یکی از ظرفیتهای فوقالعاده برای تحول و پیشرفت در بخش کشاورزی و دستیابی به امنیت غذایی در کشور، اسناد بالادستی و قوانین و قوانین بسیار خوبی است که باعث شد 4 دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور در برخی محصولات استراتژیک کشاورزی مانند خودکفایی چند ساله. به طوری که در پایان سال زراعی 1397 و 1398 میزان گندم تولیدی به بیش از 14 میلیون تن رسید که با وجود 2.3 برابر جمعیت ایران و افزایش سرانه مصرف، بیشتر از نیاز سالانه است. و مصرف (حدود 11.5 میلیون تن) در کشور است. از جمله قوانینی که اساس امنیت غذایی و خودکفایی کشور را تشکیل می دهد می توان به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (اصل 43 قانون اساسی)، سند چشم انداز 20 ساله نظام، قوانین پنج ساله برنامه های توسعه اشاره کرد. ، قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، سیاست های کلی بخش کشاورزی و …
3- موقعیت جغرافیایی
یکی از شاخص های مورد نیاز برای توسعه محصولات باکیفیت و بازارپسند، وجود نیروهای متخصص با در نظر گرفتن تقاضای مصرف کنندگان، ضمن تولید انواع محصولات کشاورزی در کشور، استفاده از علوم و فناوری های نوین برای تولید بر اساس نیاز است. بازار و چشم انداز صادرات کشور را بهبود بخشد. در این راستا وجود تعداد زیادی فارغ التحصیل در رشته های مختلف کشاورزی و منابع طبیعی در صورت مدیریت و استفاده صحیح، فرصت مناسبی برای کشور است.
ظرفیت های فوق العاده نیروی کار تحصیل کرده در بخش کشاورزی در حالی است که طبق آخرین سرشماری سال 1395 نزدیک به 24 درصد شاغلان بخش کشاورزی 55 سال به بالا هستند. همچنین سهم پایین فارغ التحصیلان کشاورزی از جمعیت شاغل در بخش کشاورزی و به عبارتی ناتوانی این بخش در جذب نیروی تحصیلکرده یکی از چالش های مهم بخش کشاورزی در حوزه منابع انسانی است. یعنی با وجود تحصیلکردگان کشاورزی که اکثراً بیکار هستند جمعیت محله سالخورده است و این جوانان جذب نمی شوند و باید از سوی دولت راه حل موثری اندیشیده شود.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز “فایل معجزه آبخیزداری» ; رهبر معظم انقلاب اعلامیه مرحله دوم انقلاب را به عنوان منشور «مرحله دوم خودسازی، جامعهسازی و تمدنسازی» ارائه کردند که فصل جدیدی از حیات جمهوری اسلامی را رقم خواهد زد. بی شک تمامی حوزه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و زیرساختی در تحقق این مهم نقش خواهند داشت. یکی از مهمترین این بخشها بخش کشاورزی است که دارای ظرفیتها و ظرفیتهای فراوانی برای رشد و توسعه اقتصادی و همچنین گسترش عدالت اجتماعی به عنوان ارکان اصلی توسعه کشور بر اساس الگوی پیشرفت و عدالت اسلامی ایرانی است. همانطور که در شرایط بحرانی مانند تحریم ها و کاهش درآمدهای ارزی در سایر بخش های اقتصادی، بخش کشاورزی موتور محرکه اقتصاد کشور بوده و در تحقق اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی موثر بوده است. در این راستا، بررسیها نشان میدهد که بخش کشاورزی کمترین تکانهها را در تحریمهای ظالمانه متحمل شد و در شرایط تحریم و در حالی که سایر بخشهای اقتصادی رشد منفی داشتند، بخش کشاورزی رشد مثبتی را در اقتصاد تجربه کرد که نشاندهنده اهمیت بخش کشاورزی در نجات اقتصاد کشور در شرایط بحرانی و فوق بحرانی فوق العاده است.
موقعیت جغرافیایی ایران و دسترسی آسان به بازارهای بین المللی از طریق زمین و دریا از فرصت های بزرگ ایران است. همسایگی با 15 کشور به عنوان بازار مصرف بالقوه و همچنین قرار گرفتن در شاهراه بینالمللی شرق به غرب میتواند امتیاز ویژهای را از نظر سیاست تولید کشاورزی و تبادل محصولات و کالاها ارائه دهد. نهادههای کشاورزی. حضور ایران در خاورمیانه و همسایگی با کشورهای حوزه خلیج فارس که شرایط مساعدی برای تولید انبوه محصولات کشاورزی ندارند، مزیت جغرافیایی بی نظیری را برای حضور صادرات محصولات کشاورزی ایران در منطقه فراهم کرده است. به منظور استفاده از این ظرفیت ها در جهت تقویت صادرات موضوعاتی مانند: تقویت اتحادیه های مناسب برای تولید و تجارت، تاکید جدی بر رعایت استانداردها و کیفیت محصول، افزایش هماهنگی با نظام بانکی، تعریف نظام بیمه ای مناسب برای صادرات و ثبات. در سیاست های تعرفه ای و پول برای حفظ یا کسب بازارهای جهانی ضروری است.
درباره این فایل بیشتر بدانید:
1- تنوع اقلیمی و زیستی
با توجه به اهمیت فراوان بخش کشاورزی در اقتصاد و با وجود چالش های فراوان بخش کشاورزی، این بخش دارای ظرفیت ها و ظرفیت های فراوانی است که استفاده از این ظرفیت ها و فرصت ها می تواند در توسعه، تحول و پیشرفت بخش باشد. کشاورزی و اقتصاد کشور راهگشاست. برخی از این قابلیت ها و فرصت ها عبارتند از:
4- فوق العاده ظرفیت های قانونی
2- نیروی کار حرفه ای
تنوع اقلیمی و زیستی ظرفیت زیادی برای تنوع محصولات مختلف و سطح و حجم آنها ایجاد کرده است. به طوری که امروزه انواع فرآورده های سردسیری گرمسیری در داخل کشور تولید و یا در مقادیر مختلف قابل تولید است. پارامترهای هواشناسی کشور مانند دما، بارندگی، تبخیر و رطوبت دامنه تغییرات بسیار وسیعی دارند. حداقل بارندگی سالانه 25 میلی متر و حداکثر بارندگی حدود 2000 میلی متر است. تبخیر سالانه از حدود 1000 میلی متر تا 4000 میلی متر متغیر است. علاوه بر این، به گفته مقامات دولتی، 80 هزار گونه گیاهی در ایران وجود دارد و از نظر تنوع زیستی، به تعداد گونههای گیاهی در کشور به اندازه کل اروپا وجود دارد. این ویژگی ها، ایران را به هجدهمین تولیدکننده محصولات کشاورزی و سومین تولیدکننده محصولات باغی در جهان تبدیل کرده است. علاوه بر این ویژگی ها، داشتن 2700 کیلومتر سواحل آبی و رودخانه های داخلی و دریاچه سدها از مزیت های کشور در تولید آبزیان است.
absnews
در نهایت با توجه به این فرصت ها و ظرفیت های متعدد بخش کشاورزی، برای مرحله دوم انقلاب اسلامی 2 راهکار اساسی برای خودکفایی و امنیت غذایی پایدار با تاکید بر ظرفیت های ملی و نیز حفاظت از منابع تولید اساسی و معیشت پایدار مورد تاکید قرار گرفت. با آبخیزداری و آبخوان برای بهره برداری پایدار جوامع روستایی و عشایری و کشاورزان توصیه می شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز