسی روز

بررسی وضعیت مالی دانشگاه ها در اتاق فکر مرکز الگوی پیشرفت

رئیس مرکز چرخه نوآوری مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایران و عضو مؤسسه علمی مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایران با حضور در نشست اندیشکده مرکز پیشرفت به بررسی چهار سیاست سیاست، اجرا و نظارت بر توسعه علمی.

absnews

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: تامین مالی دانشگاه های آمریکا از طریق خیریه ها، بنیادها، کمک ها و درآمدهای دانشگاه و محققین بالغ بر 90 میلیارد دلار است که توسط نهادهای علمی و فناوری آمریکا تزریق می شود. موسسات وابسته در ایالات متحده.” بورسیه ها نیز در قالب شهریه به موسسات آموزش عالی بازگردانده می شود.

معاون وزیر علوم در امور بین الملل گفت: جایگاه شورای عالی نوبت در روند توسعه فناوری مشکلات مالی را تشدید کرده است. علاوه بر این، دخالت بیش از حد شورای عالی انقلاب فرهنگی در مسائل دانشگاه های کوچک و نظام آموزش عالی از دیگر نقاط ضعف نظام آموزش عالی است. جایگاه شورای عالی عطف و شورای عالی انقلاب فرهنگی برای بهبود روند فعلی بسیار مهم است. مقام معظم رهبری، رئیس جمهور و اساتید دانشگاه نیز از شورای عالی انتظار دارند که سطح خود را از پایین ترین سطح فعلی به بالاترین حد ممکن برساند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم پایه ادامه داد: هندسه موسسات علم و فناوری در ایران و آمریکا بسیار متفاوت از یکدیگر است. لایه میانجی بین موسسات علم و فناوری در ایران بسیار بزرگتر از موسسات علمی در ایالات متحده است. در عین حال بودجه این موسسات در آمریکا کاملا مشخص و کلان است. این بودجه 90 میلیارد از 4400 میلیارد دلار کل بودجه این کشور است. این رقم نشان می دهد که حدود دو درصد از کل بودجه ایالات متحده به بخش علم و فناوری اختصاص دارد. مؤسسات علمی در ایالات متحده دارای ویژگی هایی مانند بودجه خاص، نهادهای واسطه کمتر و مأموریت های خاص هستند. در حالی که هندسه موسسات علم و فناوری در ایران بسیار شلوغ تر و کارآمدتر و با بودجه های بسیار کمتر است.

وی گفت: یکی از نقاط ضعف دانشگاه های ایران عدم رقابت و عدم پرداخت بودجه در قالب رقابت و عملکرد دانشگاه ها است. در سال 1400 دولت باید حدود 27 هزار میلیارد تومان به دانشگاه ها و پژوهشگاه ها پرداخت می کرد که هنوز پرداخت نشده است. این معادل یک میلیارد دلار در بودجه یک دانشگاه کوچک در بریتانیا است. ایران در مقایسه با دانشگاه های انگلستان هزینه زیادی برای دانشگاه ها پرداخت نمی کند.

رئیس اتاق فکر چرخه نوآوری مرکز پیشرفت الگوی اسلامی ایران خاطرنشان کرد: در نظام تامین مالی کلان با چالش هایی مانند عدم حضور بخش خصوصی برای رقابت کیفی با دانشگاه ها، پایین بودن شهریه دانشگاه ها و … مواجه است. فقدان یک سیستم رقابتی در پرداخت های عمومی ارتش و نیروی انتظامی ممکن است مهمترین نهادهایی باشند که به دانشگاه ها دستور تحقیق می دهند و درآمد دانشگاه ها را افزایش می دهند، اما این موسسات این کار را از طریق موسسات تحقیقاتی خود انجام می دهند.

افتخاری خاطرنشان کرد: چالش های نظام تامین مالی نظام آموزشی و پژوهشی دانشگاه های ایران شامل ابزارهای مالی محدود به ابزارهای دولتی و پایین بودن سهم بودجه های غیررقابتی نسبت به بودجه های رقابتی است.

