طهماسبی، دبیر ستاد توسعه سیاستگذاری و مدیریت هماهنگی ستاد مبارزه با گرد و غبار درباره گستردگی مناطق ریزگرد در ایران میگوید: میزان گرد و غبار ساطع شده از سطح 35 میلیون هکتاری سالانه 4 میلیون و 230 هزار تن برآورد شده است. میانگین (گرد و غبار ویژه) معادل 122 کیلوگرم در هکتار ذرات کمتر از صد میکرون است. از این مساحت حدود یک میلیون و 463 هزار هکتار در پهنه تالاب و حدود 2.5 تا 3 میلیون هکتار در رویشگاه های تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. سایر مناطق در اراضی کشاورزی و مناطق بیابانی، مراتع و سایر کاربری ها قرار دارند که تحت مدیریت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری هستند.
بررسی ها نشان می دهد یکی از مهم ترین عوامل ریزگردها در کشور عدم مدیریت صحیح منابع آبی است که علاوه بر تشدید پدیده گرد و غبار، چالش های مختلفی از جمله خشکسالی، بیابان زایی، فرونشست زمین، زهکشی را به همراه داشته است. سفره های زیرزمینی و غیره آبخیزداری بهترین راه برای مدیریت این مخاطرات است. به عقیده بسیاری از کارشناسان، ارزیابی آبخیزداری و فعالیتهای آبخوانداری در کشور که با بارندگیهای نامنظم، سیل، خشکسالی و تبخیر زیاد مواجه است، مدیریت و استفاده بهینه از بارندگی، حفظ آب با نفوذ بارانها و سیلابها در داخل و ذخیره آن در زیر زمین «آب سبز» و «آب آبی» با روشهای آبخیزداری و آبخوانداری یکی از مهمترین راهکارها برای حل مشکل آب و جلوگیری از پدیده گرد و غبار است.
این مقام مسئول با اشاره به اختصاص بیش از 2500 میلیارد تومان اعتبار ریزگردها از صندوق توسعه ملی برای مقابله با پدیده گرد و غبار، گفت: حدود 53 درصد از این اعتبار به سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، 15 درصد به وزارتخانه اختصاص دارد. از جهاد کشاورزی بیش از 9 درصد به سازمان حفاظت محیط زیست و حدود 20 درصد به وزارت نیرو اختصاص دارد. سهم سایر هواپیماها به دلیل وظایف و مأموریت هایشان کمتر از یک درصد بود.
** خسارت گرد و غبار 59 هزار میلیارد تومانی برای مدت 3 سال
دبیر ستاد توسعه سیاستگذاری و مدیریت هماهنگی ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با اشاره به خسارات بیولوژیکی و اقتصادی پدیده گرد و غبار میافزاید: برای برآورد خسارت پدیده گرد و غبار به منابع بیولوژیکی و اقتصادی، مطالعهای برای ۶ استان کلیدی کشور انجام شده است. خوزستان، ایلام، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و هرمزگان را ساختیم که با توجه به قیمت های پایه در سال 1397، این پدیده حدود 590 هزار میلیارد ریال در مدت 3 سال به منابع زیستی و اقتصادی این کشورها خسارت وارد کرد. 6 استان
درباره این فایل بیشتر بدانید:
نکته آخر اینکه به گفته کارشناسان جلوگیری از گرد و غبار و سایر چالش های زیست محیطی مانند فرسایش، فرونشست، زهکشی سفره ها، خشکسالی و … است. در کنار آبخیزداری و آبخوان داری باید در دستور کار برنامه ریزی ملی و استانی و پایدار قرار گیرد. آمایش سرزمین باید با استفاده از مدل های مدیریت یکپارچه، مشارکت واقعی جوامع محلی و همکاری موثر دستگاه های اجرایی صورت گیرد.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز “فایل معجزه آبخیزداری» ; پدیده گرد و غبار یکی از معضلات و بحران های زیست محیطی کشور است که در سال های اخیر دامنگیر بسیاری از استان های کشور شده است. گرد و غبار علاوه بر پیامدهای بهداشتی، خسارات اقتصادی زیادی نیز به بار آورده است. بر اساس بررسی های انجام شده توسط ستاد ملی سیاست گذاری و هماهنگی «مدیریت» برای مقابله با پدیده گرد و غبار، حدود 35 میلیون هکتار ریزگردها در کشور وجود دارد که در 23 استان کشور پراکنده هستند. نکته قابل تامل در دهه گذشته افزایش تعداد روزهای گرد و غبار و شدت این طوفان ها است که طی 20 سال گذشته به قدری افزایش یافته که فراوانی آنها در ایران نسبت به دهه گذشته 10 برابر شده است. چند سال اخیر به تنهایی
دبیر ستاد ملی سیاست گذاری تدوین و مدیریت هماهنگی مدیریت گرد و غبار همچنین درباره اعتبارات اختصاص یافته به بحث مقابله با گرد و غبار گفت: عمده اعتبارات اختصاص یافته به بحث ریزگردها از محل صندوق ملی توسعه بوده و از سال 1396 تا 1399 شرق ادامه داشته است. مجموع مبلغ اختصاص یافته به این مبلغ 370 میلیون یورو و دلار (برخی سالها به یورو و برخی سالها به دلار) بوده است که بین 10 سازمان و 27 استان گرد و خاکی توزیع شده است.
طهماسبی با بیان اینکه بررسی ها نشان می دهد حدود 54 درصد از کل خسارت ها تنها مربوط به زیربخش های مختلف کشاورزی بوده است، برآورد می کند که این خسارت ها حدود 1.02 تولید ناخالص داخلی این 6 استان را پوشش می دهد که رقم قابل توجهی است. می توان از این آسیب جلوگیری کرد.
** آبخیزداری; موثرترین راه حل برای مدیریت ریسک زیست محیطی
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز