13:52 – 10 نوامبر 1403
غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی گفت: بذور از نهاده های تولیدی مهم در کشاورزی محسوب می شود و ویژگی های ژنتیکی آن مولفه های بهره وری و خوداتکایی در مدیریت کل کشاورزی با توجه به شرایط اقلیمی است.
وی افزود: 98 درصد بذر کشور توسط محققان داخلی در سازمان تات و سایر مراکز تحقیقاتی و تحقیقاتی به ارزش بیش از یک میلیارد دلار تولید می شود و 2 درصد مابقی را محصولات هیبریدی و گلخانه ای وابسته به کشورهای خارجی تشکیل می دهند. بذرها را جهاددانشگاهی تولید میکند که برای رهایی از این وابستگی جدی است.
نوری ادامه داد: با روحیه جهادی و هم افزایی بین تمامی معاونت های تحقیقاتی کشور، توانایی کسب دانش فنی توسعه کشاورزی را داریم.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: راهکارهای فناورانه در کشاورزی به دلیل محدودیت منابع تولید، نیاز مبرم امروز کشور است و تلاش محققان دانشگاهی جهاد گامی موثر در دستیابی به امنیت غذایی پایدار تلقی میشود.
باید گفت؛ جهاد الدهانیقی در ارائه راهکارهای فناورانه برای طرح اصلاح و تولید بذر هیبریدی با محوریت چهار محصول کاهو، گوجه فرنگی، خیار و فلفل از سال 1397 طرح فناورانه دفتر کشاورزی جهاد الدهانی در کشور را تعریف و اجرا کرده است. مرکز ژنتیک و منابع زیستی در ایران مجهز به آزمایشگاه های تخصصی بذر، آزمایشگاه فیتوشیمی و آزمایشگاه مولکولی است که در دستیابی به فناوری تولید بذر اهمیت دارند.
در تلاشی که پنج سال به طول انجامید، محققان این مرکز موفق به ثبت هفت رقم کاهو زتا، روستا، روچا، آترا، مانا و فیونا شدند که در فهرست ارقام ملی کاهو قرار گرفتند انواع مختلف آن: رومی، یخ، کوچولو، توت فرنگی و اوکلیف که یک سبد برای تولیدکنندگان کاهو در کشور است.