سالار عاملی با ابراز تأسف بیان کرد: در کشور ما نیازی به علم و دانش در بین کارکنان دولت نیست. از استاندار و فرماندار گرفته تا صدا و سیما و امام جمعه خود را توانمند می دانند و نیازی به کسب دانش جدید ندارند. گویی مقامات ایرانی فریاد می زدند که نیازی به علم و دانش نیست. نقش دولت در نظام ملی فناوری به ویژه در خرید فناوری دولتی ضعیف است و این موضوع بر نظام مالی دانشگاه ها تأثیر گذاشته است.

وی ادامه داد: در سال 2018 حدود 50 میلیارد دلار از سوی موسسات خیریه آمریکایی به دانشگاه ها کمک شد و مجموع بودجه پژوهشی موسسات علمی و فناوری دانشگاه های آمریکا 84 میلیارد دلار بود، اما تامین مالی در ایران کاملا متفاوت است. شرق . شهریه های دریافتی از دانشجویان، علاوه بر بودجه دولتی، شامل بودجه دانشگاه نیز می شود. تعداد کمی از دانشگاه ها کمک های مالی دریافت می کنند که نقش بسیار کمی در بودجه آنها دارد. وقف نهادی نیز در دانشگاه ها بسیار کم است. بودجه های مالی دانشگاه نیز در قالب سازوکارهای غیرمستقیم به دو صورت می آید. یکی به صورت شهریه ای است که از دانشجویان دریافت می شود و دیگری بودجه ای است که به عنوان پژوهش دریافت می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطرنشان کرد: در اکثر دانشگاه های اروپایی بر خلاف دانشگاه های آمریکا، استرالیا و انگلیس، دانشجویان شهریه ای دریافت نمی کنند، اما مرکز، محلی و اتحادیه اروپا، دانشگاه های این کشورها را تامین مالی می کنند. اتحادیه اروپا، تحت برنامه ای به نام Horizon، به صورت رقابتی حدود 85 میلیارد یورو به دانشگاه های اروپایی تزریق کرده است و انتظار می رود بین سال های 2021 تا 2027، 100 میلیارد یورو اضافی را به دانشگاه های اروپایی تزریق کند.

در بخشی دیگر از این نشست حسین سالار آملی، مدیر موسسه چرخه نوآوری مرکز پیشرفت الگوی اسلامی ایران گفت: من با بسیاری از صحبت های دکتر افتخاری موافقم. تقسیم کار ناکافی و عدم استقلال دانشگاه ها از جمله مشکلاتی است که تاکید می کنم. پرداخت کمک هزینه تحصیلی به دانشجویان از سوی صندوق مربوطه کمکی به دانشگاه ها و دانشجویان است، اما من نگران حذف برخی از افرادی هستم که توانایی بالایی ندارند اما تمایل زیادی برای ادامه تحصیل در دانشگاه دارند.

به گزارش ای بی اس نیوز، ایمان افتخاری در چهل و نهمین نشست از سلسله نشست های چالشی مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایران، اظهار کرد: تدبیر شماره 11 الگوی پیشرفت بر «نوآوری چند رشته ای و میان رشته ای به منظور پاسخگویی به نیازها و نیازها تاکید دارد. حل مشکلات اساسی جامعه و استفاده از سیستم های تصمیم گیری و اجرایی ظرفیت علمی کشور.

وی در پایان خاطرنشان کرد: حرکت به سمت تدبیر شماره 11 بدون توجه به آسیب شناسی های انجام شده به تعویق می افتد و این تدبیر در حد حرف باقی می ماند.

دخالت بیش از حد شورای عالی انقلاب فرهنگی در پرونده های خرد دانشگاه ها یکی از نقاط ضعف نظام آموزش عالی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا