بررسی زمینه ها و دلایل تخلفات ساختمانی در شهرها
مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به بررسی انگیزه ها و دلایل تخلفات ضوابط ساختمانی در شهرها پرداخت.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دفتر طراحی زیرساخت های این مرکز در گزارشی با عنوان «تحلیل زمینه ها و دلایل تخلفات ساختمانی در شهرها، پیامدها و راهکارهای پیشنهادی» اعلام کرد: انحراف ساخت و سازها از ضوابط فنی، معماری و شهرسازی واقعیتی آشکار و رو به گسترش در شهرهای ایران است و با وجود جریمه های پیش بینی شده همچنان در شهرها و به ویژه کلانشهرهای کشور رو به افزایش است. برای جلوگیری از وقوع و گسترش تخلفات ساختمانی، بررسی ماهیت این معضل و دلایل بروز آن از همه جهات ضروری است. نتایج بررسی نشان می دهد که بین نگرش درآمدزایی شهرداری نسبت به پدیده تخلفات ساختمانی یعنی فروش ضوابط و مقررات ساخت و ساز شهری، ناکارآمدی سیستم نظارت بر ساخت و ساز مسکونی و دستگاه اداری همبستگی نسبتا بالایی وجود دارد. بوروکراسی صدور پروانه و اتمام کار در موارد تخلفات ساختمانی.
گزارش مرکز پژوهش های مجلس می افزاید: به طور کلی رعایت نکردن اصول شهرسازی، اصول فنی و استحکام ساختمان ها، رعایت نکردن اصول بهداشتی و رعایت نکردن ضوابط و مقررات مربوط به نمای ساختمان از تخلفات عمده محسوب می شود. کشور. در خصوص نهادها و قوانین کنترلی تخلفات، مراجع صدور مجوز (عمدتاً شهرداری ها)، سازمان نظام مهندسی و بر این اساس وزارت راه و شهرسازی از مراجع عالی نظارت هستند که مجموعه قوانینی را ارائه می کنند. و مقررات از جمله مقررات ملی ساختمان. ، قانون نظام های مهندسی و کمیسیون ماده (100) قانون شهرداری به عنوان ناظر و مانع ارتکاب تخلفات ظاهر می شود. بر این اساس، با توجه به روشهایی که کشورهای مختلف برای مقابله با تخلفات استفاده میکنند، لازم است تعاریف، دستهبندی و انواع رسیدگی به تخلفات ساختمانی در ایران بهروزرسانی و بازنگری شود که برای کشف تخلفات و تشخیص تخلفات، دستورالعملهایی ساده اما علمی را میطلبد. نوع مدیریت آن
بر اساس این گزارش، موضوع مهم در خصوص چالش تخلفات ساختمانی رفع علل وقوع و همچنین کاهش اثرات منفی تخلفات ساختمانی بر شهرها است. به عبارت دیگر، فرآیند رسیدگی به تخلفات و اجرای احکام علاوه بر تلاش برای رفع علل تخلفات، باید در جهت کاهش آثار تخلفات در حوزه ساخت و ساز نیز باشد و از جرایم جمع آوری شده در جهت تأمین زیرساخت های شهری استفاده شود. و خدمات و بهبود محیط فیزیکی القا شده برای تبدیل شدن به شهر
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس علل تخلفات ساختمانی در ایران را در پنج حوزه اجتماعی، اقتصادی، قوانین و مقررات، شهرسازی و مدیریت طبقهبندی کرد و به عبارتی نیاز روزافزون به مسکن، افزایش قیمت و کمبود مسکن عنوان کرد. . تسهیلات، سودآوری تخلفات. و منفعت شخصی افراد، ناکارآمدی، عدم شفافیت و عدم رعایت مقررات و قوانین، ضعف طرح های توسعه شهری و در نهایت مشکلات مدیریتی در زمینه نظارت، کنترل، عدم اقدام و رسیدگی سریع و همچنین عدم رسیدگی آموزش و آگاهی عمومی و تخصصی را می توان از مهمترین علل و زمینه ها دانست. تخلفات ساختمانی در ایران احصاء شده است. همچنین هزینه بالای اخذ پروانه و گواهی ساختمانی، بروکراسی اداری فرآیند صدور پروانه، عدم تناسب بین اختیارات و مسئولیت های مجریان، عدم ضمانت اجرایی و ضعف در اجرای ماده (100) کمیسیون. تصمیمات، وابستگی شهرداری به درآمدهای ناشی از تخلفات ساختمانی، روند رو به افزایش ساخت و ساز و ناکارآمدی سیستم نظارتی از دیگر عوامل آسیب زا در زمینه تخلفات ساختمانی است که باید با اتخاذ راهکارهای مناسب برای کاهش این عوامل را از بین ببرید.
بر اساس بررسی های انجام شده، وقوع و تشدید تخلفات در حوزه ساخت و ساز تبعات فراوانی دارد و از مهم ترین آثار و نتایج وقوع و تشدید تخلفات می توان به ابعاد اجتماعی، توسعه شهری، خدمات و زیرساخت ها، حمل و نقل شهری و… محیط زیست، امنیت و پدافند غیرعامل از مهم ترین آثار و پیامدهای تخلفات ساختمانی می توان به افزایش پیش بینی نشده جمعیت، کاهش سطح خدمات زیربنایی و تشدید ساختار نامتعادل فضایی توزیع کاربری ها، ترافیک، آلودگی شهرها از نظر هوا و صدا اشاره کرد. . و دید بصری، ایجاد مناظر نامناسب شهری، گسترش ساختمان های ناایمن و افزایش خطرات. وی تاکید کرد: شهرها با خطراتی روبرو هستند و…
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود دو نوع سیاست منطبق با برنامهریزی و اقدام در زمینه کاهش تخلفات ساختمانی را پیشنهاد کرد: یکی کاهش دلایل تخلف و دیگری اتخاذ تدابیر جدی برای مقابله با تخلفات و کاهش آثار آن. مهمترین اقدامات پیشنهادی برای بهبود سیستم کنترل ساخت و ساز را می توان در حوزه های مدیریت، نظارت و اجرا، برنامه ریزی شهری، قانون گذاری و آموزش طبقه بندی کرد.
همچنین هنگام تدوین و تصویب ضوابط طرحهای توسعه (وزارت راه و شهرسازی – وزارت کشور) باید به دو ویژگی منطبق با الزامات ضوابط و تنوع و انعطافپذیری آنها توجه شود تا کاهش یابد. مشوق تخلفات و اهمیت دادن به موضوع آموزش تخصصی افراد ذینفع (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی – سازمان نظام مهندسی ساختمان – سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) و همچنین آگاهی عمومی. (سازمان صدا و سیما) با توجه به لزوم رعایت قوانین و همچنین اجرای سیاستهای تشویقی میتواند تأثیرگذاری را در جهت دستاوردهای خودجوش شرکت در اجرای صحیح قوانین، مقررات و ساختوساز اساسی ساختمان تحریک کند.
همچنین به منظور ارائه رهنمودهای خط مشی برخورد با تخلفات، ابزاری جهت راهنمایی سیاستگذاران و افراد متاثر از تحلیل، طبقه بندی، پیش بینی آثار و پیامدها و نحوه برخورد با تخلفات (وزارت راه و شهرسازی – وزارت راه و شهرسازی) داخلی). – قوه قضائیه – ناجا) در این گزارش پیشنهاد شده است. هدف این الگوریتم همراه با چند مثال کاربردی، جلوگیری از تخلفات با شناسایی به موقع آن است. پیشبرد عملیات ساخت و ساز با ارائه اطلاعات کافی و مناسب. معرفی ابزاری برای تصمیم گیری صحیح در زمینه تخلفات ساختمانی و رفع ضعف ها و خلأهای قانونی در بازنگری و بازنگری در قوانین، دستورالعمل ها و مقررات ارائه شد.
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس آمده است: بدیهی است پیشگیری و کنترل تخلفات در حوزه ساخت و ساز در کشور نیازمند عزم جدی نهادهای مسئول و مشارکت و همکاری مردم است. لذا به منظور بهبود عملکرد کنترلی خود در زمینه نظارت بر رعایت قوانین و مقررات (سازمان نظام مهندسی ساختمان – شهرداری ها)، اجرای طرح های مصوب شهری و روستایی، پیشگیری از فساد اداری و برخورد با متخلفین (دستگاه قضایی – ناجا) باید عزم جدی داشته باشند. . از سوی دیگر شهرداری ها برای رفع وابستگی درآمدی خود به تخلفات ساختمانی (که یکی از عوامل اصلی تخلفات را تشکیل می دهند) باید به دنبال کسب منابع و درآمد پایدار باشند (وزارت کشور). از طرفی همکاری نهادهای قضایی و انتظامی با شهرداری ها برای ایجاد ضمانت اجرایی مصوبات مندرج در ماده (100) ضروری است که البته در جلوگیری از تخلفات ساختمانی تأثیر مثبت خواهد داشت. .
متن کامل این گزارش اینجا خواندن.
انتهای پیام