88 درصد کالاهای صادراتی کشور از طریق دریا حمل می شود
11:08 – 16 جولای 1403
آقای علی امامی مجموع حمل و نقل بازرگانی کالا در سال 1402 هجری شمسی را حدود 175 میلیون تن برآورد کرد و گفت: طبق آمارهای موجود، حدود 88 درصد کالاهای تجاری از طریق دریا، 10 درصد از طریق زمینی و 1.5 درصد از طریق راه آهن حمل می شود. این آمار جایگاه حمل و نقل دریایی را در تجارت خارجی ایران ثابت می کند.
وی با تاکید بر اینکه عمده فرآورده های پتروشیمی و نفتی از طریق دریا حمل می شود، گفت: تجارت دریایی برای ایران استراتژیک است. زیرا امکان حمل کالا از دو منطقه دریای شمال و دریای جنوب وجود دارد. آنچه مسلم است بیشتر کالاهای تجاری ایران از دریای جنوب، خلیج فارس و دریای عمان میگذرد.
بر اساس اظهارات معاون خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران؛ بر اساس اطلاعات موجود حدود 120 میلیون تن کالا از بنادر جنوبی و 8 میلیون تن از بنادر شمالی عبور می کند. مقصد عمده محموله ها بنادر شمالی روسیه است.
این مقام مسئول با برشمردن چالش های اصلی پیش روی پیشرفت تجارت دریایی گفت: ناوگان دریایی ایران در دریای شمال فرسوده است و باید برای رفع این مشکل تلاش جدی صورت گیرد. باید در نظر داشته باشیم که ظرفیت بنادر کشورهای شریک تجاری ما یعنی روسیه و قزاقستان کم است و بنابراین کشتیهایی که میخواهند در این بنادر پهلو بگیرند میتوانند حداکثر تا 3000 تن بار حمل و نقل کنند. بیشتر از این تعداد باعث می شود که کشتی ها بنشینند. بنابراین کشتی هایی که در آب های شمالی حرکت می کنند با نصف ظرفیت کار می کنند.
امامی بر گرانی حمل و نقل کالا در دریای شمال تاکید کرد و افزود: لایروبی باید با جدیت بیشتری دنبال شود و به نظر می رسد ایجاد اتحادیه بین کشورهای دریای خزر برای احیا و لایروبی ضروری است. بنادر روسیه مانند ماخاچکالا و آستاراخان سنتی و قدیمی هستند و روسیه باید زیرساخت های این بنادر را آماده کند.
وی ادامه داد: بنادر جنوب به جز بندر امام، چابهار و شهید رجایی کوچک است. بنابراین حمل کالا با مشکل مواجه می شود. این مراکز فروش نیز زیرساخت های لازم برای محصولات تازه را ندارند و باید مجهز به دستگاه های اشعه ایکس باشند.
رئیس اداره خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران با انتقاد از نبود خطوط منظم کشتیرانی در بنادر جنوبی گفت: در صورت ایجاد خطوط منظم کشتیرانی، این امر به صاحبان کالا تضمینی برای حمل کالا می دهد. . متأسفانه بنادر ما تجهیزات ضعیفی دارند و هزینه تخلیه، بارگیری و ذخیره سازی بالاست. بنابراین رقابت با این کشورها برای ما سخت شده است.