رشد حمل و نقل دریایی ایران و روسیه
مدیرکل امور ترانزیت، لجستیک و توافقات سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه حملونقل دریایی ایران و روسیه در ماههای اخیر توسعه چشمگیری داشته است، گفت: طرف ایرانی کاهش 80 درصدی نرخ کشتیهای رورو اعطا کرده است. به منظور تسریع در حمل و نقل کالا بین دو کشور.
به گزارش ای بی اس نیوز، خسرو سرایی با اشاره به ظرفیت های ترانزیت دریایی ایران و روسیه و مذاکرات دو کشور، اظهار کرد: حمل و نقل دریایی بین دو کشور در ماه های اخیر به لطف حمل و نقل چند وجهی رشد چشمگیری داشته است، اما هنوز جا وجود دارد. برای بیشتر. رشد برای رفع نیازهای طرفین.
وی افزود: باید برای بهره برداری کامل از بنادر دولتی و غیردولتی دریای خزر و استفاده لازم از ظرفیت های ترانزیتی و تجاری موجود بین دو کشور تلاش شود.
مدیرکل امور ترانزیت، لجستیک و توافقات سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به بازدیدهای مکرر هیئت های روسی از بنادر شمال و جنوب کشور گفت: از ابتدای سال 2023 تاکنون چندین هیئت روسی از بنادر شمال و جنوب کشور بازدید کردند. از جمله شرکت “روس آگرو” فعال در بخش غلات. امیدواریم چنین اقداماتی منجر به افزایش سهم حمل و نقل دریایی بین دو کشور شود.
سرایی یکی از راهکارهای افزایش حجم ترانزیت و تجارت دو کشور را ایجاد شرکت های مشترک حمل و نقل چندوجهی دانست و گفت: بنادر روسیه در زمینه لایروبی و همچنین کاهش زمان انتظار و مسافر نیازمند توجه ویژه هستند. صف ها کشتی های ایرانی
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از وزارت راه و شهرسازی، وی افزود: طرف ایرانی برای استفاده از کشتی های رورو در دریای خزر ابراز علاقه کرده و در این راستا کاهش تعرفه 80 درصدی برای این نوع شناور در نظر گرفته شده است.
مدیرکل امور ترانزیت، لجستیک و توافقات سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به مذاکرات فی مابین، اقدام دیگری که منجر به تسریع در دستیابی به اهداف ترانزیتی و تجاری دو کشور می شود، اقدامی عملیاتی برای تسهیل در فراستی گفت: تردد کشتی های ایرانی در ولگا به دلیل فصل سرما.
سرایی در پایان خاطرنشان کرد: حملونقل دریایی ایران آمادگی جابهجایی 20 میلیون تن کالا در ترانزیتی را دارد، اما این میزان کالا بستگی به ظرفیت حملونقل جادهای و ریلی روسیه و ایران در پشت دندهها دارد.
انتهای پیام