سالم الخبر: یک جراح مغز و اعصاب با اشاره به شگفتی های مغز زنان گفت: روزانه بیش از 50 هزار فکر به ذهن ما خطور می کند که 70 درصد آن افکار منفی است.
علی رضا زالی در یک برنامه تلویزیونی به مناسبت روز جهانی مغز گفت: علت نامگذاری این روز از سوی انجمن بین المللی مغز این است که در دهه های آینده بیماری های مغزی و عصبی بخش مهمی از بار بیماری ها را تشکیل خواهند داد. بیماری ها
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بخش زیادی از بیماری های مغزی و عصبی قابل پیشگیری است، این روز برای جلب توجه مردم، مسئولان و سیاست گذاران کشورهای مختلف به سلامت مغز با نگاه پیشگیرانه انتخاب شد.
زالی بیماری آلزایمر را بیماری بسیار پیچیده ای دانست و افزود: متأسفانه در سال های آینده پیش بینی می شود در روندی جهانی از جمله در ایران با افزایش این بیماری مواجه باشیم. آمارهای جهانی نشان می دهد که 35 درصد از افراد بالای 85 سال در معرض خطر ابتلا به بیماری آلزایمر هستند.
به گفته وی، آلزایمر در افراد زیر 65 سال شایع نیست و در مورد افراد زیر 65 سال نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی است.
زالی با اشاره به اینکه مغز یکی از پیچیده ترین اعضای بدن است، گفت: قسمتی از بدن که بیشترین مصرف انرژی را دارد مغز است. مغز تنها 2 درصد وزن بدن را تشکیل می دهد، اما 25 درصد از برون ده قلب به مغز اختصاص دارد.
وی با بیان اینکه وزن مغز انسان حدود 1360 گرم است، تصریح کرد: وزن مغز یک مرد 10 درصد بیشتر از وزن مغز یک زن است، اما این بدان معنا نیست که به عنوان مثال، مغز اینشتین بیشتر است وزن مغز 1230 گرم گرم که بیشتر از وزن مغز یک انسان معمولی و کمتر است.
به گفته زالی، تراکم نورون ها در زنان بیشتر از مردان است.
وی درباره برخی از شگفتی های مغز زنان که مردان از آن بی بهره هستند، بیان کرد: به عنوان مثال وقتی مردان جلوی تلویزیون روزنامه می خوانند، فقط به روزنامه توجه می کنند و متوجه اتفاقات اطراف خود نمی شوند، در حالی که زنان در عین حال، روزنامه ها را جلوی تلویزیون می خوانند. آشپزی، تماشای تلویزیون، مواظبت از فرزندان و غیره، و همزمان این کار را انجام می دهند: این یکی از ویژگی های ذهن یک زن است که چندین کار و کار را همزمان انجام می دهد.
زالی خاطرنشان کرد: بخشی از مغز به نام هیپوکامپ وجود دارد که ارتباط مستقیمی با حافظه و پردازش اطلاعات دارد و در خانم ها بزرگتر از آقایان است و در خانم ها در دوران قاعدگی فعالیت هیپوکامپ تغییر می کند. نوسانات هورمونی و در ابتدای این دوره با انتهای آن متفاوت است.
وی به اهمیت عملکرد مغز اشاره کرد و گفت: روزانه بیش از 50 هزار فکر به ذهن ما خطور می کند که متأسفانه 70 درصد آن افکار منفی (اعتماد به نفس، ترس، استرس، اضطراب و …) است.
زالی ادامه داد: مغز در هر دقیقه توانایی تفکر 3500 فکر را دارد و قدرت پردازش اطلاعات مغز انسان معادل 30 برابر قدرت ابررایانه های فعلی دنیاست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به وجود 100 میلیارد نورون مغزی و 644 کیلومتر رگ خونی در جمجمه انسان گفت: اگر بخشی از مغز انسان را به اندازه یک دانه شن در نظر بگیریم، وجود دارد. بیش از 10000 نورون و 1500 سیناپس.
این جراح متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه در طول رشد جنین در هر دقیقه 8000 نورون تولید می شود، گفت: تعداد نورون هایی که در بدو تولد داریم یکسان است و تغییر نمی کند اما پدیده ای به نام پلاستیسیته مغز رخ می دهد و این اتفاق می افتد. با تشکیل اتصالات مغزی که باعث رشد مغز می شود که از تولد تا 25 سالگی ادامه دارد.
وی ادامه داد: از 25 سالگی روند پیری آغاز می شود. با این حال برخی از مهارت های انسان با افزایش سن افزایش می یابد، مثلاً از 80 سالگی به بعد مهارت های واژگانی افراد رشد می کند.
زالی با اشاره به اینکه 20 هزار سال پیش مغز انسان به اندازه یک توپ تنیس کوچک شد، گفت: برخی از عملکردهای مغز ما به مرور زمان کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه جی پی اس در دوران تکامل مغز انسان از گذشته به ارث رسیده است، گفت: اما زمانی که از جی پی اس موبایل استفاده می کنیم این توانایی در مغز ما از بین می رود.
زالی تصریح کرد: از اواسط قرن هجدهم به دلیل تسلیم شدن بخشی از فعالیت های مغزی ما، ضریب هوشی انسان تقریباً 13.5 درجه کاهش یافته است./ مهر
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17123/70-%D8%B0%D8%B1%D8%B5%D8%AF-%D8%A7%D9%81%DA%A9%D8%A7%D8%B1-%D8%B0%D9%87%D9%86-%D9%85%D9%86%D9%81%DB%8C
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز