رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت از تسهیل در روند صدور مجوز فروش دخانیات انتقاد کرد و با اشاره به نامه وزیر بهداشت به وزیر صمت گفت: در نامه، دو موضوع کلیدی ممنوعیت فروش محصولات دخانی در فروشگاه های زنجیره ای و ممنوعیت فروش محصولات دخانی الکترونیکی است.
مهندس بهزاد ولی زاده در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی گفت: وزارت بهداشت در سال 1386 بخشنامه ای را بر اساس ماده 7 قانون جامع مبارزه با دخانیات در ستاد کل کشور و با تصویب رئیس جمهور وقت تصویب کرد که بر اساس آن تنها سه دسته سوپرمارکت ها، خواربارفروشی ها و سقط جنین. فروشندگان مجاز به خرده فروشی محصولات تنباکو بودند. در واقع، طبق این ماده قانونی، صدور مجوز برای فروش محصولات دخانی توسط وزارت حریم خصوصی منوط به تایید اداره کل کنترل دخانیات و صدور مجوز فروش برای محصولات مجاز تعیین شده در دفتر مرکزی است. توسط وزارت حفاظت از حریم خصوصی تضمین می شود.
- 1 درخواست وزارت حریم خصوصی برای فروش سیگار در فروشگاه های زنجیره ای
- 2 ممنوعیت فروش دخانیات در فروشگاه های زنجیره ای
- 3 کنترل ناکافی فروش مجاز تنباکو
- 4 300000 اتحادیه فروش دخانیات در کشور وجود دارد
- 5 انتقاد از تسهیل فرآیند مجوز فروش دخانیات
- 6 نگرانی در مورد فروش سیگار در نزدیکی مدارس
- 7 واردات مخفیانه سیگارهای الکترونیکی
- 8 نوشته های مرتبط:
درخواست وزارت حریم خصوصی برای فروش سیگار در فروشگاه های زنجیره ای
وی افزود: این روند سالها اجرا میشد تا اینکه موضوع فروش دخانیات در فروشگاههای زنجیرهای از سوی وزارت حراست مطرح شد تا این مراکز در فهرست فروشگاههای زنجیرهای قرار بگیرند. زیرا معتقدند این نوع فروشگاه ها به لطف وجود صندوق و قانونی بودن می توانند محصولات دخانی را به فروش برسانند.
وی با اشاره به اینکه در خرده فروشی فرآورده های دخانی، سازمان مبارزه با دخانیات کشور تصمیم می گیرد که چه دسته هایی این کار را انجام دهد، تصریح کرد: در ابتدای مرداد ماه امسال با توجه به چالش هایی که در سطح اجرا با آن مواجه بودیم، وزیر بهداشت و درمان این کار را انجام داد. به عنوان رئیس ستاد مبارزه با دخانیات کشور با ارسال نامه ای به وزیر صمت خواستار حمایت از قانون و مصوبات ستاد ملی مبارزه با دخانیات شد. در این نامه به دو موضوع کلیدی، ممنوعیت فروش محصولات دخانی در فروشگاه های زنجیره ای و ممنوعیت فروش محصولات دخانی الکترونیکی مورد تاکید قرار گرفت.
وی افزود: این نامه به نهادهای نظارتی کشور کپی شده و مکاتباتی در حمایت از این نامه توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اتاق اصناف ایران و ستاد صنایع دخانیات انجام شده است. حوزه بازرسی از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور به منظور تشکیل تیم های مشترک و تشدید اقدامات نظارتی بر دخانیات و اعمال قوانین و مقررات از سوی معاون وزیر بهداشت به عنوان دبیر ستاد مبارزه با دخانیات کشور ابلاغ شد.
ممنوعیت فروش دخانیات در فروشگاه های زنجیره ای
ولی زاده با تاکید بر اینکه فروشگاه های زنجیره ای مجاز به فروش محصولات تنباکو نیستند، تصریح کرد: در صورتی که این مراکز به عنوان رده های مجاز تعیین شوند، این موضوع باید در ستاد ملی تایید و مجوز فروش در این فروشگاه ها از طریق دفتر مرکزی صادر شود. با این حال ستاد با این موضوع موافق نیست و این مشکل را در مکاتبات و مصوبات خود اعلام کردیم.
وی با بیان اینکه چرا ستاد ملی مبارزه با دخانیات با فروش مواد دخانی در فروشگاه های زنجیره ای مخالف است، گفت: فروشگاه های زنجیره ای مکان هایی هستند که اکثر مردم با خانواده برای خرید به آنجا مراجعه می کنند و این فروشگاه ها محیطی بدون دخانیات دارند و ما این کار را انجام می دهیم. من نمی خواهم این محیط آلوده شود. زیرا ممکن است ابعاد تبلیغاتی با هدف کودکان داشته باشد که در نهایت منجر به افزایش رواج مصرف و دسترسی خواهد شد.
کنترل ناکافی فروش مجاز تنباکو
ولی زاده ادامه می دهد: از سوی دیگر نظارت خاصی بر سایر مراکزی که در رده های تعیین شده برای فروش دخانیات فعالیت می کنند وجود ندارد و تا زمانی که سازمان جهانی انجام نشود، لینک دیگری به لینک های معیوب قبلی اضافه شود، اصلا منطقی نیست. متاسفانه حاشیه سود کلان حاصل از فروش این محصولات اکثر مراکز را به سمت فروش محصولات دخانی سوق می دهد.
وی افزود: این مشکل البته از ضعف اجرای قوانین ناشی می شود، زیرا در ماده 48 قانون الحاق، علاوه بر کالا، مواد خاصی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2) اضافه شده است. تاکید شد که هزینه های اضافی برای خدمات مضر برای سلامت اعمال شود. اما تاکنون هیچ گونه خدمات مضر برای سلامت از جمله مراکز فروش دخانیات در این قانون وارد نشده است، به طوری که با توجه به الزام به پرداخت مالیات ناشی از فروش محصولات دخانی، با کاهش حاشیه سود این خدمات، تمایل به فروش چنین محصولاتی کاهش خواهد یافت.
300000 اتحادیه فروش دخانیات در کشور وجود دارد
ولی زاده گفت: در مورد فروشگاه های زنجیره ای بحث قانون است که تناقض دارد و بحث افزایش دسترسی است. در حال حاضر 300 هزار واحد فروش محصولات دخانی داریم و پورتال ملی مجوز این بحث را تسهیل کرده است و متاسفانه اگر مرکز دیگری بخواهد دخانیات بفروشد به راحتی می تواند درخواست خود را ثبت کند و مجوز فعالیت دخانیات را بگیرد.
انتقاد از تسهیل فرآیند مجوز فروش دخانیات
وی افزود: این در حالی است که پیش از این اتحادیه ها موظف به رعایت نکاتی از جمله ممنوعیت فروش محصولات دخانی زیر 18 سال، ممنوعیت فروش سیگار و فرآورده های قاچاق، فاصله گرفتن از مراکز آموزشی بودند. ، و غیره. با خوداظهاری در خصوص اجرای آیین نامه صدور پروانه فروش و عدم مغایرت می توانستند نسبت به اخذ مجوز اقدام کنند اما اکنون این موارد در پرتال ملی مجوز دیده نشده است که جای توجه ویژه دارد.
نگرانی در مورد فروش سیگار در نزدیکی مدارس
وی تاکید کرد: زمانی که مرتکب تخلف می شود و اقدام به فروش سیگار، قاچاق سیگار و فروش تنباکو به افراد زیر 18 سال می کند، باید مجوز فروش مرکز برای همیشه لغو شود. طی هفتههای اخیر نامهای از وزیر آموزش و پرورش دریافت شد که در آن نسبت به فروش مواد دخانی در مجاورت مدارس ابراز نگرانی کرده و خواستار وضع یا اجرای مقررات محدودکننده فروش در اطراف مراکز آموزشی شدهاند.
واردات مخفیانه سیگارهای الکترونیکی
رئیس دبیرخانه ستاد مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت، خرید، فروش و واردات سیگار الکترونیکی را ممنوع اعلام کرد و گفت: هیچ مرکزی حتی مراکزی که به طور خاص برای فروش محصولات دخانی ایجاد شده است، ممنوع است. مجاز به فروش سیگار الکترونیکی تمام محصولات دخانیات الکترونیکی قاچاق است.
وی با اشاره به مضرات سیگارهای الکترونیکی بر سلامت افراد گفت: نیکوتین عمدتاً در این فرآورده ها استفاده می شود و نیکوتین به عنوان ماده ای سمی و اعتیاد آور، فرد را به سمت مصرف سایر محصولات دخانی سوق می دهد که علاوه بر سیگار الکترونیکی، مصرف کند. زیرا این وابستگی در درون فرد ایجاد می شود. تحقیقات نشان داده است که بیش از 80 درصد افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند همزمان سیگار هم می کشند و اینطور نیست که اگر فردی سیگار الکترونیکی بکشد، سیگار را ترک کند. زیرا سیگار الکترونیکی پس از مدتی دیگر وابستگی روانی و جسمی فرد را به دخانیات ارضا نمی کند.
ولی زاده ادامه داد: هیچ سازمان بهداشتی بین المللی سیگارهای الکترونیکی را به عنوان جایگزینی برای محصولات ترک سیگار نمی پذیرد. زیرا اثرات جبران ناپذیر آن بر سلامتی آشکار است.
انتهای پیام