09:22 – 3 سپتامبر 1403 ق
صمد مباشر در گفت و گو با ای بی اس نیوز گفت: بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی از مجموع 18 میلیون هکتار اراضی کشاورزی، بیشتر آن به اراضی دیم و حدود 6 میلیون هکتار مربوط می شود. هکتار اراضی دیم است. اراضی آبی همانطور که برآوردها نشان می دهد برای کشت 18 میلیون هکتار به 2 میلیون تن بذر نیاز داریم که 650 هزار تن آن به عنوان بذر گواهی شده در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه 100 درصد کشت ذرت، سویا و آفتابگردان با بذر تایید شده انجام می شود، افزود: در مورد گندم 35 تا 40 درصد، جو 10 تا 15 درصد و برخی محصولات از جمله گیاهان علوفه ای و حبوبات کمتر است. بیش از 10 درصد بذرهای تایید شده . او هست
وی با بیان اینکه میزان خوداتکایی از بذر گواهی شده بیش از 98 درصد است، گفت: 98 تا 98.5 درصد از مجموع 650 هزار تن بذر گواهی شده مصرفی کشاورزان در داخل مصرف می شود و میزان واردات نیز معادل 98.5 درصد است. 1-1.5٪ سالانه. سال
افزایش راندمان تولید تا 50 درصد با استفاده از بذرهای گواهی شده
معاون تحقیقات ثبت و گواهی بذر ادامه داد: امسال بر اساس برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای محصولات یارانه ای مانند حبوبات، حبوبات و پنبه پیش بینی می شود تا 90 درصد برنامه ها محقق شود این کار را انجام دهید از نظر تامین بذر مشکلی نخواهید داشت.
وی با بیان اینکه استفاده از بذر مرغوب باعث افزایش 40 تا 50 درصدی بهره وری تولید می شود، تصریح کرد: بسیاری از منابع علمی خارجی و داخلی تایید می کنند که در صورت استفاده کشاورزان از بذر مرغوب و ارقام اصلاح شده جدید، بهره وری تولید بین 40 تا 50 درصد افزایش می یابد. درصد دانه های مرغوب 25٪ است. بنابراین اگر بتوانیم حجم بذرهای خود مصرفی که دو سوم بذر کشور را تشکیل می دهد را با بذر گواهی شده جایگزین کنیم، به راندمان تولید کمک می کند.
ناظر ادامه داد: همه مسائل توسعه و نفوذ بذر گواهی شده در بحث فنی و فنی نیست، اکنون اگر بخشی از هزینه بذر گواهی شده را به صورت یارانه به کشاورزان پرداخت کنیم، تمایل بیشتری به مصرف خواهند داشت. بذرهای گواهی شده ما باید شرایطی را فراهم کنیم که شرکت های تولید کننده بذر را قادر می سازد تا بذر را در مناطق دورافتاده و کشاورزان معیشت با قطعات کوچک زمین تهیه و توزیع کنند.
خودکفایی محصولات در برنامه هفتم منوط به افزایش راندمان تولید است
وی با اشاره به اثربخشی استفاده از بذرهای گواهی شده در دستیابی به خوداتکایی برای محصولات اساسی و اهداف برنامه هفتم، افزود: اصطلاحی به نام شکاف بهره وری با توانمندی های کشور داریم. به عنوان مثال کشاورزان نمونه در سطح منطقه ای و کشوری در هر هکتار 13 تن گندم آبی و 18 تن دانه ذرت در هر هکتار تولید می کنند که تفاوت قابل توجهی با میانگین تولید دارد، بنابراین باید روی راندمان تولید بیشتر کار کنیم.
وی با اشاره به اینکه تمرکز برنامه هفتم بر خودکفایی محصولات مبتنی بر افزایش سطح زیر کشت نیست، گفت: سطح زیرکشت عامل محدودکننده ای است و به دلیل محدودیت منابع آبی در دستور کار قرار نمی گیرد، بنابراین عمده ترین سطح زیر کشت است. محور برنامه هفتم با تمرکز بر افزایش بهره وری و تولید متوسط یکی از ابزارهای آن استفاده از بذرهای مرغوب از ارقام جدید و اصلاح شده است که امیدواریم با افزایش پراکندگی بذرهای گواهی شده به برنامه خوداتکایی کمک کند. بذور و اقدامات لازم برای ارتقای کیفیت بذر جهت توزیع به کشاورزان انجام شود.
خبرنگار: آزاده محبی